Hlavní navigace

Desktop tuning

1. 9. 2006

Sdílet

Nastavte si uživatelské rozhraní podle svých představ cd/dvd Patříte také mezi ty, kdo ještě na pracovní ploš...


Nastavte si uživatelské rozhraní podle svých představ cd/dvd

Patříte také mezi ty, kdo ještě na pracovní ploše svého počítače stále mají původní tapetu Windows z doby instalace systému? Pak nevíte, o co přicházíte! Dejte svému počítači osobitý charakter a zobrazte na své pracovní ploše nejrůznější informace; v tomto článku vám prozradíme, jak na to.


Při spuštění počítače se nejprve zobrazuje standardní spouštěcí obrazovka a o chvíli později vidíme standardní tapetu Windows neustále to samé a nejen na našem počítači, ale i na řadě jiných. Není to trochu nuda? Přitom klidně můžeme pracovní plochu vašeho počítače přirovnat k vývěsnímu štítu firmy. Stejně jako může mít atraktivní vzhled vývěsní štít firmy, může to samé platit i o vaší pracovní ploše. Můžete na ni umístit celou řadu obrázků, použít různá písma, nechat zobrazovat nejrůznější systémové informace anebo třeba nastavit její vzhled tak, aby počítač vypadal jako Mac od firmy Apple. A dokonce ani trojrozměrný vzhled plochy není tak nedosažitelný, jak by se mohlo zdát.
Mnohé můžete změnit pouhým využitím prostředků integrovaných ve Windows. Nezůstaneme však jen u nich; prozradíme vám, jak vzhled pracovní plochy proměnit prostřednictvím témat, rozšíření i utilit a představíme taková vývojová prostředí, s nimiž si mohou pokročilí uživatelé vytvořit praktické a atraktivní doplňky sami.

1. Nejjednodušší řešení: úprava vzhledu pracovní plochy pomocí prostředků Windows

Samotný operační systém nabízí několik jednoduchých prostředků, jak nastavit vzhled Windows podle svého.
Pozadí a spol.: Poklepejte v Ovládacích panelech na ikonku Zobrazení. V dialogovém okně, které se objeví, se dá změnit obrázek na pozadí a stejně tak i nastavení vzhledu oken či tlačítek. Můžete nastavit jako pozadí libovolný obrázek. Jedná-li se ve vašem případě o starší počítač, je dobré se zajímat o velikost obrázku. Použití příliš velkého obrázku zatěžuje prostředky systému. Funkce Roztáhnout zajistí, aby obrázek pokrýval celou pracovní plochu. Nejvhodnější je obrázek, jehož poměr stran odpovídá poměru stran monitoru v opačném případě jsou až příliš viditelné deformace. Chcete-li použít jako pozadí nějaký obrázek stažený z internetu, pak stačí klepnout na obrázek v prohlížeči pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vybrat příkaz Nastavit jako pozadí (Internet Explorer), popřípadě Nastavit pozadí plochy (Firefox).
Nechcete mít na pracovní ploše neustále stejný obrázek? Ani to nepředstavuje žádný problém. Prostřednictvím freewarového programu Wallpaper Changer, který naleznete , se dá obrázek na pozadí v pravidelných intervalech měnit. Obrázek se tak může změnit například při každém spuštění systému, každý den, popřípadě po uplynutí jiného vámi nastaveného intervalu. Program podporuje formáty JPEG, PNG, GIF a BMP. Jeho součástí jsou i jednoduché nástroje pro úpravu obrázků, které umožňují kupříkladu obrázek roztáhnout nebo otočit.
Snadná je i změna fontu a řezu písma. Přesuneme se znovu do Ovládacích panelů, kde poklepeme na ikonku Zobrazení. Ze všeho nejdříve je třeba na záložce Motivy uložit stávající vzhled. Není totiž bohužel zrovna jednoduché vytvořit takové schéma písem, které by se hodilo univerzálně pro všechny možné činnosti, jež na počítači provádíme. Pokud se vám budou zdát jednotlivé znaky rozmazané, můžete zapnout funkci vyhlazování písem Cleartype. Najdete ji, pokud klepnete na záložce Vzhled na tlačítko Efekty.
Už vás nebaví dívat se na neustále stejné ikonky na pracovní ploše a v Průzkumníku Windows? Není problém, standardní ikonky se dají nahradit jinými. K tomuto účelu můžete použít například zdarma dostupnou sadu utilit s názvem Tweak Power, kterou naleznete . Po instalaci vás program vyzve k vytvoření bodu obnovení, zálohy registru a integraci programu do kontextového menu v Průzkumníku Windows. Doporučujeme provést minimálně první dvě volby. Poté se v programu v menu Windows přesuňte na položku Visual Styler a pro každý objekt vyberte odpovídající ikonu. Soubory ikon se dají nalézt i na internetu ve formě knihoven DLL. Chcete-li takovou sadu ikon začlenit do programu, stiskněte tlačítko pro výběr souboru. Ikony v Průzkumníku Windows změníte prostřednictvím odkazu Ordner. U položky Symbole můžete mimo jiné nastavit i velikost ikon. Tweak Power však se hodí i k deaktivování nebo úpravě efektů a animací, které jsou součástí Windows XP. Tato nastavení má smysl provádět zejména u starších počítačů, kdy máte pocit, že stroj pracuje na hranici svých možností. Potřebná nastavení provedete přes položku Effekte a na záložkách příslušejících této položce.
Hlavní panel a nabídka Start: Chcete-li u těchto položek provádět změny nastavení, klepněte na Hlavní panel pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte položku Vlastnosti. Tak můžete kupříkladu odstranit z pravé části Hlavního panelu nepoužívané a neaktivní symboly. Navíc zde můžete nastavit například i automatické skrývání Hlavního panelu ten pak z pracovní plochy zmizí, pokud jej nepotřebujete. Na záložce Nabídka Start se dá také například pomocí tlačítka Vlastní zobrazit nabídka Oblíbené položky. To se vyplatí tehdy, pokud potřebujete mít důležité odkazy okamžitě po ruce.

2. Témata: Windows XP vezmou všechno

Na internetu lze najít spoustu adres, kde vám nabízejí ke stažení celou řadu témat pro Windows. Při vyhledávání témat určitě uspějete například na adresách www.wincustomize.com, www.themedoctor.com nebo na stránkách Tucows.com (konkrétně www.tucows.com/Windows/DesktopEnhancements/Themes).
Mezi poskytovateli těchto témat zaujímá poněkud zvláštní postavení adresa www.themexp.org. Jednalo se o stránky po dlouhou dobu udržované komunitou lidí, kteří je spravovali. V současné době provozovatel těchto stránek zřejmě z finančních důvodů přešel k modelu, kdy se společně s instalací vámi vybraných témat zároveň instaluje i spyware. Není divu, že tato politika velmi rozzlobila všechny uživatele, kteří na tuto stránku sami poskytli svá vlastní témata. Přesto se jim podařilo nalézt způsob, jak se dá instalaci spywaru zabránit. Přesný návod uvádíme v rámečku Nová témata do Windows zdarma a bez spywaru.
Integrace cizích témat do Windows XP: při standardní instalaci Windows XP dochází při pokusu o instalaci cizích témat k chybě. Windows toto téma jednoduše odmítnou nainstalovat. Oficiálním řešením je zakoupení a instalace balíku Plus.
Kromě výše uvedené placené varianty existuje i varianta dostupná zdarma je jím nástroj UX Theme Multi Patcher, který naleznete i . Tento nástroj pozmění ve Windows XP (s instalovaným Service Packem nebo i bez něj) a ve Windows 2003 soubor UXTHEME.DLL. Pokud budete chtít někdy později obnovit systém zpět do původního stavu, stačí nástroj spustit znovu.

3. Spouštěcí obrazovka: nastavení tapety zobrazující se při spouštění Windows

Spouštěcí obrazovka se oproti tapetě ve Windows tak snadno pomocí prostředků Windows změnit nedá. Nejprve je nutné najít vhodnou alternativu tady vám doporučujeme adresu www.wincustomize.com, kde jich najdete okolo 3 000. Pro její začlenění do systému je nutné provést jednoduchou úpravu registru. Pokud používáte Windows ve verzi 2000 nebo XP, pak můžete použít kupříkladu utilitu Bootskin, která je pro soukromé použití zdarma a kterou vám nabízíme i .
Po spuštění utility je třeba přes menu File/Import from file vybrat odpovídající soubor se spouštěcí obrazovkou. Tu pak lze zobrazit klepnutím na tlačítko Preview.

