Hlavní navigace

Devatenáct je minimum

1. 4. 2007

Sdílet

Test devatenácti LCD od 19 palců výše cd/dvd Nemá smysl plkat o tom, jak LCD vytlačují klasické monitory do pro...


Test devatenácti LCD od 19 palců výše cd/dvd


Nemá smysl plkat o tom, jak LCD vytlačují klasické monitory do propadliště dějin. Ve skutečnosti už totiž LCD vytlačují do propadliště dějin LCD. O kdysi atraktivní 15" LCD monitory dnes nikdo nejeví zájem a jejich 17" sourozenci patří stále častěji mezi výprodejový artikl. Náš přehled 24" modelů v minulém čísle byl jakousi ochutnávkou testu o třech chodech, který vám přinášíme tento měsíc.
Podrobným rozborům LCD technologií a panelů jsme se věnovali již v minulosti a technologický úvod jsme se tentokrát rozhodli pojmout jako rychlou příručku na téma "Jak blufovat o LCD". Jeho přečetní by vám mělo pomoci nenechat si valit šrouby do hlavy od prodavačů, kteří problematice až moc rozumějí a vyhlédli si hejla, nebo naopak uzemnit osazenstvo hypermarketu, které ve snaze zbavit se otravného zákazníka o zboží, jemuž často nerozumí, řekne cokoliv. Úpadek řemesla bohužel postihl i technické a technologické oblasti (shodou okolností zrovna v době psaní tohoto článku jsme se na tiskové konferenci na dotaz, kdy bude nejmenovaný výrobce používat určitý typ panelů, dozvěděli, že je to příliš technické a že nám vyjádření zástupce sdělí až po konzultaci). Vzhledem k tomu, že tentokrát nejdeme výrazně do hloubky, doporučujeme jako doplňující studijní materiál článek z PC WORLDu 7-8/2005, který můžete nalézt v archivu na www.pcworld.cz či v PDF archivu starších ročníků na našem DVD.

Začínáme

Pokud hovoříme obecně o koupi LCD monitoru nebo TFT monitoru, jde o stejnou záležitost. Ploché displeje z tekutých displejů, se kterými se setkáváme, totiž plně vystihuje pouze spojení obojího LCD (Liquid Crystal Display) a TFT (Thin Film Transistor). Jde tedy o displej z tekutých krystalů s tranzistory na tenkém filmu/fólii, které jsou nutné k fungování celého procesu. TFT LCD funguje totiž tak, že u určitého typu tekutých krystalů dochází při průchodu světla z podsvětlovací trubice přes jejich vrstvu umístěnou mezi elektrodami ke změně jeho polarizace v závislosti na orientaci molekul v prostoru. Tuto orientaci lze měnit regulací napětí v elektrickém poli. Molekuly jsou totiž elektricky neutrální, nicméně velikost náboje v částech molekuly se může lišit. Molekula se tak stává dipólem a v elektrickém poli má snahu orientovat se v jeho směru. Ke změně elektrického pole nedochází náhodně, v konstrukci panelu jsou v další vrstvě po celé ploše tranzistory. Tomu se říká aktivní matice. To je pro všechny displeje stejné. SMS: Pustí se do toho proud, tím se molekuly začnou otáčet a propouštějí více nebo méně světla. Displeje se liší ovšem tím, jak jsou molekuly zpočátku orientovány a jak se na nich projevuje změna napětí. Pro naše účely zatím stačí rozdělení na tři základní technologie označované jako TN, VA a IPS. K těm časem přibylo jejich vylepšení a k základním zkratkám se přidala další písmenka. První masivně používanou technologií byla TN, z hlediska pohledu na kvalitu obrazu následuje technologie VA a pokud si chcete dopřát v dnešní nabídce skutečně špičkový displej, zvolte ten s IPS technologií. Přehled a popis všech technologií a variant naleznete na následující dvoustraně.

Velké a ještě větší

Odhlédněme nyní na chvíli od myriád technologií a panelů a podívejme se na LCD čistě z hlediska formátu a velikosti. 17" LCD monitory již patří do nejlevnějšího segmentu a směřují na běžné kancelářské stoly či do dětských pokojů. To je i případ mnoha 19" modelů, zejména v klasickém provedení SXGA 1 280 x 1 024. Jestliže hledáte cenově dostupné LCD pro běžné používání, jsou právě devatenáctky tou nejlepší volbou větší rozměry obrazových bodů umožňují pohodlný pohled z větší vzdálenosti a snadné čtení textů, relativně malé rozlišení a hrubý rastr ale nejsou ideální kupříkladu pro úpravu fotografií. Z hlediska filmů a videa je nepraktický poměr stran 5 : 4, leč i HD filmy v rozlišení 720p (tedy 1 280 x 720) lze na klasických LCD přehrát v plném rozlišení, byť s obrovskými černými pruhy. Existují i širokoúhlé devatenáctky, ty bychom ale vzhledem k malé vertikální ploše doporučili skutečně výhradně pro multimédia a filmy pro práci (a vlastně ani pro většinu her) nejsou příliš vhodné. Velmi zajímavé jsou naopak 19" LCD s rozlišením SXGA+, tedy 1 400 x 1 050 bodů. Nabízejí klasický poměr stran 4 : 3, vetší pracovní plochu a optimální velikost pixelu. Bohužel jich je na trhu poměrně málo.
Dvacet či jednadvacet palců je oblast, v níž naleznete jak monitory s klasickým poměrem stran 4 : 3 (obvykle s rozlišením UXGA 1 600 x 1 200 bodů), tak širokoúhlé modely 16 : 10. Ty první jsou vhodné (v případě osazení kvalitním panelem) zejména pro úpravu fotografií či pro náročnější hráče, širokoúhlé modely s rozlišením 1 680 x 1 050 bodů pak oslovují především příznivce multimédií. Přesto i v tomto rozměru jsou širokoúhlé monitory podle našeho názoru nepraktické.
S hodnotou 22" se dostáváme do světa výhradně širokoúhlých displejů. Je to také podle našeho názoru první případ, kdy má skutečně smysl zvolit právě širokoúhlý displej kombinace vertikálního rozlišení 1 050 bodů a dostatečné velikosti pixelu pro pohodlné čtení dělá z dvaadvacítek ideální pracovní nástroje (zobrazení dvou textových stran vedle sebe či dostatek prostoru pro různá menu u grafických či CAD programů). Rozměr je vhodný i pro filmy a novější hry, které podporují širokoúhlé zobrazení. Drtivá většina monitorů v této kategorii má rozlišení 1 680 x 1 050 bodů, naleznete tu ale i některé exempláře zvládající 1 920 x 1 200 (rastr je v tomto případě možná až příliš jemný).
Čtyřiadvacet palců je takříkajíc spodní hranicí luxusu. Za standard je tu považováno rozlišení 1 920 x 1 200 bodů, jež v kombinací s optimální velikostí pixelu a úhlopříčkou 61 cm představuje maximální velikost displeje, kterou lze pohodlně přehlédnout bez "rozhlížení". V závislosti na použitém panelu se čtyřiadvacítky hodí jak pro sledování HD filmů (zobrazit v plném rozlišení lze všechny formáty až po 1 080p), tak pro CAD, CAM, DTP, střih videa či práci s fotografiemi. Ceny přitom začínají na vcelku realistické hranici dvaceti tisíc. Pro hráče je 24" asi maximální pohodlnou úhlopříčkou, 30" displeje jsou pro hraní na pracovním stole přeci jen příliš velké a navíc mají extrémní nároky na výkon grafické karty, či spíše grafických karet.
30" "královská" třída vyžaduje odlišný přístup k práci. Monitor v tomto případě funguje jako skutečná pracovní plocha, na níž můžete rozmístit více otevřených aplikací a přecházet mezi nimi (podobně jako na několika monitorech, navíc ale máte možnost využít plného rozlišení 2 560 x 1 600 bodů například pro zobrazení tabulky či fotografie). Přehlédnout celou plochu je totiž prakticky nemožné. Třicítky jsou podle našeho názoru spíše pracovními monitory pro náročné uživatele, tomu odpovídají i ceny pohybující se od 35 000 Kč s DPH výše.

