Hlavní navigace

Další rychlé Wi-Fi routery na scéně

1. 12. 2007

Sdílet

V následujícím textu vás seznámíme s dvojicí routerů společností Belkin a Edimax. Oba jsou postaveny na návrhu st...


V následujícím textu vás seznámíme s dvojicí routerů společností Belkin a Edimax. Oba jsou postaveny na návrhu standardu 802.11n, který je označován jako Draft-N 2.0. Nová verze 2.0 posílená certifikací Wi-Fi Alliance by měla řešit problémy s interoperabilitou a stabilitou. Certifikace by také měla zajistit lepší kompatibilitu se standardy 802.11b/g a 802.11a a s „allianční“ specifikací zabezpečení WPA2 (Wi-Fi Protected Access) doplněnou o silné AES šifrování a o WMM (Wi-Fi Multimedia) specifikaci pro podporu streamovaných multimédií.

Belkin N Wireless Router F5D8233-4

Router F5D8233-4 je vyveden v atraktivním černo/stříbrném kabátku. Belkin dělá vše pro koncového zákazníka, konektory s popiskami i stavový pruh s prosvětlenými piktogramy budou jistě srozumitelné i úplnému laikovi, nicméně na tuzemský trh se Belkin dostává v nelokalizované podobě (instalační asistent a dokumentace).
Belkin ve specifikaci zdůrazňuje vybavení inteligentní technologií antén MIMO, která šíří signál několika nezávislými cestam. Antény v tomto modelu jsou v konfiguraci 2 × 2, dvě vnější jsou napevno ukotveny k šasi. Pro úplnost zbývá dodat, že Belkin řídí čipset Ralinku a čtyři LAN porty jsou stejně jako u Edimaxu fast¬ethernetové.
Firmware routeru nabízí všechny tradiční prvky, NAT, filtrování MAC adres, firewall (DMZ). Je zde i možnost provozovat jej pouze jako přístupový bod. Co se týká zabezpečení Wi-Fi, najdete WPA2-PSK, TKIP i AES šifrování. Dále WPS (Wireless Protected Setup), standard Wi-Fi Alliance pro zabezpečení stisknutím tlačítka (umístěno zezadu). Pomocí WPS se automaticky vygenerují název bezdrátové sítě (SSID) a šifrovací klíče a doplní se do klientských zařízení.
K testu propustnosti jsme jako koncový bod měli k dispozici USB adaptér N1 Wireless F5D8051, který je dodáván s kolébkou. Aplikace Ixia Chariot v případě Belkinu naměřila na kratší vzdálenosti propustnost vyšší, nicméně výkon ve větších vzdálenostech proti Edimaxu zaostal.

Edimax BR-6504N

Na tento produkt jsme byli velmi zvědaví. Jeho cena totiž činí přátelských 2 600 Kč s DPH a za tu Edimax BR-6504N nabízí podporu příštího standardu 802.11n (verze Draft-N 2.0) a technologii MIMO (v konfiguraci 3 × 2 antény). Snad jediná zásadní vada na kráse přístroje se třemi tykadly se týká přítomnosti fasthethernetových konektorů switche, gigabit by mu rozhodně slušel lépe. Trojice zmíněných antén je odnímatelná, na jeden z konektorů tak můžete napojit externí anténu.
Výrobce k produktu nepřiložil zaváděcí utilitku, a tak musíte zalistovat cizojazyčným manuálem. Firmware přístroje nabízí poměrně bohatou výbavu, nutnosti jako NAT či filtrování MAC adres doplňuje v sekci firewall možnost vytvoření DMZ (demilitirizované zóny), blokování konkrétních URL adres nebo filtr proti případným DoS útokům ze strany hackerů. Potěší přítomnost QoS s možností redukce downloadu a uploadu. Samozřejmě i Edimax nabízí zabezpečení Wi-Fi části, a to až pokročilým WPA2 s AES šifrováním nebo autentizací proti RA¬DIUS serveru. Tu ale, stejně jako možnost propojování více jednotek (bridgování), ocení spíše správci sítí ve firmách.
V to, co předvedl Edimax v testech, jsme vzhledem k jeho ceně ani nedoufali. Ve spojení s PC Card Edimax EW-77008Pn dosahoval na vzdálenost 20 metrů průměrné přenosové rychlosti 43 Mb/s. Edimax BR-6504N si vzhledem k předvedenému poměru cena/výkon rozhodně zaslouží velkou pozornost, pokud sháníte cenově dostupného a na rádiové části výkonného společníka.

Testy propustnosti 2 metry 20 metrů 40 metrů 14 metrů,
1× zeď 20 metrů,
2× zeď

Belkin N Wireless Router F5D8233-4 55 Mb/s 45 Mb/s 21 Mb/s 11,3 Mb/s nenavázal
Edimax nMAX BR-6504N 50 Mb/s 43 Mb/s 28 Mb/s 16,3 Mb/s nenavázal
Belkin N Wireless Router F5D8233-4
Wi-Fi router, Draft-N 2.0, 1× WAN, 4× LAN 10/100 Mb/s, MIMO, WPS, WPA2 (AES), NAT, VPN passthrought, DMZ, QoS (WMM).
Klady: Draft-N 2.0, design, výbava firmware, WPS
Zápory: fastethernetové porty
Cena vč. DPH: 3 499 Kč
Zapůjčil: Belkin,
www.belkin.cz
Hodnocení: 3,5

Edimax nMAX BR-6504N

Wi-Fi router , Draft-N 2.0, 1× WAN, 4× LAN 10/100 Mb/s, MIMO, WPA2 (AES), NAT, VPN passthrought, DMZ, WDS, QoS (WMM).
Klady: Draft-N 2.0, cena, WDS bridging
Zápory: fastethernetové porty
Cena vč. DPH: 2 600 Kč
Zapůjčil: Actebis,
www.actebis.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?