Hlavní navigace

Databanka pro jednadvacáté století

1. 5. 2008

Sdílet

Epson P-5000 Na trhu s příslušenstvím pro fotografy se najde velká spousta zajímavých produktů. Ve sféře dat...


Epson P-5000


Na trhu s příslušenstvím pro fotografy se najde velká spousta zajímavých produktů. Ve sféře databank je však zajímavostí docela poskromnu. Členové komise TIPA v roce 2007 vyhlásili jako nejlepší multimediální databanku produkt společnosti EPSON s označením P-5000. Není divu, že databanka dosáhla takového úspěchu. Jako první na trhu představila velký 4palcový displej, který je založen na technologii LCD Epson Photo Fine Ultra se systémem čtyř barevných filtrů, díky nimž je podání barev naprosto přirozené. Při pohledu na databanku z jakéhokoliv úhlu je obraz podáván stále stejně, což je výhodné, pokud obraz na databance nesleduje pouze jeden člověk.

Konektivita

K databance je možné připojit jakékoliv zařízení, které podporuje rozhraní USB/USB 2.0 a má vlastní aktivní napájení. Konektor se nachází na levé straně zařízení a jedná se o plnohodnotný USB port. Databanka dále obsahuje mikro USB port, který je určen pro samotné připojení databanky k PC/Mac/Apple, poslední výstup je pak A/V Out. K databance je díky plnohodnotnému konektoru USB možné připojit veškeré flash disky, nebo aktivní pevné disky, jako například při testu použitý WD My Book Essential Edition 2.0 500GB, který se bez problému s databankou spojil a bylo možné s ním pomocí databanky pracovat a přemísťovat do databanky a z ní soubory. Vzhledem k tomu, že testovací externí disk má vlastní napájení, proběhlo připojení k databance bez problému, avšak při připojení WD My Passport Essential 120GB nebylo možné databanku přinutit s diskem spolupracovat, a to kvůli energetické náročnosti na USB port, kterým je tento disk napájen. Bohužel není divu, neboť interní vyměnitelná li-ion baterie s napětím 3,7 V a s kapacitou 2 600 mAh není schopna přes USB toto na energii náročné zařízení napájet. Jakékoliv jiné zařízení se však s databankou bez problémů spojilo a všechny soubory na něm umístěné bylo možné prohlížet a přemisťovat. Databanka je jednoznačně díky své kapacitě 80 GB (73,9 GB použitelných) vhodná na dovolenou či pro náročné fotografické výpravy do míst bez elektřiny.

Pro fotografy

Databanka je primárně určena pro profesionální a amatérské fotografy. Funkce užitečné právě pro ně jsou tak dotažené k naprosté dokonalosti a je vidět, že Epson si dal na tomto modelu velmi záležet. Obrazové soubory lze prohlížet ve formátech RAW nejrůznějších typů všech známých výrobců fotoaparátů, dále pak ve formátu JPG a JPEG. Do databanky lze vložit přímo SD paměťové karty a karty typu CF. Ty se do databanky vkládají z horní strany a při vložení jsou uvnitř jejího těla zcela skryty, což je šikovné při kopírování fotek například za chůze, nemusíte se tak bát poškození karty či samotné databanky ani při uložení do batohu či brašny. Sloty pro karty jsou kryty plastovou krytkou, která zabraňuje vstupu nečistot do zařízení. Při použití CF adaptéru je možné použít jakoukoliv paměťovou kartu.
Při prohlížení samotných fotografií se dají soubory zobrazovat hned v několika náhledech nebo pomocí slide show, pro něž je možné zadat různá zpoždění. Samotné snímky může doplnit výpis EXIF informací o fotografii včetně histogramu a zobrazení přepálených či příliš tmavých míst, které na displeji blikají – to je velmi efektní a fotograf tak má rychle přehled o tom, zda je snímek kvalitní či nikoliv. Fotografii následně můžete ohodnotit klasickým pětihvězdičkovým systémem. Takto ohodnocené snímky lze následně zobrazovat podle počtu hvězdiček a postupným výběrem vybírat nejkvalitnější fotky. Fotografové mi jistě dají za pravdu, že na výběr nejkvalitnějších fotografií je třeba spousta času. S touto databankou díky živosti podávaných barev, kvality zobrazení a systému hvězdiček se podařilo potřebný čas značně snížit, díky přenosnosti zařízení je možné databanku vzít opravdu kamkoliv a vybírat snímky třeba i na cestách.

Multimédia

Databanka však umí kromě zobrazování fotografií přehrávat i audio soubory ve formátu MP3 s maximálním bitrate 320 kbps (48 kHz, 16 bit stereo), dále AAC (MPEG-4) se stejným bitrate a soubory WMA s bitrate 48–192 kbps (48 kHz, 16 bit stereo). Podání basů i výšek je velmi příjemné a veškerá hudba různých žánrů, kterou jsme při testování zařízení poslouchali pomocí kvalitních uzavřených sluchátek připojených pomocí 3,5mm konektoru na vrchní straně databanky, byla podána opravdu kvalitně. Databanka obstojně přehrává také video ve formátu MPEG 1/2, MPEG 4, H.264/AVC, WMV9, MJPEG a také DivX, bohužel bez podpory titulků v externím zdroji. To by snad mohl v budoucnu napravit firmware. Bohužel v databance nelze prohlížet textové soubory, což by se někdy mohlo hodit. 8 0217/KaW oDatabanku můžeme vřele doporučit komukoliv, kdo hledá velkokapacitní paměťové zařízení se slušnou nabídkou funkcí, kvalitním zpracováním a excelentním podáním barev na velkém displeji. Díky jednoduchému ovládání ji může používat prakticky kdokoliv, vše je intuitivní a jednoduché, tím pádem také rychle použitelné na cestách i v ateliéru. Nabídka fotografických funkcí je dotažená k dokonalosti. Dojem kazí jen pomalejší kopírování pomocí dodávaného softwaru a nemožnost přehrávání videa s titulky z externího zdroje.

PartyShot HD720

Fotografie: RAW (všechny oficiální typy), JPG a JPEG
Audio: MP3 , AAC ( MPEG-4), WMA
Video: MPEG 1/2, MPEG 4, H.264/AVC, WMV9, MJPEG a DivX
? velký displej, barevné podání, kapacita
? chybí český návod, pomalejší kopírování
Cena vč. DPH: 16 000?Kč Poskytl: Epson,
www.epson.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku