Hlavní navigace

Recenze: Dell Inspiron Zino HD – počítač do obýváku

6. 10. 2010

Sdílet

Dell Inspiron Zino HD je počítač do obývacího pokoje, který se vyrábí v deseti výrazných barvách. Od firmy AMD pochází nejen procesor, ale čipová sada i grafická karta.

Počítač s Blu-ray mechanikou, bezdrátovou myší a klávesnicí v deseti výrazných barvách, pojmenovaný Inspiron Zino HD vytvořil výrobce počítačů Dell s cílem dostat jej do obývacích pokojů. U  této verze sází Dell na technologii firmy AMD, největšího konkurenta Intelu. Od firmy AMD pochází procesor, čipová sada i grafická karta.

Dell Inspiron Zino HD

Výbava

V počítači Inspiron Zino HD najdete procesor Athlon X2, operační paměť o velikosti 4 GB, přičemž maximálně lze do počítače nainstalovat 8 GB operační paměti. Kromě 320GB pevného disku od firmy Samsung je zde namontována i vypalovačka DVD, jež dokáže přehrávat i disky Blu-ray. Abyste si mohli na svém televizoru podporujícím rozlišení ve formátu HD s velkou úhlopříčkou přehrávat videa ve vysokém rozlišení, má tento miniaturní počítač kromě klasické zdířky pro připojení monitoru i konektor HDMI. Bohužel chybí digitální zvukový výstup S/P-DIF.

Dell Inspiron Zino HD

Komunikaci v síti a na internetu zajišťuje gigabitová síťová karta a modul pro připojení k bezdrátové síti WLAN. Kromě čtyř konektorů USB jsou k dispozici i dva konektory E-SATA pro připojení rychlých externích pevných disků. Díky bezdrátové sadě myši a klávesnice od firmy Logitech či standardně dodávanému bezdrátovému dálkovému ovladači lze počítač Zino HD pohodlně ovládat i z pohovky.

Možnosti upgrade

Popisovaný počítač v provedení Mini lze upgradovat jen velmi obtížně. Chcete-li se totiž dostat k pevnému disku nebo slotům pro přídavné karty, je nutno počítač složitě demontovat. Jednoduchá je pouze výměna paměťových modulů, jelikož se nachází ve spodní části základní desky.

Dell Inspiron Zino HD

Výpočetní výkon

Ve 3D testech dosáhl Inspiron Zino HD asi o 70 procent vyššího výkonu než srovnatelné počítače od konkurence s procesorem Atom 330 a čipovou sadou Ion od firmy Nvidia. Při práci s kancelářskými programy a multimediálními aplikacemi pak byl výkon vyšší o asi 45 procent. Tento výkon počítač dosáhl zejména díky procesoru a samozřejmě i daleko lepší grafické kartě.

Spotřeba elektrické energie/hlučnost při provozu

Spotřeba elektrické energie počítače Dell Inspiron Zino HD se pohybovala i při plném zatížení pod 60 W. Ovšem ani tento miniaturní počítač od Dellu není úplně tichý, při testu jsme zaznamenali trvalé, i když tiché bzučení, jež ale z větší vzdálenosti nepůsobilo nijak rušivě.

Verdikt

Počítač Dell Inspiron Zino HD pracuje díky procesoru AMD a grafické kartě od firmy ATI v porovnání s počítači se srovnatelně výkonnými komponentami s procesorem Atom od Intelu a grafickou kartou s čipovou sadou Ion od firmy Nvidia daleko svižněji. Za tento výkon je ale třeba i zaplatit - cena tohoto počítače je totiž oproti jiným sestavám podobného typu o něco vyšší.

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 80%

Parametry:

Procesor: AMD Athlon X2
Grafická karta: ATI Radeon HD4330
Optická mechanika: DVD±RW
Operační systém: Windows 7 Professional
Frekvence procesoru: 1800 MHz
Velikost operační paměti: 4 GB
Velikost grafické paměti: 512 MB
Velikost pevného disku: 320 GB

Byl pro vás článek přínosný?