Hlavní navigace

Další GeForce 8800GT od Mushkinu

11. 2. 2008

Sdílet

Společnost Mushkin se koncem minulého roku rozhodla pustit do výroby grafických karet a začala GeForce 8800GT, ale jen s referenčním designem. Nyní Mushkin přichází s vlastním návrhem.

Karta prošla kompletní změnou a kromě nového chladiče se dočkala také přetaktování nebo úplně nového návrhu PCB. Začněme takty. Ty jsou zvýšené na 675MHz jádro, 1690MHz shadery a 1900MHz GDDR3 paměti.

Chlazené je však pouze jádro a to dvouslotovým chladičem s menším ventilátorem uprostřed u kterého mám obavy o hlučnost. Jako nedostatečně chlazené působí i paměti, kde je teplo odváděno pouze lehkým ofukem ventilátoru skrz žebra a vlastní pasivy by pamětem jen prospěly. To stejné platí i pro mosfety, které u všech nových výkonných grafických pekelně topí a je problém je často uchladit i s pasivními chladiči. V tomto případě je výrobce nechává úplně nechlazené, proto jsem opravdu zvědavý, zda a jak moc se budou právě mosfety v praxi přehřívat.

Abych však pouze nekritizoval, je nutné ocenit nový design PCB, kde je hlavně umístění kondensátorů a cívek velmi chytře vymyšlené. I příslušenství karty potěší. Ke kartě dostanete firemní tričko Mushkinu a ovladače jsou distribuovány na USB flash disku místo klasického CD.

Za svoji novou kartu si bude Mushkin účtovat 260Euro (přes 7000Kč), o dostupnosti se výrobce nezmínil.

- - Tomáš Šulc

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?