Technologie TN + Film (Twisted Nematic + Film)

Tato technologie dostala název podle toho, že molekuly v nematických krystalech tvoří spirálu. Díky tomuto tvaru vedou světlo. V okamžiku, kdy se ocitnou pod napětím, se tato spirála rozpadne a světlo přestane procházet. Molekuly tedy otáčí rovinu polarizovaného světla až o 90?. Přerušení nelze však dosáhnout stoprocentně, takže tyto displeje mají obecně problémy s podáním barev, zvlášť černé, a nelze u nich dosáhnout vysokého kontrastu. Při pohledech z větších úhlů dochází u těchto displejů k žloutnutí bílé a obecně k šednutí barev. Jejich předností je schopnost dosáhnout rychlé doby odezvy. Ovšem tato výhoda je vykoupena tím, že TN matrice zobrazují pouze 6bitové barvy (3 x 6 bitů = 216 tisíc barev) doplněné ditheringem. Výraznějších modifikací se tato technologie nedočkala, za zmínku stojí snad jen varianta B-TN, což je TN panel se čtvercovými pixely místo klasických obdélníkových, což mělo zlepšit úhly pohledu.
Výrobci této technologii pomáhají přidáním glare vrsty lidově můžeme říci, že nad displejem je leštěné sklo. To pomáhá jako optický filtr a výslednému obrazu dokáže subjektivně dodat vyšší kontrast a vylepšit podání tmavých odstínů.
SMS: Jasně nejhorší technologie. Špatné barvy, rychlá odezva podle typu patří do kanceláře nebo na hraní. Vadný pixel je bílý.

Technologie VA, MVA, PVA

Řešení VA je postaveno na myšlence orientovat molekuly vertikálně, proto se označuje jako VA (Vertical Alignment). Cílem řešení bylo dosažení vysokého kontrastu a krátké odezvy díky tomu, že se molekuly otáčely pouze o 45?. Technologie VA se dočkala vylepšení v podobě MVA (Multi-Domain Vertical Alignment). Molekuly jsou nyní rozděleny do domén, ve kterých jsou orientovány prostorově tak, aby došlo k optické kompenzaci. Pokud část molekuly není ve své doméně viditelná, je opticky kompenzována molekulou z druhé domény, neboť ta je orientována opačně a je z ní vidět ze stejného úhlu pohledu právě ona "neviditelná" část "původní" molekuly. Počet domén není omezen pouze na dvě.
Technologii VA používá k výrobě panelů rovněž společnost Samsung pod označením PVA (Patterned Vertical Alignment), nicméně blízkost technologií MVA/PVA vede k tomu, že se řadí na stejnou úroveň. Pro zjednodušené přirovnání můžeme říci, že jde minimálně o stejnou podvozkovou skupinu. Existuje několik dalších variant těchto technologií.

Prem. MVA/ S-MVA

Jde o vylepšení základní MVA technologie, kdy se kontrast posunul k hodnotě okolo 1 000 : 1, nicméně obrazová kvalita displejů se blíží technologicky starším TN. Značení se liší podle výrobce panelu.
S-PVA
Vylepšený kontrast běžné jsou hodnoty nad 1 000 : 1, rychlejší odezva, počet domén zvýšen na osm (technologie MVA, PVA mají pouze čtyři).

A-MVA

Redesignovaná Prem. MVA je zvýšen počet domén, těch je nyní osm. Poskytuje lepší pozorovací úhly. Z obrazového hlediska je srovnatelná s S-PVA.
SMS: Dobrá odezva, vysoký kontrast, u S-PVA/A-MVA slušné barvy. Technologie mezi TN a IPS. Vadný pixel je černý (vypnutý).
IPS (In-Plane Switching)
Elektrody se u tohoto řešení nacházejí ve stejné rovině na spodní desce, molekuly tekutých krystalů jsou v základním (klidovém) stavu orientovány s těmito polarizátory souběžně. U IPS panelů molekuly v klidovém stavu (bez napětí) světlo nevedou. Teprve když je zvýšeno napětí, molekuly se natočí až o 90 % a propouštějí tak světlo různé intenzity. Díky přesnější orientaci molekul je možné dosáhnout lepšího podání barev a lepších úhlů pohledu. I tak se tato technologie dočkala několika variant. DD-IPS (Dual Domain IPS) běžně se nepoužívá, technologie, kde jsou dva transistory, je vyhrazena medicínským displejům.

