Hlavní navigace

Deset tipů pro pokročilé vyhledávání na Googlu - 3.díl

27. 8. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Tyto tajné triky vám pomohou rychleji najít to, co hledáte.

Předcházející díl

 

Je úplně jedno, jak moc dobří jste při vyhledávání pomocí internetového vyhledávače Google – vždy se totiž máte co učit, protože Google neustále vyvíjí další a další možnosti a vylepšení, které vám mají usnadnit a urychlit vyhledávání na Internetu.Chcete-li si vylepšit své schopnosti vyhledávání na Internetu nebo se třeba jen dozvědět tajné tipy a triky pro vyhledávání na Internetu, pak vítejte a pusťte se do čtení!

Hledání míst v okolí

Pokud k dotazu pro vyhledávání přidáte výraz nearby, zobrazí se ve výsledcích vyhledávání na prvních místech přednostně výsledky vztahující se k okolí

Někdy stačí pro ovlivnění výsledků vyhledávání doplnit jedno jediné slovo. Když například k dotazu pro vyhledávání přidáte slovo nearby, sdělujete tím Googlu, že stojíte o vyhledání nejbližší místní kavárny a naopak že vás vůbec nezajímá historie tohoto celosvětově proslulého nápoje. Tento tip rozhodně vyzkoušejte pro vyhledávání restaurací či dalších míst v okolí, protože vám značně zpřesní výsledky vašeho vyhledávání.

Rychlejší vyhledání dokumentů Google

K souboru, se kterým potřebujete pracovat, se dostanete i přímo přes vyhledávání Google

Abyste otevřeli dokument, který máte uložen na Disku Google, nemusíte tento Disk Google otevírat, ale dostanete se k němu přímo. Klepněte v internetovém prohlížeči Google Chrome do nabídky Nastavení > sekce Vyhledávač > Spravovat vyhledávače a do seznamu vyhledávačů přes odkaz Přidat zadejte do sekce Jiné vyhledávače pod položku URL se značkou %s místo dotazu následující řetězec:

https://drive.google.com/drive/search?q=%s 

Poté nezapomeňte ještě vyplnit pole Vyhledávač (např. Vyhledávání Google Disk) a Klíčové slovo (např. disk). Následně chvíli počkejte, abyste zjistili, které další prvky jsou v internetovém prohlížeči integrovány. Jde o to, že některé prvky se do vašeho internetového prohlížeče přidávají postupně na základě toho, jaké internetové stránky navštěvujete. Když nyní budete chtít vyhledat nějaký dokument na Disku Google, jednoduše zadáte do panelu Adresa slovo disk následované výrazem, který má obsahovat dokument uložený na Disku Google, např. disk prihlaska, pokud se má vyhledat dokument obsahující v názvu slovo prihlaska.

Podrobné vyhledávání na Google

Kromě výsledků vyhledávání dotazu se v případě Leonarda da Vinciho zobrazí kromě odkazů i základní biografické údaje, umělecká díla a odkazy na další umělce

Google Knowledge Graph (Diagram znalostí) patří mezi jeden z nástrojů, který tento celosvětový vyhledávač používá k tomu, aby vám poskytl kromě základních informací ke klasicky zadanému dotazu vyhledávání i informace, které s dotazem nějak souvisí. V našem příkladu se po zadání hesla Leonardo da Vinci zobrazí nejen odkazy na internetové stránky vztahující se k tomuto umělci, ale i jeho fotografie, základní údaje, umělecká díla a odkazy na další umělce.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?