4. Užitečné doplňky: informace na ploše

Do Windows se dá zabudovat celá řada drobných utilit, které rozšíří funkčnost Windows a které učiní z vaší pracovní plochy takřka informační centrálu.
Čas: Utilita Symmtime 2006 vám zaručí, že se budete moci na čas, který ukazují hodiny na vašem počítači, skutečně spolehnout. Jedná se o freeware, který automaticky synchronizuje čas s některým z časových serverů na internetu, jež jsou řízeny atomovými hodinami. Symmtime dokáže zobrazit čas v libovolném počtu časových pásem, disponuje jak analogovým, tak digitálním vzhledem a nabízí řadu možností konfigurace.
Říkají vám něco žluté přichycovací papírky, které někteří z nás lepí na monitor, na psací stůl a bůhvíkam ještě, aby na něco nezapomněli? S těmi bude nepochybně konec, pokud použijete utilitu Active Note. Jedná se o rozšíření pracovní plochy, na níž pak můžete libovolně umisťovat žluté papírky. Utilita poskytuje ochranu heslem a možnost šifrování, takže poslouží i jako jednoduchý trezor pro uložení vašich přístupových hesel. Umístíte-li Active Note do složky Po spuštění, budete ji mít vždy okamžitě k dispozici. Dalším kladem je i fakt, že není nutné utilitu nijak instalovat, protože využívá knihovny DLL, které jsou ve Windows standardně k dispozici. Obě utility naleznete .

5. Přehledné třídění nabídky Start a souborů

Každý, kdo má na svém počítači nainstalováno mnoho programů, bude časem velmi těžce hledat právě ten, který v daném okamžiku potřebuje. Windows totiž v nabídce Start standardně instalované programy podle abecedy netřídí. Navíc jsou programové skupiny odděleny od jednotlivých programů. Seřazení programů podle abecedy však není nic obtížného. Stačí v nabídce se seznamem programů klepnout pravým tlačítkem a z kontextového menu vybrat příkaz Seřadit podle názvu.
Alternativa k nabídce Start: Další možnost, jak zpřehlednit pracovní plochu a jak rychleji nalézt soubory, které hledáme, nabízí utilita Free Launch Bar, kterou najdete i . Jedná se o zdarma dostupné rozšíření, které na pracovní plochu vlevo dolů umisťuje panel nástrojů, jehož pomocí se dají rychleji otevírat a spravovat libovolné dokumenty, aplikace či zástupci ve složkách. Kromě toho můžete každému takovému objektu přiřadit libovolný obrázek ve formátu PNG a také definovat klávesovou zkratku, kterou použijete ke spuštění určitých souborů.

6. Coolmon: nejdůležitější informace o stavu systému po ruce

Chcete mít v každém okamžiku přehled o výkonnosti a zatížení vašeho počítače? Pak použijte některou z utilit zabývajících se sledováním systému. Těch je na internetu bezpočet. Patří mezi ně i utilita, která se bez obtíží integruje do pracovní plochy a spotřebovává minimum systémových prostředků. Jmenuje se Coolmon a šíří se pod hlavičkou Open Source. Najdete ji i . Utilita ukazuje zatížení procesoru, volné místo na pevném disku a v operační paměti, dobu, po kterou je počítač v aktuální relaci spuštěný a třeba i IP adresu počítače. Mezi další informace patří počet spuštěných procesů a také zobrazení procesu, který aktuálně spotřebovává nejvíce systémových prostředků.
Většina nastavení se provádí klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonu v pravé části Hlavního panelu. Například průhlednost informací zobrazených na pracovní ploše se dá nastavit pomocí menu Layout/Degree of Alpha Transparency. Volit lze z hodnot v intervalu 0 až 255. Chcete-li zobrazit pouze text, vyberte z kontextového menu příkaz Layout/Transparent Background. Prostřednictvím položky Layout/Display Processor Usage in Icon budete mít díky ikoně v pravé části Hlavního panelu zatížení procesoru prakticky neustále na očích, a to i tehdy, pokud informace poskytované utilitou Coolmon zakryje nějaké jiné okno.

7. Jednoduché a přitom geniální: pracujte s několika pracovními plochami

Zcela zásadní výhoda Linuxu vůči Windows donedávna spočívala v možnosti současného používání několika pracovních ploch. Tato vymoženost s sebou přináší mimo jiné možnost otevření velkého množství oken aplikací, aniž by nutně muselo docházet ke zmatkům. V praxi to totiž vypadá tak, že na jedné pracovní ploše máte spuštěný internetový prohlížeč, program pro práci s elektronickou poštou a třeba utilitu pro sledování systému, na další pracovní ploše zase třeba pracujete s kancelářským programem.
Toto velmi jednoduché, nicméně geniální řešení se dá nyní uskutečnit i v prostředí Windows NT4, 2000 a XP. Stačí si nainstalovat drobnou freewarovou utilitku Multi Desktop Manager, kterou samozřejmě naleznete i . Poté máte k dispozici prakticky nepřeberné množství pracovních ploch, které si samozřejmě můžete upravit podle svého. Program se po spuštění umístí do pravé části Hlavního panelu, kde se dá vyvolat klepnutím nebo klávesovou zkratkou <Ctrl><Alt><D>. Pomocí položky Nová plocha vytvoříte novou pracovní plochu. Mezi pracovními plochami se pak dá přepínat pomocí menu nebo klávesovými zkratkami <Ctrl><Alt><šipka vlevo>, popřípadě <Ctrl><Alt><šipka vpravo>. Každou plochu můžete konfigurovat podle libosti. Utilitka rovněž najde uplatnění v případě, kdy jeden počítač používá více uživatelů. Představuje totiž nejjednodušší řešení jak zajistit, aby na jedné instalaci počítače mohlo být několik pracovních ploch, kdy každá bude mít konfiguraci podle přání daného uživatele.
Upozornění: Na rozdíl například od vytváření virtuálních počítačů se operační systém a všechny programy v případě používání několika pracovních ploch instalují pouze jednou.

8. Trojrozměrná pracovní plocha: pozdrav od Windows Vista

Další vymožeností, kterou jsme doposud znali pouze ze světa Linuxu, byla trojrozměrná pracovní plocha. Tuto možnost však již budou nabízet nová Windows Vista. Pomocí technologie Open GL bude možné vytvořit kulovou nebo válcovou formu, okolo které bude orientováno prostředí pracovní plochy. Okna se tak budou umisťovat do virtuálního trojrozměrného prostoru. To vše se ale nevytváří pouze pro efekt, má to přinést více prostoru pro jednotlivé aplikace.
Trojrozměrná pracovní plocha pro Windows XP zdarma: Minimálně za vyzkoušení určitě stojí zdarma dostupná aplikace Sphere XP. Zkušební verzi vám nabízíme . Abyste ji však vůbec mohli používat, musíte mít na počítači nainstalované rozhraní .NET Framework 2.0, které rovněž naleznete . Při prvním spuštění aplikace se objeví dialogové okno pro nastavení programu. Pokud vlastníte starší počítač, nastavte položku Max Texture Quality na hodnotu Middle, odstraňte použití obrázku na pozadí (v rozevíracím seznamu Background vyberte položku None) a zvětšete hodnotu v poli Update Interval to je doba, po které se bude zobrazení aktualizovat. Pokud se vám budou tato nastavení později zdát nedostatečná, můžete nastavit přísnější parametry. Tuto utilitu si však naplno užijete se skutečně výkonnou grafickou kartou, 1 GB operační paměti RAM a ve spojení s co nejrychlejším procesorem.
Okna se dají libovolně umisťovat do všech tří os. Poklepáním přesunete okno aplikace do popředí a můžete s ním pracovat tak, jak jste byli dosud zvyklí. Chcete-li jej později umístit zpět do prostoru, stačí klepnout na pracovní plochu, nebo lze použít klávesovou zkratku <Ctrl><W>.
Alternativa pro starší počítače: Zajímavou alternativu pro méně výkonné počítače představuje freewarová utilita Deskloops, kterou také najdete . Není tak náročná na výkon grafické karty a jde v ní o to, že se okna umisťují vedle sebe podobně, jako kdybychom je umístili na filmový pás a namotali jej na válec. Deskloops jsou na systémové prostředky poměrně skromná. Pokud by se však přesto vyskytly problémy s nedostatečným výkonem počítače, pak stačí v menu Options v nastavení filmového pásu změnit rychlost převíjení.

9. Průhledné a velmi praktické: používání widgetů od firmy Yahoo

Všichni, kdo si zakládají na moderním a svěžím vzhledu své pracovní plochy, možná často závistivě pokukují po možnostech, které se nabízejí u počítačů Mac od firmy Apple. Napůl průhledné aplikace, které prosvítají na pozadí pracovní plochy nic takového doposud ve světě Windows možné nebylo. Nyní se tato vymoženost dostává i do Windows, a to díky tzv. widgetům.
Widgety jsou drobné praktické aplikace, někdy se používá anglické označení one-trick-tools, které slouží takřka ke všemu možnému. Nyní jich je k dispozici ke stažení více než 2 000. S jejich pomocí si můžete například nechat na pozadí zobrazovat obsah různých kanálů RSS, které zobrazují aktuální události, nebo můžete na pracovní ploše zobrazit nejdůležitější informace o stavu vašeho systému, jako je třeba zatížení procesoru, obsazení operační paměti, stav baterie nebo třeba úroveň signálu bezdrátové sítě WLAN. Pomocí widgetů se dá využít i řada serverů spravujících webové kamery nebo třeba internetová rádia. K dalším, ale určitě zdaleka ne posledním vymoženostem patří například zobrazování zpoždění vlaků na nějakém nádraží nebo nabídky operátorů s nejvýhodnějším tarifem pro telefonování.
Nejrozsáhlejší nabídku widgetů najdete na internetové adrese www.widgetgallery.com. Několik námi vybraných widgetů jsme pro vás připravili v rámečku Velmi užitečné a praktické: přehled nejlepších widgetů od firmy Yahoo. Většina z nich je v angličtině, nicméně i ti, kdo angličtinou příliš nevládnou, nebudou mít vzhledem ke snadnosti jejich ovládání žádné problémy.
Pro zobrazení widgetů budete potřebovat zdarma dostupný program Yahoo Widget Engine 3.1, který dokáže manipulovat se soubory s příponou .widget. Program naleznete i .
Požadavky: Pokud vlastníte starší počítač (s procesorem taktovaným na 1 GHz a méně než 256 MB operační paměti RAM), pak vám nedoporučujeme používat současně více než tři widgety v opačném případě se práce na vašem počítači stane utrpením. Speciální modul Overlay, na němž je funkčnost widgetů založena, totiž k systémovým prostředkům právě šetrný není.
K nastavení widgetů se dostanete přes kontextové menu vyvolané stiskem pravého tlačítka myši. Tam pod položkou Windows najdeme ono kouzelné slovíčko Opacity, které umožňuje nastavit úroveň průsvitnosti. Pomocí posuvníku pak nastavíte, nakolik má být widget průsvitný, když jej třeba umístíte na okno jiné aplikace.
Upozornění: Většinu widgetů vytvořili uživatelé, kteří jsou členy nejrůznějších komunit, ve svém volném čase. Z tohoto důvodu rozhodně doporučujeme, abyste si pečlivě přečetli informace o každém widgetu ještě dříve, než se jej rozhodnete používat. Ne všechny widgety uveřejněné na stránce www.widgetgallery.com pracují bez problémů.
Tip pro kutily: Pokud byste si chtěli nějaký widget naprogramovat sami, pak na stránce widgets.yahoo.com/workshop naleznete spoustu informací a dosti podrobnou dokumentaci, samozřejmě v angličtině. Uživatelé, kteří se na vytvoření vlastního widgetu necítí, mohou alespoň zkusit nějaký již existující widget upravit. Vždyť se koneckonců nejedná o nic jiného než o drobnou aplikaci řádově o velikosti kilobajtů, která je napsána v Javascriptu a obsahuje kód XML. V námi zmíněné tabulce s widgety naleznete i utilitu Widget Maker, která vám pomůže s vytvořením té části widgetu, jež je napsána v XML.

10. Desktopx: použití widgetů na starších počítačích

Myšlenka widgetů není ničím převratná. Důkazem tohoto tvrzení může být například sharewarová utilita Desktopx, která slouží k individuálnímu nastavení rozhraní uživatele. Na vývoji této utility se již mnoho let podílí řada členů komunity, sdružené právě okolo tohoto programu. Desktopx existuje ve třech verzích Client, Standard a Pro. Varianta Client, která je k mání za 14,95 USD, dokáže spustit již vytvořená rozšíření pracovní plochy. Verze Standard v ceně 24,95 USD umožňuje vytváření a export objektů, widgetů a dokonce i celých schémat pracovní plochy. Pomocí Javascriptu a VB Scriptu můžete rovněž jednotlivá rozšíření upravovat. Koupě verze Pro v ceně 69,95 USD se vyplatí v případě, pokud si chcete vytvářet svoje vlastní rozšíření, která budete spouštět jako soubory EXE, takže vlastně vůbec prostředí Desktopx nebudete potřebovat.
Nicméně už ve verzi Client máte k dispozici tři pracovní plochy s animovanými ikonkami, velmi povedené obrázky na pozadí pracovní plochy a promyšlené uživatelské rozhraní. Není problém toto prostředí obohatit o více než 3 000 widgetů, objektů či celých témat pro pracovní plochu. Vše se dá nelézt na adrese www.wincustomize.com. Rozdíl mezi widgety a objekty spočívá zejména v rozsahu jejich možností widgety zpravidla mají pouze jednu jedinou funkci, zatímco objekty zvládají funkcí několik. Témata na pracovní plochu pak vždy obsahují větší počet widgetů i objektů.

11. Samurize: prakticky neomezené možnosti pro výkonné počítače

V souvislosti se vzhledem a funkčností pracovní plochy se dnes stále častěji skloňuje slovo Samurize. Jedná se o všestrannou aplikaci, která při zobrazování všemožných informací na pracovní ploše nabízí takřka neomezené možnosti.
Požadavky: Specialitou pracovní plochy Samurize je vysoká náročnost na výkon grafické karty. Tento způsob úpravy vzhledu vaší pracovní plochy byste měli použít pouze tehdy, pokud vlastníte počítač s konfigurací na současné úrovni počítač se starší grafickou kartou, méně než 512 MB operační paměti RAM a s procesorem taktovaným na méně než 2 GHz bude mít s největší pravděpodobností značné potíže.
Celá aplikace obsahuje stroj (engine) a několik již připravených rozšíření pracovní plochy ta jsou naprogramována ve VB Scriptu (viz www.
samurize.com/modules/mydownloads). Dále je k dispozici editor, pomocí něhož může zkušený uživatel upravovat jednotlivé plug-iny a popřípadě vytvářet svoje vlastní. Celou aplikaci najdete , a to včetně českého jazykového modulu. Instalace češtiny se provede zkopírováním souboru CZECH.LNG do složky SamurizeLang. Potom stačí v menu Language, které zobrazíte klepnutím pravým tlačítkem na ikonu aplikace v pravé části Hlavního panelu, vybrat položku Czech.lng.
Nabídka plug-inů je vskutku bohatá, i když je naprostá většina v angličtině. Většina plug-inů ukazuje systémové informace, jako je například zatížení procesoru, volné místo na discích, stav baterií nebo úroveň signálu bezdrátové sítě WLAN. Další plug-iny zase umožňují sledovat síťové procesy nebo třeba množství odeslaných či přijatých dat. Existuje rovněž řada pluginů, které dokáží pravidelně zobrazovat aktuální informace kromě informačních kanálů se zprávami z celého světa jsou i takové, které oznamují aktuální počasí a zobrazují ho na pracovní ploše.
Upozornění pro kutily: Vytváření těchto plug-inů není právě jednoduché. Pokud se přesto rozhodnete nějaký vytvořit, pak se nezapomeňte důkladně seznámit s dokumentací programu Samurize. Je k dispozici on-line na adrese www.samurize.com/modules/sections.

12. Flyakite OS X: jeden Mac se vším všudy, prosím!

Spousta inovací sloužících většímu pohodlí uživatele pochází ze světa počítačů Mac. Pro každého, kdo si chce užít povedeného vzhledu a dobré ergonomie i ve Windows XP, rozhodně doporučujeme freewarovou utilitu Flyakite OS X, kterou vám také nabízíme . Jedná se o aplikaci stojící někde mezi plnohodnotným programem a tématem pracovní plochy pro Windows. Do posledního detailu napodobuje vzhled operačního systému Mac OS X od firmy Apple najdete zde animované vysouvací panely pro spuštění nejpoužívanějších programů, napolo průhledné futuristicky vypadající obslužné prvky a dokonce i pro Apple tak typické stíny za otevřenými okny. Flyakite OS X nahrazuje ikonky všech aplikací, obrázek na pozadí, spořič obrazovky apod. Seznam prvků, které se mají změnit, pak zadáváte během instalace. Flyakite OS X sice běží pouze ve Windows XP (ale ve všech jeho variantách, včetně Media Center Edition), zato jeho hardwarové nároky jsou velmi mírné. Vystačí si s procesorem o frekvenci minimálně 1 GHz, 256 MB operační paměti RAM a se standardní grafickou kartou problémy se vyskytnou snad jen při spuštění spořiče obrazovky, který může zatuhnout.
Upozornění: Aplikace provádí poměrně zásadní změny v registru Windows, nicméně ještě před spuštěním programu vytvoří jeho zálohu. Při pozdějším případném odinstalování programu se pak jednotlivé položky zase poněkud namáhavě vrací do původního stavu. Zálohu doporučujeme smazat až po dokončení odinstalování tato možnost se dá nastavit před zahájením odinstalace. Pokud se po odinstalování programu nepodaří vrátit všechny ikony do původního stavu, pak v nabídce Start vyberte položku Fyakite OS X a zde další položku Rebuild Icon Cache.

Nová témata do Windows zdarma a bez spywaru

6 0355/OK o

Stručně

Nastavení vzhledu pracovní plochy

Použitelnost systému je mimo jiné dána i jeho vzhledem. Proč si tedy nenastavit pracovní plochu podle svých představ? Můžete přitom použít prostředky integrované ve Windows, nebo celou řadu utilit či rozšíření, v neposlední řadě můžete sáhnout i po enginech náročných na výkon grafické karty. My vám ukážeme, jak na to.
Na internetových stránkách www.themexp.org naleznete obrovské množství nejrůznějších témat ke stažení. Kromě toho se zde nachází velké množství tapet, spouštěcích obrazovek, ikon či přihlašovacích obrazovek. Nicméně ještě dříve, než tuto stránku navštívíte a začnete vybírat, vás musíme upozornit na jednu zásadní věc. Internetové stránky themexp.org od určité doby nabízejí všechny položky ke stažení pouze ve formátu souboru EXE. Po jeho spuštění se vám však kromě požadovaného prvku do počítače instaluje i otravný spyware. Pravdou je, že na tuto skutečnost jsou uživatelé výslovně upozorněni a také že tento spyware lze naprosto bez problémů odinstalovat. Nicméně se asi všichni shodneme na tom, že to není nic příjemného, pokud se nám spyware vůbec do počítače dostane.
Existuje však trik, jehož pomocí se dá požadovaný obsah získat i bez tohoto spywaru. Všechny soubory EXE jsou v případě themexp.org vytvářeny pomocí programu pro vytváření instalačních balíčků, který se jmenuje Wise. Pomocí zdarma dostupné utility Wise Unpacker, kterou naleznete i , se dají tyto instalační soubory rozbalit i tak, aniž by se do počítače nějaký spyware dostal.
A jaký je přesný postup? Uložte soubor EXE, který jste si stáhli ze stránek Themexp.org, do takové složky, abyste jej měli rychle po ruce například do složky C:Themexp. My jako ukázku použijeme styl s názvem Movie Style, který na stránkách themexp.org naleznete v sekci TV/Movies.
Nyní do stejné složky rozbalte utilitu Wise Unpacker. V dalším kroku spusťte příkazový řádek (přes nabídku Start/Spustit). Potom do políčka Otevřít zadejte příkaz cmd a potvrďte stiskem OK. V příkazovém řádku se prostřednictvím příkazu cd C:Themexp přesuňte do odpovídající složky a pak zadejte příkaz Wun 133714.exe temp. Wise Unpacker pak rozbalí obsah instalačního souboru do nově vytvořené složky temp.
Je možné, že váš antivirový program ohlásí poplach, protože se v této složce nacházejí i soubory spywaru. Toto hlášení však můžete ignorovat, neboť soubory se spywarem samozřejmě instalovat nebudete. Nyní otevřete Průzkumníka Windows a přesuňte se do složky C:Themexptemp. Uvidíte v ní mnoho souborů a možná i podsložku. V menu Průzkumníka klepněte na Zobrazit/Podrobnosti a seřaďte si soubory podle velikosti. Zajímá nás pouze jeden jediný soubor, a to ten, který je největší. Ten totiž obsahuje námi požadované téma. Tento soubor nyní přejmenujte na THEME.ZIP a zkopírujte jej do jiné složky. Poté složku temp i stažený soubor EXE smažte. Nyní můžete nové téma instalovat do vašeho počítače tak, jak jste zvyklí.

Přehled nejlepších widgetů od firmy Yahoo

Pokud chcete nějaký widget spustit přímo, zadejte do panelu Adresa vašeho internetového prohlížeče adresu widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=xxxxx. Výraz xxxxx představuje pěticiferné číslo widgetu. Všechny widgety jsou k dispozici zdarma.

WidgetPopisČíslo widgetu
Blogger Widgetvypisuje příspěvky z blogu36585
Cchorizontzobrazuje stav baterií38141
Emule Statusukazuje velikost datového toku v programu Emule36484
Euro Converterpřepočítává kurz eura vůči ostatním měnám37167
Image Cropperspomáhá při ořezávání fotografií37971
iPod Playerslouží pro vzdálené ovládání iTunes37182
Isuitezobrazuje informace o stavu systému38565
Password Makervytváří hesla37342
Trash Bin Deluxeukazuje zaplnění Koše36986
Widget Makerpomáhá při tvorbě widgetů35942
Prakticky vše zdarma: přehled utilit pro úpravu vzhledu pracovní plochy
ProgramOperační systémInternetová adresaNázev a velikost souboruJazyk
Active Note 4.01Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.activenote.de a ANOTE.EXE (715 KB) anglický
Bootskin 1.05aWin 2000, XPwww.stardock.com a BOOTSKIN_FREE.EXE (943 KB)anglický
Coolmon 2 BetaWin 2000, XPwww.coolmon.org a CM2OFFINST.EXE (3,40 MB)anglický
Deskloops 1.0.7.0 BetaWin XPwww.xilokit.com/deskloops/deskloops.html a DESKLOOPS_BETA_1_0_7_0.EXE (1,57 MB)anglický
Desktopx 3.1Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.desktopx.net a DESKTOPX_PUBLIC.EXE (12,7 MB) anglický
Flyakite OS X 3.5Win XPosx.portraitofakite.com a FLYAKITEOSX V3.5.EXE (30,2 MB)anglický
Free Launch Bar 1.0Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.freelaunchbar.com a FREELAUNCHBAR.EXE (521 KB)anglický
Multi Desktop Manager 0.3.8Win NT4, 2000, XPwww.muukka.net a MDM0380.ZIP (117 KB)český
.NET Framework 2.0Win 98/ME, 2000, XPwww.microsoft.com/downloads a DOTNETFX.EXE (22,4 MB)český
Samurize 1.64Win 2000, XPwww.samurize.com a SAMURIZE_1.64.EXE (5,43 MB)český
Samurize (čeština) Win 2000, XPwww.samurize.com a CZ_1.63.ZIP (17 KB)český
Sphere XP 1.0.758Win 2000, XPwww.hamar.sk/sphere a SPHEREXP.EXE (7,1 MB)anglický
Symmtime 2006Win NT4, 2000, XPwww.ntp-systems.com a SYMMTIME2006.EXE (2,85 MB)anglický
Tweak Power 1.218 BetaWin 2000, XPhome.tiscali.de/zdata/tweakpower.htm a TWEAKPOWER.EXE (2,58 MB)německý
UX Theme Multi Patcher 4.0Win XP, 2003www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=140707 a NW_UXPATCHER.ZIP (829 KB)anglický
Wallpaper Changer 1.90Win 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.wallpaperchanger.de a WALLPAPERCHANGER_V1.90.ZIP (406 KB)anglický
Wise Unpacker 0.90aWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.wise.com a WISE UNPACKER V0.90A.RAR (46,2 KB) anglický
Yahoo Widget Engine 3.1Win 2000, XPwidgets.yahoo.com a WIDGETSUS.EXE (11,1 MB)anglický

Byl pro vás článek přínosný?