ACE (Advanced Coplanar Electrode) nevyrábí se.
S-IPS (Super IPS) dnes nejrozšířenější panel u špičkových displejů, 98 % IPS na tuzemském trhu má právě tuto verzi.
Enhanced S-IPS (Enhanced Super IPS) nabídne stejné úhly pohledu, 178?, a měl by přinést výrazné zlepšení obrazu při pohledu z úhlů 45? mimo XYZ osy. Dynamický kontrast by měl dosáhnout hodnot 1 600 : 1.
AS-IPS (Advanced Super IPS) stejné parametry jako Enhanced S-IPS, jde o zákaznický displej pro NEC s přidaným bílým filtrem pro rozšíření barevného gamutu. Jde o řešení pro profesionální uživatele/fotografy. Toto řešení se rovněž označuje jako A-TW-IPS, protože AS-IPS je původní označení pro vylepšený S-IPS panel od Hitachi.
SMS: Pokud chcete kvalitní displej, zvolte technologii S-IPS. V současné době jde o nejlepší běžně dostupnou technologii. Dobré barvy, kontrast, pomalejší odezva.
V praxi Při nákupu se nejvíce setkáte se zkratkami TN (označuje TN+Film, i když to není úplně to samé, ale původní TN na trhu již nenajdete), kde nemáte v podstatě co řešit. Jednoduché je to i s IPS/S-IPS. Prodejci většinou pod označením IPS míní, že jde o S-IPS panel, ale vždy si to raději ověřte, na trhu totiž je skutečně i několik modelů IPS. Největší guláš pro kupujícího panuje mezi VA panely. Jděte po nich v pořadí
S-PVA, A-MVA, ostatní musíte vidět živě, jenom všemohoucí a výstupní kontrola tuší, co jsou zač.

Nastupuje OLED

Organic Light Emitting Diode je novým prvkem který v tomto roce poprvé výrazně zasáhne do dění okolo plochých panelů. Princip zobrazování zůstává stejný pixel je opět složen z červeného, zeleného a modrého subpixelu. Na rozdíl od klasických diod (LED) jsou ovšem tyto diody vyrobeny z organického materiálu emitujícího světlo dané barvy, pokud je pod stejnosměrným napětím. Pokud není, nesvítí, což je výraznou změnou pro dosažení přesného zobrazení černé. U klasického LCD panelu totiž i při plném natočení molekul pozorujeme lehké zbytkové světlo. Díky snadnosti výroby není problém vyrobit tyto panely průhledné nebo zrcadlové. Prvními přístroji využívajícími OLED panely s velkými úhlopříčkami se staly v praxi staly televizory, které se na našem trhu objevily koncem minulého roku. V běžném životě se s OLED displeji setkáváme již několik let v mobilech nebo panelech MP3 přehrávačů.

Nativní Svítivost Kontrastní Úhly pohledu
rozlišení Rozteč boduTyp panelu(jas)poměr(vert./horizont.)OdezvaPivotVstupyHDCPZdrojReproduktoryUSB hubRozměry (š x v x h) mmHmotnostZárukaCena včetně DPHK testu zapůjčila firma
30" displeje
Dell UltraSharp 3007WFP-HC 2 560 x 1 6000,250 mmS-IPS450 cd/m21 000 : 1178?/178?8 ms GTG (12 ms)neDVI-Danointerníneano690 x 560 x 200 mm11,4 kg3 roky51 000www.dell.cz
HP L30652 560 x 1 6000,250 mmS-IPS300 cd/m21 000 : 1178?/178?6 ms GTG (12 ms)ne3x DVI-Danointerníneano692 x 590 x 240 mm13,4 kg3 roky39 500www.hp.cz
Samsung SyncMaster 305T2 560 x 1 6000,250 mmS-PVA400 cd/m21 000 : 1178?/178?6 ms GTGne2x DVI-Dneinterníneano690 x 502 x 280 mm12 kg3 roky47 000www.samsung.cz
22" displeje
Acer AL2216W (Wsd)1 680 x 1 050 0,282 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/170?5 ms GTGneD-Sub, DVI-Dneinternínene513 x 405 x 192 mm4,8 kg3 roky8 100 (8 600)www.acer.cz
Asus MW221U 1 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/170?2 ms GTGneDVI-D, D-Subanointerníanone514 x 401 x 228 mm6,1 kg3 roky10 500www.asus.cz
Benq FP222WH1 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/170?5 ms GTGneDVI-D, D-Sub, HDMIanointernínene514 x 423 x 170 mm5,8 kg3 roky9 200www.benq.cz
Fujitsu Siemens ScaleoView H22-1W1 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m22 500 : 1160?/160?5 ms GTGneDVI-D, D-Sub, S-Video, HDMIanointerníanoano524 x 404 x 210 mm5,4 kg3 roky12 500www.fujitsu-siemens.cz
Lenovo D2211 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/170?5 ms GTGneDVI-D, D-Subneinternínene515 x 406 x 240 mm6,2 kg3 roky10 500www.lenovo.cz
LG L226WT1 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m23 000 : 1 (dynamický)170?/170?5 ms GTGneDVI-D, D-Subanointernínene502 x 424 x 244 mm5,6 lg3 roky9 500www.lgecz.cz
Samsung 226BW1 680 x 1 0500,282 mmTN300 cd/m23 000 : 1 (dynamický)160?/160?2 ms GTGneDVI-D, D-Subanointernínene515 x 422 x 220 mm4,9 kg3 roky10 000www.samsung.cz
Viewsonic VX2245wm1 680 x 1 0500,282 mmTN280 cd/m2700 : 1160?/170?5 ms GTGneDVI-D, D-Subneinterníanoano524 x 493 x 212 mm6,2 kg3 roky14 000www.viewsonic.cz
19" displeje
Acer AL1951Ds1 280 x 1 0240,294 mmTN300 cd/m2700 : 1135?/150?2 ms GTGneDVI-D, D-Subneexterníanone416 x 427 x 164 mm5,4 kg3 roky8 000www.acer.cz
Benq FP93GX1 280 x 1 0240,294 mmTN300 cd/m2700 : 1135?/140?2 ms GTGneDVI-D, D-Subneinternínene404 x 410 x 168 mm5 kg3 roky5 800www.benq.cz
Eizo S1931 SH1 280 x 1 0240,294 mmS-PVA280 cd/m21 000 : 1178?/178?16 msanoDVI-D, D-Subneinterníanone405 x 406 x 205 mm7,2 kg5 let13 600www.eizo.cz
Fujitsu Siemens H19-11 280 x 1 0240,294 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/160?2 ms GTGneDVI-I, D-Subneexterníanoano449 x 417 x 190 mm5,1 kg3 roky7 500www.fujitsu-siemens.cz
Hewlett-Packard L19651 280 x 1 0240,294 mmS-MVA300 cd/m21 000 : 1178?/178?6 ms GTG, 20 msano2x DVI-Ineinterníneano404 x 477 x 222 mm7,0 kg3 roky8 000www.hp.cz
Iiyama E1900S-S21 280 x 1 0240,294 mmTN300 cd/m2700 : 1135?/150?2 ms GTGneDVI-D, D-Subneinterníanone411 x 467 x 208 mm4,5 kg3 roky6 100www.iiyama.cz
NEC MultiSync 1990SXi1 280 x 1 0240,294 mmS-IPS270 cd/m2600 : 1178?/178?18 msanoDVI-D, DVI-I, D-Subneinternínene402 x 411 x 247 mm9 kg4 roky15 000www.nec-display-solutions.cz
Sony SDM-E96D1 280 x 1 0240,294 mmTN300 cd/m2700 : 1160?/160?8 ms GTGneDVI-D, D-Subneinternínene403 x 382 x 193 mm4,5 kg3 roky10 000www.sony.cz

Dell 3007WFP

Dell samozřejmě používá jako základ panel S-IPS, který nalezneme i u dalšího displeje v testu u HP. Z toho vyplývají především vynikající pozorovací úhly a velmi dobré podání barev (s výjimkou krajních černých/tmavých odstínů, které patří k drobným slabinám IPS technologie to ale nemění nic na skutečnosti, že ve srovnání s TN panely jsou nedostatky IPS doslova zanedbatelné). Obrovská třicetipalcová plocha ale přináší jiné technické problémy zejména dosažení rovnoměrného podsvícení je tvrdším oříškem, což je vidět i na tomto modelu: hlavně v levé části displeje je nižší úroveň podsvícení patrná i při běžném pohledu. Ono precizně rozvést světlo, když za zády inženýrům sedí cifršpioni a počítají každý milimetr světelné trubice, chce nejen dobré propočty, ale hodně zkušeností a odhad. Je to stejné jako s vyladěním auta, přístroje sice ukazují vše v normě, ale stále víte, že to není ono. Panel i díky zvláštní práci s kontrastem a jasem vychází z hlediska podávaného obrazu oproti zbývající dvojici jako lehce tmavší. Proto nás mrzí absence OSD pro manuální úpravu parametrů obrazu. Vše je nutné řešit pouze přes nastavení samotné grafické karty. Přesto lze tento panel použít pro poloprofesionální úpravu fotografie a samozřejmě na CAD/CAM/CAE práci. Rovněž při práci s videem je tento displej vzhledem k velikosti ideální i přes svoji pomalejší odezvu. Ta se ovšem výrazně projevuje až ve hrách při sledování DVD i HD obsahu se panel choval korektně. Pro sledování obrazu na třicítce samozřejmě již musíte mít dual link DVI kabel a rozhodně grafiku, která má dual link výstup. Dell se rozhodl vyhovět diktátu Hollywoodu a podporuje HDCP, což je jistě dobrá zpráva, ovšem pozor kupříkladu nové grafické karty GeForce 8xxx v dual link režimu HDCP nepodporují. Ve výbavě potěší vedle USB hubu též čtečka, nepochopitelný je pro změnu pouze jeden DVI-D vstup. Horší je i možnost polohování u Dellu jsme si zvykli na lepší řešení.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě:velmi dobrý

HP L3065

Jak je již u takto velkých panelů tradicí, k dispozici není plnohodnotné OSD, ale regulovat lze pouze jas (hlavním důvodem je absence analogových vstupů). Na další úpravy obrazu musíme jít přes grafickou kartu. Výrobci se prostě dali touto cestou a je z jejich pohledu vcelku rozumné si nepřidělávat starosti tím, že by se uživatelé šťourali v jinak digitálně definovaném obraze. Na toto téma se samozřejmě vedou živé diskuze, ale nic více z toho asi nebude. Manuální úpravu teploty totiž ve výsledku použije malé procento uživatelů, a tak hlasy zaznívají spíše ze strany zákazníků, kteří by měli používat zcela jinou kategorii displejů profesionální grafické řady GC a SpectraView. Musíme si uvědomit, že tyto velké displeje nejsou totiž primárně určeny pro úpravu obrazu z hlediska primárního zásahu do barevnosti, ale slouží k produkčním pracím.
Ani HP z hlediska rovnoměrnosti poosvětlení nezíská kytičku, opět se výrazně projevil úbytek jasu v levé horní části displeje obecně jde o výrazný pokles na všech stranách, který uživatel ovšem nemusí subjektivně zaznamenat. Pro domácí uživatele to ale není žádná tragédie pokud na displeji sledujete film, je pokles jasu na této úrovni zanedbatelný. To platí i pro samotnou editaci videa nebo práci na CAD/CAM projektech. I při hraní je tento detail nepodstatný, zachycuje pouze technologickou nepřesnost. Při práci s 30" displejem totiž obvykle nevnímáte celou plochu jak otáčíte hlavu, lehké výkyvy úrovně jasu nejsou tolik patrné. Barevná přesnost je vynikající, opět díky použití S-IPS panelu, a nelze ji nic vytknout. Pro poloprofesionální editaci fotografií je více než dostačující. Displej má vcelku slušnou odezvu a pro počítačové hráče je o něco vhodnější než řešení Dellu, přesto se ale nemůžeme zbavit pocitu, že příjemné maximum pro klasické hraní je 24". V možnostech polohování již samozřejmě nenaleznete vzhledem k velikosti a váze displeje pivot.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě:velmi dobrý

Samsung SyncMaster 305T

Samsung má u nás tak trochu smůlu, že důvěra v jeho monitory není taková, jako obliba jeho mobilů. Kdykoliv to půjde, připomeneme jeho pravé 8bitové barvy, které ovšem u několika modelů byly ve skutečnosti 6 + 2, tedy v skutečnosti 6bitové a 2 bity byly řešeny ditheringem. A i když většina velkých panelů je právě od Samsungu, jeho penetrace na IT trh není až tak velká, jak by se dalo u takové značky očekávat. Model 305T je totiž v podstatě takové dvojče HP L3065, ovšem s panelem S-PVA.
Samsungu se podařilo odvést velice dobrou práci a po obrazové stránce jsou oba displeje srovnatelné Samsung taktéž nemá rovnoměrné podsvícení, leč celkový výsledek je o něco málo lepší v krajích než v případě HP. Opět jde o pokles jasu nevnímaný běžným uživatelem, při běžném pohledu patrně nezaznamenáte ani o několik stupňů horší úhly pohledu. Při testech barevné škály a zobrazení černé a bílé jsou na tom Samsung i HP stejně, Samsungu se podařilo ovšem vytvořit při vykreslení drátěného modelu několik artefaktů. Ani tento displej samozřejmě není vhodný pro editaci fotografií na profesionální úrovni, protože zobrazení krajních černých odstínů pro Samsung stejně jako pro předcházející modely nedopadlo úspěšně. Černá je sice černá na pohled, ale sonda říká o 2 vedle, což je rána pro náročné grafiky, ostatní uživatelé ovšem mohou s klidem spát. Při projekci DVD a HD sekvencí si displeje vedly zhruba stejně, Samsung však podává barvy o něco jasněji než HP, což přisuzujeme tomu, že se zaměřil spíše na uživatele zvyklé na spotřební elektroniku, kde je korejská značka přeci jen lépe etablována než u IT příznivců. Celkově je tak displej orientován spíše na multimediální obsah než na obecné vyvážení potřeb. Pro dlouhodobější práci je vhodnější alternativou Dell či HP, pro zábavu Samsung. Ten také podával nejlepší výkony v herních rutinách, včetně odezvy a eliminace ghostingu, vedl si lépe i při interpolaci. I u tohoto panelu není OSD menu, které z hlediska digitálního řízení obrazu pozbývá smysl, upravit lze pouze jas.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě:velmi dobrý

