Hlavní navigace

Dejte linuxové distribuci Ubuntu vzhled Windows 7 - 5. díl

29. 3. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle se setkáme s prostředím pracovní plochy s názvem Xfce, které nejprve nainstalujeme. Nakonec se do tohoto prostředí přihlásíme a stručně popíšeme jeho vzhled, a to kvůli srovnání s operačním systémem Windows 7.

Také se znepokojením sledujete, jakým směrem se vyvíjí operační systémy Microsoftu, konkrétně nová Windows 8? Pokud patříte spíše mezi konzervativní jedince a za nic na světě se nechcete vzdát svého důvěrně známého grafického rozhraní z Windows 7 a chtěli byste jej mít i na počítačích s jiným operačním systémem, pak máme pro vás řešení. Je jím operační systém Ubuntu Linux předělaný do podoby Windows 7.

1. dílÚvod

2. dílVytvoření linuxové distribuce Ubuntu ve stylu Windows 7

3. díl Instalace motivu Windows 7 do rozhraní Ubuntu

4. díl Integrace tlačítka Start, tapety, tlačítek pro práci s oknem panelu nabídek do každého okna aplikace

 

Instalace a úprava Xfce

V tomto případě se nejprve zbavíme výchozí pracovní plochy Ubuntu s názvem Unity a vydáme svou vlastní cestou. (Přesněji řečeno – pracovní plochu Unity nezlikvidujeme, ale jen vybereme pro prostředí přihlašovací obrazovky odlišné prostředí). Mezi nejpopulárnější prostředí pracovní plochy, které má navíc spoustu možností konfigurace, jednoznačně patří Xfce. Toto prostředí nainstalujete následujícím příkazem:

sudo apt-get install xubuntu-desktop

 

Odhlaste se z operačního systému Ubuntu klepnutím na nabídku v pravém horním rohu obrazovky a na přihlašovací obrazovce klepněte na ikonku vedle svého jména. Zde vyberte položku Relace Xubuntu a přihlaste se pomocí svého uživatelského jména a hesla. (Do počítače si můžete nainstalovat klidně i více prostředí pracovní plochy a pak mezi nimi na přihlašovací obrazovce přepínat, stejně jako v tomto případě).

příloha_ovladnete_sva_data

Prostředí Xfce rovněž standardně používá rozložení do dvou panelů. Pokud se má toto prostředí co možná nejvíce podobat prostředí Windows 7, bude nutno provést zcela zásadní úpravy. Nicméně všechno je o vzhledu – pokud patříte mezi zkušené uživatele Windows, pak není pochyb o tom, že jste tento druh úprav určitě prováděli již několikrát předtím.

Nyní, když máme prostředí Xfce funkční, můžeme začít s konfigurací do podoby Windows 7. Příště nás čeká odebrání horního panelu a úprava spodního panelu do podoby Hlavního panelu.

Byl pro vás článek přínosný?