Hlavní navigace

Digital Networking Seminar 2006

1. 4. 2006

Sdílet

Představení nových stěžejních produktů Panasonicu pro rok 2006 se konalo v Lisabonu na akci nazvané "Digital Network...


Představení nových stěžejních produktů Panasonicu pro rok 2006 se konalo v Lisabonu na akci nazvané "Digital Networking Seminar 2006". Vzhledem k tomu, že zde byly k vidění první vzorky digitálních produktů z audiovizuální oblasti, nemohli jsme si tuto akci nechat ujít a do příjemného portugalského města se vypravili.
Díky tomu vás můžeme seznámit s novými trendy a celkově s novým směrem vývoje tak, jak jej vidí Matsushita Electric Industrial Co. vlastník značky Panasonic. Zkrátka a dobře, zajímavých produktů, které jsme v Lisabonu viděli, je více než dost. Ostatně, posuďte sami.
Pod značkou Panasonic lze na trhu objevit celou škálu výrobků. Na semináři se však pořadatelé soustředili na stěžejní kategorie. Celkově byl kladen důraz na širokoúhlé ploché televizory Viera s velkou úhlopříčkou obrazu, digitální fotoaparáty Lumix, digitální kamery e.cam a DVD rekordéry Diga. Mezi dalšími produkty jsme však mohli vidět i velmi pěkný obraz generovaný technicky vyspělým HDTV projektorem Panasonic PT-AE900.
V oblasti velkoplošných obrazovek podporuje značka Panasonic základní dva zobrazovací principy. Modely jsou vybaveny buď plazmovou, nebo LCD technologií. Podle prezentace, které jsme byli v Lisabonu svědky, fandí Panasonic spíše plazmovým displejům. Alespoň při praktickém srovnávání dvou modelů jsme byli upozorňováni především na kvalitnější vykreslení obrazu na plazmové obrazovce. Nutno dodat, že Panasonic tyto ploché zobrazovací jednotky vyvíjí již dlouhou řadu let a jejich zkušenosti jsou na kvalitě obrazu rozhodně znát.
Novinkami na trhu se stanou plazmové panely, označené jako série 60 (např. TH-42PA60E) a 600 (např. TH-50PV600E). Přitom modely řady 60 budou nabízet standardní rozlišení obrazu, modely řady 600 pak rozlišení na úrovni HD (High Definition). Nové modely obrazovek budou vybaveny souhrnem vylepšení, nazvaných V-REAL. Jedná se o řadu moderních technologií, jejichž posláním je nabízet kvalitní obraz (až v nativním HDTV rozlišení 1 920 x 1 080), s výborným poměrem kontrastu 10 000 : 1, vysokým počtem barev (3 072 odstínů od každé základní barvy, tedy cca. 29 miliard barev). V-REAL obsahuje i další technologie. Zmínit lze např. dynamickou správu barev pro dosažení co nejlepšího barevného podání, vyhlazování obrazu na úrovni sub-pixelů nebo redukci šumu. Do budoucna se u plochých televizorů sází na digitální komunikační rozhraní standardu HDMI. Vyšší modely budou obsahovat dokonce hned dva HDMI konektory. Standardem se u televizorů Panasonic stávají i sloty pro paměťovou kartu typu SD (Secure Digital). Pokud vlastníte digitální fotoaparát s kartou SD, není nic snadnějšího, než zasunout kartičku do slotu v televizoru a pak jen pohodlně prohlížet obsah. Nejen fotografie, ale dokonce i pohyblivá videa.
Nové modely DVD rekordérů Diga nabízejí inovovaný neotřelý design, moderní konektivitu HDMI, vysoké výkony pro zápis na DVD média, vysokou kapacitu pevných disků a samozřejmě celkově širší služby. Zmínit lze například širokou podporu médií DVD a CD, stejně jako různých formátů. Přehrávat lze veškeré verze videa DivX, včetně nejnovější verze 6. Zavedeným standardem je podpora formátů VCD, SVCD, obrázků JPEG a záznamů MPEG1 a MPEG2. Diga si dokonce poradí i s fotografiemi v nekomprimovaném formátu TIFF. Záznamy lze na nových modelech přehrávat nejen z CD nebo DVD a z pevného disku, ale rovněž i z paměťové karty SD.
Velkým přínosem by se měla stát podpora protokolu HDAVI. Pod tímto označením se skrývá důmyslný komunikační systém, který využívá rozhraní HDMI pro přenos řídících povelů. Velmi jednoduše řečeno, co jste dříve museli řešit pomocí dvou a více dálkových IrDA ovladačů, dnes zvládne jen jeden. Domácí komponenty (televizor, rekordér, atd.) spolu mohou digitálně komunikovat a reagovat na příchozí požadavky z výchozího dálkového ovladače. Výsledkem je velmi pohodlné a snadní ovládání. Například stačí zmáčknout jediné tlačítko pro zapnutí rekordéru a Diga sama chytře pošle televizi povel, aby se rovněž aktivovala a přepnula do režimu AV a tedy zobrazovala signál z rekordéru.
Při přednáškách věnovaných fotoaparátům jsme měli příležitost vyzkoušet elegantní modely pro rok 2006. V rodině Lumix šlo o modely DMC-TZ1, DMC-FZ7, DMC-FX01, DMC-LZ5/LZ3 a DMC-LS2. Vybraná zařízení se vyznačují integrovaným optickým stabilizátorem (Mega I.O.S) a prakticky všechny pak moderními službami. Důraz je u mnoha fotoaparátů kladen i na design a ergonomii. Na našem trhu mnohé jistě potěší i plná lokalizace menu do češtiny. Na jednotlivých modelech fotoaparátů je vidět, že Panasonic se nesnaží modely pouze technologicky vylepšovat, ale přemýšlí nad konkrétními potřebami různých skupin zákazníků. Z tohoto důvodu se naleznou mezi fotoaparáty kompaktní stylové foťáčky do kapsy (např. DMC-FX01, FX8) i poloprofesionální (rozměrově větší) model DMC-FZ07 a tak dále. Jednoduše řečeno, Panasonic se snaží uvést na trh fotoaparáty pro všechny skupiny zákazníků. Vyjma již zmíněného optického stabilizátoru se mohou nové produkty chlubit kvalitní optikou Leica DC, až dvanáctinásobným optickým zoomem nebo třeba vylepšenou technologií pro zpracování obrazu Venus Engine III. Náročné fotografy zřejmě potěší i možnost pořizovat snímky s nastavením citlivosti až ISO 1600, nebo zaznamenávat širokoúhlé fotografie. Každého pak jistě nadchne možnost nahrávat velmi plynulé videosekvence 16 : 9 v rozlišení až 848 x 480.
Posledním velkým tématem semináře se staly digitální videokamery. Rovněž v této oblasti jsme zaznamenali výrazný krok vpřed. Stejně jako u fotoaparátů, i u kamer prosazuje Panasonic optické stabilizátory obrazu, které bezpochyby předčí běžné elektronické stabilizační technologie. Mezi nové modely, jež jsou vybaveny optickým stabilizátorem obrazu, patří NV-GS180, NV-GS280, NV-GS300 a NV-GS500. Tyto modely jsou navíc vybaveny i trojicí prvků CCD (3x CCD). Na rozdíl od jednočipových (1x CCD) kamer nabízejí tyto produkty lepší barevné podání obrazu a zpravidla i kvalitnější obraz, hlavně při pořizování záznamu při zhoršených světelných podmínkách. Samozřejmě, že pro méně náročné uživatele připravil Panasonic i cenově atraktivnější jednočipová zařízení (např. NV-GS17). U nových kamer se pro rok 2006 používají záznamová média několika standardů. Nejvíce modelů (např. NV-GS180/280/300/500) spoléhá na úspěšný formát kazet miniDV. Oproti tomu modely NV-GS27/37 ukládají video na malé kotouče DVD. Kamera SDR-S100 je ještě zajímavější, není vybavena žádným pohyblivým médiem, data komprimuje do formátu MPEG2 na povrch paměťové karty SD.
Podle produktů, představených během této akce, jsme dospěli k názoru, že se zákazníci mají na co těšit. Jakmile budou novinky dostupné, určitě se s řadou z nich setkáte v našich podrobnějších testech.

Byl pro vás článek přínosný?