Zmatená digitální rozhraní

Zatímco pro analogový přenos se již od konce osmdesátých let (s příchodem standardu VGA) používá rozhraní D-Sub s patnáctipinovým konektorem a na kvalitu a rozlišení obrazu mají vliv pouze možnosti grafické karty, monitoru a kvalita kabelu, v případě digitálního propojení není situace tak jednoduchá. Rozšířený standard DVI existuje v několika variantách, které se liší podporovanými standardy (digitál a analog) či maximálním rozlišením. Všemu dává korunu novější rozhraní HDMI, které umožňuje přenášet nejen digitální obraz, ale též zvuk. Zatímco v případě grafických karet jsou obvykle osazována DVI či HDMI rozhraní podporující maximální množství funkcí (digitál, analog a u novějších GK též Dual-Link), v případě monitorů a kabelů se můžete setkat prakticky se vším s výjímkou DVI-A, které je vskutku vzácné.
DVI I (Dual Link/Single Link): Maximální osazení DVI konektoru všemi piny umožňuje přenos jak analogového, tak digitálního signálu. Písmeno I značí podporu digitálního i analogového signálu, Dual-link pak znamená, že jsou obsazeny všechny piny digitální části rozhraní a v digitálním režimu je podporováno maximální rozlišení 2 560 x 1 600 bodů (WQXGA). V případě Single Link verze je maximální podporované rozlišení 1 920 x 1 200 bodů (WUXGA).
DVI D (Dual Link/Single Link): Podobně jako v předchozím případě je podporován digitální režim v maximálním rozlišení 2 560 x 1 600 bodů (WQXGA) u varianty Dual Link, v případě Single Link verze je maximum opět 1 920 x 1 200 bodů. Písmeno D ale značí, že rozhraní (kabel, grafická karta či monitor) může pracovat pouze v digitálním režimu.
DVI A: Velmi neobvyklý typ DVI rozhraní, které podporuje pouze analogový režim. Najdete jej prakticky pouze u redukcí (např. z DVI-I konektoru na D-Sub).
M1: Toto rozhraní nepatří do standardu DVI, je mu však velmi podobné jak vzhledově (pouze pinů je více), tak i funkčně. Bylo vyvinuto speciálně pro projektory a kromě DVI-I (někdy pouze DVI-A) funkčnosti nabízí také přenos USB dat. Existují redukce na klasické DVI-D či D-Sub.
HDMI Type A: Devatenáctipinový typ A je v současné době jediným běžně používaným typem HDMI konektoru (existují již ale specifikace Type B a Type C, které budou používány v budoucnu). Typ A má ale několik revizí, které se liší podporovaným rozlišením a dalšími funkcemi. Je dobré vědět, že HDMI typ A je zpětně kompatibilní s digitální částí Single Link DVI rozhraní pomocí redukce tedy můžete k DVI výstupu připojit TV či monitor s HDMI rozhraním (u některých LCD či PDP televizorů se ale údajně vyskytují problémy s kompatibilitou). Velkou výhodou HDMI je možnost vyrábět kabely v délkách 5 m (z běžných materiálů), 12-15 m (vyžaduje kvalitnější zpracování) či až 100 m (CAT-5 či optické materiály).
HDMI Type A existuje v následujících verzích:
HDMI 1.0: Maximální podporované rozlišení 1 080p či WUXGA + osmikanálový 24bit zvuk.
HDMI 1.1: Navíc podpora DVD Audio.
HDMI 1.2/1.2a: Navíc podpora SACD 8ch.
HDMI Typ A rozhraní pro PC (podpora RGB či YCbCr).
Ovládání zařízení spotřební elektroniky (1.2a).
HDMI 1.3: Podpora vyšších rozlišení až 3 200 x 2 048.
Podpora 30, 36 a 48 bit barev.
Dolby TrueHD, DTS-HD.
Minikonektor pro videokamery.

Acer AL2216W/Wsd

AL2216W je typickým představitelem produkce Aceru. Osloví vás přijatelnou cenou, za níž se schová několik drobných chybiček na kráse. Za své peníze si tak nekupujete Ferrari (i když Acer modely s tímto označením rovněž nabízí), ale vcelku nenápadný, spolehlivý, nicméně stále dobrý služební vůz či rodinné auto. Průměrný kontrast, průměrné hodnoty u 5ms odezvy, průměrné chování co do podání barev. S ním si ale Acer poradil vcelku dobře, míra "zásahů" na barevných přechodech nebyla na technické řešení displeje nijak vysoká a i z hlediska barevného podání jsme se pohybovali někde na průměru toho, na co jsme u těchto displejů zvyklí. Barevné podání možná není ideální displej interpretuje barvy světlejším odstínem, ale pro většinu uživatelů je výsledek vyhovující a vzhledem k ceně akceptovatelný. Podsvětlení není z nejrovnoměrnějších, směrem k okrajům intenzita prudce klesá. Čemu jsme si už ale pomalu odvykli, jsou analogové (D-Sub) vstupy doporučujeme tedy, abyste se vyvarovali modelu AL2216W a zvolili raději jen o několik stovek dražší AL2216WsD, který disponuje též DVI rozhraním. WsD model se totiž dá označit jako univerzální, vhodný pro domácnosti a malé kanceláře.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Asus MW221U

U černobílé škály je přechod velmi plynulý, i když se TN matice opět nevyhne slabému prožkouvání a dithering je u testu viditelný. Podobně si vede i u barev, nicméně s přesností je to už horší a barvy jsou výrazně nasycené, přepálené. Opět jde o efekt "barevné televize", sice to není věrné, ale líbí se to tělová je prostě spíše růžová, ale kdo by to řešil. Při použití TN technologie ovšem nejde o překvapení, tak nějak se s tím počítá. Monitor bohužel táhne barevné spektrum do červena a je to i zřetelné u velice světlých scén filmů. Pro hry řádná tragédie, a když má displej lehce podprůměrnou odezvu, stále je pro tyto účely použitelný i díky vysoké ostrosti a slušnému kontrastu obrazu. Kupodivu se nám nezdál příliš vhodný pro celodenní práci s textem po několika pracovních hodinách je obraz bodavý, navzdory pokusům o příjemnější seřízení v menu. Výrobce přistoupil na DRM a implementoval HDCP, takže s obdobně vybavenou grafickou kartou a notnou dávkou štěstí přehrajete chráněný HD obsah. Na druhou stranu DRM ochrana HD filmů již byla prolomena a je otázkou, nakolik bude HDCP do budoucna nezbytné. Displej má nulovou možnost výškového nastavení, což vzhledem k jeho nižší výšce nad deskou stolu není ideální.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Benq FP222WH

Není mnoho displejů, které je možné ihned jednoznačně zařadit. U modelu FP222WH společnosti Benq je ale situace jasná: monitor je zcela jasně zaměřen nikoliv na multimediální nasazení (oblíbená fráze marketing speaku, jejímž úkolem je oblbnout rodiče), ale výhradně na hráče jak na PC, tak příznivce konzol. Díky tomu je vcelku pochopitelná DRM nákaza HDMI rozhraní (PS3 si s DRM a HDCP pochopitelně rozumí), kterou ale nekritizujeme. Jestliže nad osudem DRM a HDCP na PC visí stále malý otazník, v případě nových konzol nemá smysl pochybovat: bez HDCP se při přehrávání BluRay filmů neobejdete, zejména pokud chcete využít rozlišení monitoru a sledovat je ve formátu 720p. Mezi hlavní přednosti tohoto monitoru ale patří rychlá odezva a zajímavé podání barev. To není samozřejmě přesné, ale nasycení a celkové vyvážení barevné škály dává jásavé, hravé vykreslení. Samozřejmě nic pro grafiky, ale pro sledování filmů a především hraní her je to akceptovatelný posun reality. Jsou tu i drobné nedostatky vykreslení škál si vyžádalo několika zřetelných proužků a rovněž poosvětlení je u stran displeje zřetelně slabší. Vzhledem k nastavení barevné plochy a práci řídících obvodů jde o specialistu pro chvíle zábavy, pár hodin nad seminárkou s ním ovšem také vydržíte.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Fujitsu Siemens ScaleoView H22-1W

Další z TN panelů, u kterého ovšem výrobce zapracoval na potlačení neduhů této technologie. Odměnou je stabilní obraz a na danou technologii i slušné barevné podání. Celkově je obraz velice vyvážený, rovnoměrnost podsvícení není sice bezchybná, ale při běžné práci či zábavě si toho patrně ani nevšimnete. Displej je celkově spíše koncipován pro nasazení v kancelářích než domácnostech. Hodnoty jasu nejsou nijak vysoké, ale i to paradoxně přispívá v kombinaci s průměrným kontrastem k tomu, že především fonty jsou ostře a přesně vykreslené a monitor váš zrak příliš neunaví ani po delší práci. Pro sledování filmů není displej úplně ideální, přesněji není ideální pro sledování sportovních utkání. Během fotbalového zápasu se displeji podařilo vyrobit několik artefaktů (kontrolní TV i LCD tyto chyby neukázaly, takže nešlo o zkreslení přenosu signálu). U DivX filmů si poměrně dobře poradil jak s tmavými, tak s přesvětlenými scénami, u DVD měl displej problémy v některých scénách s červenou složkou dobře nedopadly přechody mezi krví a bílou podlahou. H22-1W je univerzální displej nelze jej označit za multimediální skvost, ale není důvod jej odsoudit ke kancelářské robotě.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Lenovo D221

Lenovo si s sebou nese dědictví IBM jako dodavatele kancelářských řešení a ač jsme se snažili zpočátku k tomuto modelu přistoupit nezatížení očekáváním něčeho kancelářského, po několika dnech používání se slovo kancelář při všech hodnotících sezeních v redakci stejně objevilo. Nikoliv však hanlivě, ale jako výraz pro produkt, který má své místo jasné. D221 je naprosto ideálním displejem do práce monitor má totiž velice příjemný obraz, nebodavý, měkký, ale nikoliv za cenu zastření barev. Odstíny jsou s ohledem na danou technologii dobře nasycené, výrazné, písmo je ostré a dobře čitelné. Když tedy došlo na konečné hodnocení, spíš než vlastní čísla a údaje (nejsou špatné, ale nepatří ani k žádné špičce) hrála roli naše praktická zkušenost. Přesnost barev ani odezva nepatří mezi silné stránky tohoto kousku, pokud ale chcete monitor, který vaše oči neunaví ani na konci pracovní doby, jedná se o výtečnou investici. Displej byl vyhovující i pro sledování DVD filmů a i při sledování televizních přenosů jsme nezaznamenali významné množství artefaktů, které by negativně ovlivnili náš celkově dobrý dojem z tohoto modelu.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

LG L226WT

I tento displej přichází do testu s papírovým dynamickým kontrastním poměrem 3 000 : 1 a podobně jako Samsung si přinesl i posunutí do červeného odstínu. V mysli vyvstává otázka, zda se jedná o náhodu, shodnou technologii či prostě nevyhnutelný následek snahy zvýšit za každou cenu úroveň kontrastu. Sázeli bychom na třetí možnost, mimo jiné i s ohledem na reprodukci statického obrazu, u nějž měly bílé plochy barevný nádech či zobrazení nelineární šedé, kde se projevily nedokonalosti ditheringu. Na druhou stranu při reprodukci komprimovaného DVD či HD obsahu se výrobci podařilo možné odchylky kompenzovat. DVD obraz byl v tomto případě velmi čistý, situace u DivX byla o něco horší, to ale patří k častému problému velkých LCD monitorů. Co se barevné přesnosti obecně týče, důraz byl kladen spíše na líbivost než na realistické podání, některé odstíny tak mohou působit přesyceně. Naopak milé překvapení nás čekalo při nasazení ve hrách, které monitor zvládá (vyjma rychlých on-line akcí) velmi dobře. L226 je univerzální displej, vhodný domů i do kanceláře, byť pro příliš dlouhé pracovní nasazení není úplně vhodný.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Samsung 226BW

