Hlavní navigace

Digitální fotoaparáty do kapsy

1. 2. 2006

Sdílet

Digitální fotoaparáty Casio EX-Z120 a EX-Z500 Přestože nemá společnost Casio v oblasti prodeje digitálních fot...


Digitální fotoaparáty Casio EX-Z120 a EX-Z500


Přestože nemá společnost Casio v oblasti prodeje digitálních fotoaparátů na našem trhu nijak silné postavení (jinde je tomu jinak), patří její přístroje zpravidla k těm zdařilým. Poslední dobou se začala soustřeďovat ve velké míře na oblast kolibřích automatů a drobných kompaktů. Do našich rukou se nyní dostaly dvě novinky, sedmimegapixelový levný EX-Z120 a o třídu vyšší pětimegapixelový EX-Z500. Pojďme se na ně podívat.

Exilim EX-Z120

Drobný kompaktní aparát nelze zařadit mezi ultra slim přístroje, ale svými rozměry stojí někde mezi nimi a běžnými kapesními foťáčky. Jeho provedení není nijak převratné nebo výrazně elegantní, ale pro nenáročného spotřebitele je ideální, protože přístroj padne dobře do ruky a snadno se ovládá. V jeho nitru se nachází CCD snímač o velikosti 1/1,8" s efektivním rozlišením 7,2 megapixelu a ve výsledku tedy dokáže pořídit obrázky až o velikosti 3 072 x 2 304 bodů. Další důležitou devizou tohoto přístroje je objektiv s trojnásobným optickým přiblížením (digitální čtyřnásobný), které je pro tuto kategorii aparátů standardem. Rozsah ohniskové vzdálenosti je 38-114 mm (25mm kinofilm) a jeho světelnost se pohybuje mezi F2,8 a 4,0. Ostřit dokáže od 40 centimetrů, v makru od 10. Kromě 2,5", nijak extra kvalitního LCD je kupodivu vybaven ještě průhledovým hledáčkem, který je ovšem velmi malý a s jeho pomocí není vytvoření fotky příliš pohodlné. K napájení používá Z120 tužkové baterie, které zajišťují slušnou výdrž (kolem 200 fotek), kromě miniaturní vnitřní paměti 8,7 MB lze obrázky, video (640 x 480) či zvuk ukládat na SD/MMC karty.
Fotografování je se Z120 opravdovou hračkou a i úplný amatér se velice rychle zorientuje. K dispozici je 28 takzvaných "Best Shot" režimů pro všechny možné příležitosti, i když to s touto unikátní vlastností Casio trochu přehání, protože se v tolika položkách špatně orientuje. Kromě toho vám některé ani při pořizování fotek nepomohou, ba naopak. Fotit můžete samozřejmě i v plně automatickém režimu či v částečně manuálním, který umožňuje nastavovat clonu, rychlost závěrky, ISO (50-400) či vyvážení bílé (automatické, režimy i manuální). Trochu nepohodlné ovšem je, že pro nastavení ISO či vyvážení bílé je nutné přejít do menu nastavení, což je poměrně zdlouhavý proces. Režimy se mění klasicky pomocí otočného kolečka umístěného na zadní straně přístroje vedle displeje.
Fotografie pořizuje Z120 velmi dobré, ale při citlivějším ISO je v nich až nezdravě hodně šumu. Barvy jsou však na obrázcích věrné a za bílého dne fotoaparát žádné velké chyby nedělá. Softwarový stabilizátor Anti-Shake DSP se při práci nijak neprojevil, trochu zbytečné se nám pro tuto kategorii zdá i bombastické rozlišení. Běžný uživatel si bohatě vystačí s 5 megapixely. Úplně stejně vypadající model Z-110 s šestimegapixelovým čipem proto poslouží za menší sumu prakticky stejně.

Exilim EX-Z500

Druhým digitálem v krátkém testu je tenký a ultra malý přístroj s obrovským a jemným LCD displejem jeho úhlopříčka měří 2,7 palce! Pětimegapixel v hladkém kovovém šasi dává hned po vybalení najevo, že je po konstrukční stránce o třídu výše než předchozí popisovaný model. My jsme ho obdrželi v neotřelé vínové barvě, ale vybírat lze z ještě tří dalších zlaté, černé a tradiční stříbrné.
Také Z500 je vybaven optikou s rozsahem ohniskové vzdálenosti 38-114 mm, světelností F2,7-F4,3 a s trojnásobným optickým zoomem (digitální opět čtyřnásobný). CCD je v tomto případě 1/2,5" velké a skládá se z pěti miliónů bodů. Rychlost závěrky se pohybuje v rozmezí 1/8 až 1/2000 vteřiny. To jsou základní specifikace přístroje nyní se pojďme podívat na jeho ovládání a možnosti nastavení.
Práce se Z500 je prakticky stejná jako se Z120, i když se určité rozdíly najdou. Kolečko pro změnu režimů budete hledat marně, protože Z500 neumožňuje prakticky žádná manuální nastavení. Zvolit můžete jeden ze 32 "Best Shot" režimů. Jedním z nich je klasický automat. V menu pod položkou "Quality" lze nastavit rozlišení fotky, její kvalitu, ovlivňovat saturaci, ostrost či kompenzovat expozici v rozsahu -2,0 až + 2,0 po 1/3 EV krocích. K našemu překvapení je ovšem možné nastavovat vyvážení bílé, k dispozici je i manuální režim. Citlivost ISO se pohybuje mezi 50-400. Při použití Best Shot režimu High Sensitivity a softwarové stabilizace obrazu Anti-Shake DSP může být použit i režim ISO 800. Fotografie však stejně jako v případě Z120, kde je tato funkce také k dispozici, nekvalitní, protože se v nich vyskytuje hodně šumu. Jinak jsme ale byli s kvalitou obrázků spokojeni, do ISO 200 jsou čisté a hrají živými barvami. Vzhledem ke kategorii fotoaparátu nelze kromě výše zmíněného šumu při nastavení větší citlivosti fotografiím nic zvláštního vytknout.
Přístroj používá k napájení speciální akumulátor SUPER LIFE, dodávaný v příslušenství. Lze na něho podle výrobce pořídit až 500 fotek, což nemůžeme samozřejmě potvrdit, protože běžné používání fotoaparátu se od toho při testu v laboratoři hodně liší. Nicméně můžeme konstatovat, že foťáček vydrží skutečně dlouho. Slot pro paměťové karty přijme SD a MMC a pokud chcete vyrazit s tímto kolibříkem na dovolenou bez notebooku či speciálního zařízení pro ukládání fotek, doporučujeme pořídit minimálně kartu s kapacitou 512 MB. Značnou nevýhodou při kopírování dat do počítače je nutnost použít dodávanou kolébku. Jinak se nám ale EX-Z500 velmi líbil a doporučujeme ho všem, kdo mají minimální nároky na množství nastavení/funkcí, ale současně touží po skutečně stylovém přístroji.

Casio EX-Z120

velikost, rozlišení CCD
manuální nastavení expozice
plastový
horší fotky při ISO 400 a 800
Cena vč. DPH: 8 990 Kč
K testu zapůjčila firma: FAST ČR, a.s.
www.casioczech.cz

Casio EX-Z500

velký a kvalitní displej
provedení, design, konstrukce
jednoduché ovládání
kolébka nutná pro dobíjení i kopírování
Cena vč. DPH: 10 490 Kč
K testu zapůjčila firma: FAST ČR, a.s.
www.casioczech.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku