Hlavní navigace

Dejte linuxové distribuci Ubuntu vzhled Windows 7 - 8. díl

3. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Elena R - Fotolia.com
V dnešním, již předposledním díle našeho seriálu věnovaného přeměně vzhledu Ubuntu do stylu ve Windows 7 budeme pokračovat přeměnami dalších prvků. Konkrétně si přizpůsobíme vzhled Hlavního panelu, nabídky aplikací a nabídky Start.

Také se znepokojením sledujete, jakým směrem se vyvíjí operační systémy Microsoftu, konkrétně nová Windows 8? Pokud patříte spíše mezi konzervativní jedince a za nic na světě se nechcete vzdát svého důvěrně známého grafického rozhraní z Windows 7 a chtěli byste jej mít i na počítačích s jiným operačním systémem, pak máme pro vás řešení. Je jím operační systém Ubuntu Linux předělaný do podoby Windows 7.

1. dílÚvod

2. dílVytvoření linuxové distribuce Ubuntu ve stylu Windows 7

3. díl Instalace motivu Windows 7 do rozhraní Ubuntu

4. díl Integrace tlačítka Start, tapety, tlačítek pro práci s oknem panelu nabídek do každého okna aplikace

5. díl Instalace a úprava Xfce

6. díl Odebrání horního panelu a úprava spodního panelu do podoby Hlavního panelu

7. díl Úprava motivu Xfce do podoby Windows

 

Přizpůsobení vzhledu Hlavního panelu, nabídky aplikací a nabídky Start

Abyste přizpůsobili vzhled panelu tomu ve Windows 7, klepněte na něj pravým tlačítkem myši. Z nabídky, která se objeví, pak vyberte příkaz Panel a dále Předvolby panelu. Na záložce Vzhled pak vyberte položku Obrázek na pozadí a přesuňte se na počítači do složky \usr\share\themes\Win2-7-theme\gtk-2.0\Panel\. Zde vyberte obrázek na pozadí, například Panel_Win2-7Basic800.png. V balíčku motivu, který jsme použili v našem příkladu, najdete pro panel spoustu pozadí, takže se v žádném případě nebojte experimentovat a vyberte si ten, který vám nejvíce padne do oka.

Dále můžete měnit vzhled pro nabídku aplikací a nasadit i tlačítko Start ve tvaru kolečka. Nejprve je třeba vyhledat obrázek kolečka reprezentujícího ve Windows 7 tlačítko Start, což není problém – stačí se v internetovém vyhledávači Google poohlédnout po vhodném obrázku – budete potřebovat průhledný obrázek ve formátu PNG. Jakmile budete mít k dispozici vhodný obrázek, klepněte pravým tlačítkem myši na tlačítko pro Nabídku aplikací, zde z místní nabídky vyberte příkaz Vlastnosti a pomocí tlačítka Ikona vyberte obrázek kolečka reprezentujícího tlačítko Start.

 

A je to tady: operační systém Linux převlečený za Windows 7. Ideální pro všechny, kdo nemají rádi změny

příloha_ovladnete_sva_data

Dalo to sice trochu práce (a popis také nebyl právě nejkratší), ale výsledek, myslím, stojí za to. Nyní máme před sebou operační systém Ubuntu ve stylu Windows 7. K úplné dokonalosti zde chybí nabídka Start ve stylu Windows 7 a Hlavní panel. Na druhou stranu všichni uživatelé Windows, kteří upřednostňují klasickou nabídku Start a klasické chování Hlavního panelu, budou v tomto prostředí jako doma.

Příští, poslední díl seriálu budeme věnovat jednotlivým krokům vedoucím naopak k úplnému odebrání všech námi provedených změn, ať se jedná o proměnu provedenou pouze instalací motivu pro Windows 7 a následnými úpravami, nebo proměnu vedenou přes uživatelské prostředí Xfce.  

Byl pro vás článek přínosný?