Samsung u tohoto displeje sází především na dynamický kontrast 3 000 : 1 a čas odezvy 2 ms. Díky velice výrazné světlosti tohoto panelu je hodně důležité věnovat se vlastnímu nastavení a úpravě obrazu podle svých představ rozhodně nepovažujeme za ideální ponechat vše na auto režimu. Již zmíněné světlejší podání obrazu na tomto monitoru nepředstavuje problém vzhledem k jejich vybuzení třeba při práci s fotografiemi, ale je na závadu při sledování filmů. Zejména při práci s komprimovaným materiálem (jako je Xvid a Divx) měl monitor problémy se škálováním ve světlejších scénách. Posun ke světlejším odstínům pak nebyl zcela příjemný ani u DVD, plně spokojeni jsme nakonec byli jen se zobrazením HD filmů. Na druhou stranu při statických testech barevné a černobílé škály si monitor vedl dobře. Rovněž čitelnost fontů a jejich ostrost je dobrá a s displejem lze pracovat nad kancelářskými aplikacemi i několik hodin. Pro hráče je odezva displeje ideální i pro akční hry rovněž nasycení a vykreslení je v tomto segmentu pro Samsung bodem k dobru.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Viewsonic VX2245wm

Viewsonic se rozhodl získat něco málo z koláče peněz, které plynou od nadšených uživatelů iPodu a vyslal na trh jednu ze svých dvaadvacítek ve speciální úpravě. Ta má ve svém stojanu integrovanou kolíbku pro připojení iPodu a je dodávána s řadou redukcí na různé rozměry modelů tohoto přehrávače tak, aby pohodlně stály v kolébce (nemalá částka tak přistane i na kontu společnosti Apple, která za výrobky "made for iPod" inkasuje tučné licenční poplatky). Integrovány jsou samozřejmě stereoreproduktory. Značně omezená je ovšem možnost polohování. Použitý TN panel vykazoval klasické neduhy této technologie, na černobílé škále byly patrné přechody (proužkování) a elektronika si trošku zahrávala s ditheringem, podobně se vedlo i barevné paletě. Nicméně nejde o nic, co nelze připočíst na vrub samotné technologii, nehledě na to, že v dané třídě je podání barev naprosto přijatelné, včetně černé a červené. O něco slabší je bohužel podsvícení (to je celkově slabší a při okrajích navíc dochází ke zřetelnému tmavnutí) spolu s odezvou pro akční hry tedy nelze doporučit, pro filmy ano.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Acer AL1951Ds

Tento displej patří mezi monitory, které jsou preferovány především pro svoji rychlou odezvu a relativně nízkou cenu. Jejich primárními uživateli jsou tedy především hráči. Udávaná odezva 2 ms je ideální pro hraní akčních záležitostí, kde "ghost" není rozhodně vítaný host. Rychlost není samozřejmě výhodná proto, že by jakýkoliv hráč byl schopen vnímat 2ms události, ale že ve výsledku sled těchto zobrazení dokáže odstranit právě ghosting, vznikající pomalou odezvou displeje. Zlepšení je možné pozorovat i u filmů, v zahraničí je to zřetelnější díky HD filmům a pořadům, nicméně sledování DivXů je díky horšímu podání barev, respektive nepřesnosti a neschopnosti TN panelů škálovat obvykle sázkou do loterie. Chce to prostě dobrý rip. Barevné podání i přechody jsou nekontinuální, vznikají zřetelné proužky. Pleťová barva neodpovídá, nicméně obraz je i přesto přijatelný, mnohdy působí subjektivně lepším dojmem než reálné vykreslení což je podobný jev jako u barevných televizorů. Pokud si především chcete zastřelit svého nepřítele, je AL1951Ds dobrou volbou, a jako vetšina displejů v tomto segmentu vyhovuje i pro kancelářské aplikace a brouzdání internetem
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Benq FP93GX

FP93GX patří mezi nejoblíbenější herní monitory na trhu, a to zcela právem. I když si u tohoto monitoru výrobce výrazně pohrál s řídící elektronikou, posun u přesnosti barevné škály je v testu patrný. Opět se jako ostatní displeje s TN panely nehodí pro grafické aplikace. Díky odezvě je vhodnější spíše pro přehrávání filmů, zvláště u akčních a rychlých scén relativně nízká degradace obrazu způsobená ditheringem ho ve srovnání s většinou displejů používajících TN panel řadí k lepšímu průměru. Displej samozřejmě trpí klasickými neduhy TN panelů týkajících se šedé škály, poměrně dobře si vedl u barev. I když má panel horší podsvícení (při práci v noci je jasná nižší hodnota v okrajích displeje u rámečku), jde o cenu za vysokou rychlost odezvy (2 ms), kterou hráči preferují daleko více. Pro tyto účely, včetně zpracování běžné denní agendy nebo školních úkolů, je barevné podání/nasycení barev vyhovující. A díky eliminaci ghostingu s využitím rychlé odezvy můžeme monitor hráčům jenom doporučit. Pokud potřebujete stabilnější (měkčí) obraz třeba pro dlouhodobou práci s textem, zvolte raději některý z pomalejších modelů jakým je například FP93G
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Eizo S1931

Byť se může S1931 jevit (na trhu je již nějaký ten měsíc) jako nástupce původního S1910 (u toho Eizo provedlo posléze "omlazení" panelu), není tomu tak. S1910 i přes dřívější datum svého narození poskytuje lepší barevnou přesnost než S1931. S1931 je jinak klasickou ukázkou designu typického pro Eizo, využívajícího tenký rámeček a pivot. Barevná škála nenesla stopy degradace, přechody mezi odstíny nejevily výrazné stopy. Totéž lze říci i o zobrazení šedé, displej poskytl velice dobrou stálost obrazu i přes D-Sub konektor. Pouze v jedné části testu se u rychlých scén dařilo displeji u některých sekvencí při rychlém sledu tmavých a světlých ploch vytvořit několik artefaktů. V celkovém kontextu však šlo o jedinou větší chybu a u další sekvencí bylo vše v pořádku. Jako průměrným hráčům nám chování displeje vyhovovalo i pro hraní akčních her. Eizo S1931 nezklamalo naše očekávání, poskytlo dobrou kvalitu obrazu, rychlou odezvu a dobré možnosti nastavení a polohování. Je ideální jako profesionální kancelářské řešení, pro poloprofesionální grafiku a pokud si chcete udělat radost, i jako displej pro domácnost. Jeho koupí rozhodně nebudete zklamáni.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: vynikající

Fujitsu Siemens H19-1

Především pokud potřebujete displej pro každodenní práci, je tento model FSC vhodnou volbou. Je sice osazen panelem využívající technologii TN, ale výrobci se podařilo odvést při návrhu velice slušnou práci a dostatečně zmírnit následky technologických omezeni plynoucích obecně z TN řešení. Samozřejmě to znamená, že barevná přesnost tohoto displeje není obecně vhodná pro serióznější práci. Displej nabízí maximální jas 300 cd/m3, při běžném provozu se dostáváme ovšem na hranici 260-270 cd/m3, což v kombinaci s rovnoměrným poosvětlením a kontrastem 700 : 1 znamená pro uživatele velice příjemný a klidný obraz. I při práci delší než osm hodin nepůsobí díky nižšímu "vyzáření" bodavě. Rovněž vykreslení malých fontů je velice jasné a zřetelné. Pokud pracujete i v přítmí či v noci bez dalšího světelného zdroje (například lampičky vedle monitoru), má displej na spodní stěně integrovány diody emitující modré světlo směrem kolmo na podstavec, respektive na stůl. Fujitsu Siemens H19-1 je ideálním řešením pro domácího uživatele, který nehraje hry často a využívá ho především pro kancelářské aplikace a internet.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Hewlett-Packard L1965

Nástupce velice oblíbeného modelu L1955 je na tom z hlediska celkového výkonu velice podobně. Můžeme i říci, že jde syna svého otce. Lehce se zhoršila rovnoměrnost podsvětlení, což ovšem při běžné práci není plně zřetelné. Tuto změnu ale více než vyvažuje lepší podání černé a bezchybné podání přechodů jak v černobílé, tak v barevné škále. Obraz poskytovaný přes digitální vstup je stabilní, vykreslení a barevné podání velice dobré. Postupná degradace obrazu s rostoucím úhlem pohledu je přibližně na stejné úrovní jako u jeho předchůdce. Monitor si dobře poradí i s videosekvencemi. I tato matice však lehce zaváhala při testovací rutině s rychlým vykreslováním drátěného modelu, což lze přičíst zpomalení odezvy displeje přece jen šlo o P-MVA panel, nikoliv (jak dlouho HP deklarovalo) o S-PVA. Hráči tedy nebudou příliš nadšeni jak jsme se shodli s kolegy z Gamestaru, displej není subjektivně lepší při hraní akčních her než L1955. Oba modely v této kategorii prostě splývají. Lepší výkon předvedl monitor při přehrávání videosekvencí a filmů. L1965 je dobrý nástupce, ale nic než mírný pokrok v mezích zákona nečekejte.

Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

Iiyama E1900S-S2

Model se jako řada podobných opírá především o svoji rychlou odezvu, podle údajů výrobce 2 ms. Model E1900S-S2 je vylepšenou verzí E1900S (5 ms) a je postaven jako univerzální model, jehož nasazení je možné jak v domácnosti, tak kanceláři. Při celodenní práci je jeho matice podobně jako u bratříčka velice příjemná pro oči, zobrazení písma je ostré a bílá barva při všech teplotách nepůsobí výrazně zamlženým či naopak bodavým dojmem. I zde nalezneme základní neduhy technologie, které při běžné práci dokázal výrobce relativně úspěšně eliminovat. Displej určitě není řešením pro hardcore hráče a je pozicován spíše jako multimediální řešení pro domácnosti ostatně při sledování filmů monitor poskytl dobrý obraz. V testech přechodů se displeji podařilo vyrobit pouze jedno výraznější rozhraní u černobílé škály, při barevném měl lehké problémy se škálováním červené, což je u této třídy akceptovatelné a i při testu nelineární šedé nevybočil z mantinelů, které jsme pro tuto kategorii nastavili. Barvy jsou nasycené, příjemně podané a obraz tak působí jasným dojmem. Pro vážnější práci s grafikou tento displej samozřejmě vhodný není.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: velmi dobrý

NEC MultiSync 1990SXi

Profesionální displej osazený S-IPS panelem, to je základ na cestě k dobrému obrazovému výkonu. Gradient šedé je u tohoto displeje vykreslen skvěle, rovněž barevná přesnost odpovídá požadavkům náročných uživatelů. Důležitější je však podrobné vykreslení. Jak písmo, tak především linky jsou vykresleny ostře, bez degradace. Model využívá 12bitovou interní korekci, zpřesňující tradiční 8bitovou definici barev vzhledem k nastavené barevné teplotě. S-IPS displej má odezvu 18 milisekund, reálně se průměrně pohybuje okolo hodnoty 20-22 ms, ovšem při odezvě černá-černá, pro nestandardizované (leč mnohem běžnější) měření šedá-šedá jsou samozřejmě tyto hodnoty výrazně nižší. Možnosti polohování nemůžeme označit jinak než slovem vynikající, rovněž OSD menu a možnosti nastavení barev jsou na úrovni včetně softwaru Neviset a programu GammaComp. Monitor má samozřejmě senzor okolního osvětlení, který je schopen v automatickém režimu korigovat intenzitu podsvětlení vzhledem k okolí. Oblasti nasazení jsou vcelku jasné: základní displej pro CAD/CAM aplikace a domácí (i poloprofesionální) práce s grafikou. A samozřejmě také pokud si chcete koupí udělat radost.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: vynikající

Sony SDM-E96D

Typickým zástupcem displejů pro domácnosti je tento model Sony designová záležitost, ovšem bez možnosti polohování. Setkáme se s ním v řadě kanceláří, kde chceme mít stylovější vybavení než klasický panel s nohou. U tohoto modelu však bude stojan sloužit především pro nalepování lístků s poznámkami. Použitý TN panel není samozřejmě žádný přeborník v šířce zobrazeného barevného prostoru, byť zaručuje vcelku svižnou odezvu okolo 8 ms a umožňuje tak na displeji pohodlně sledovat i skrolující text zpravodajství. Sony se podařilo u tohoto panelu velice dobře vyřešit nešvary TN panelů a jeho výkon patří z hlediska toho, co tato technologie umožňuje, k nadprůměrným. Nedochází zde k výraznému proužkování a přechody mezi odstíny zvládá v rámci technologického omezení velmi dobře. Navíc je jeho poosvětlení rovnoměrné a stabilita obrazu dobrá. Po připojení tuneru je pak možné jej využívat i jako menší televizi avšak Sony nabízí již i modely s integrovaným tunerem. Díky analogovým AV vstupům je tento monitor vhodný i jako záložní displej pro herní konzolu ve chvílích, kdy je velká televize obsazena.
Kvalita obrazu:HHHHH
Cena/výkon:HHHHH
Hodnocení ve své třídě: dobrý

Byl pro vás článek přínosný?