Hlavní navigace

Čtyři jednoduché tipy pro omezení výdajů za software - 2.díl

13. 4. 2015

Sdílet

Výdaje za software mohou dosahovat nezanedbatelných částek. Ale až na několik málo výjimek, kdy se platbám za software nevyhnete, se dá říci, že pro běžnou práci na počítači vystačíte se softwarem, který je zdarma.

Jak se říká – peněz není nikdy dost. A platí to všeobecně. Schválně – zkusili jste si někdy spočítat, kolik peněz utratíte za počítačový software či počítačové vybavení? A víte, že můžete mít software legálně a zdarma? Pojďme se podívat, jak lze při pořizování počítačového softwaru výrazně ušetřit!

 

Předcházející díl

Program pro práci s obrázky

Program GIMP (GNU Image Manipulation Program

Díky nabídce předplatného Creative Cloud od společnosti Adobe můžete používat programy Photoshop a Lightroom už od 12 € měsíčně. To ale dělá celých 144 €, které můžete každý rok ušetřit , pokud vsadíte na kterékoliv ze zdarma dostupných řešení.

Pokud máte rádi desktopové aplikace, pak určitě neopomiňte skvělý a nadupaný program GIMP, nebo možná vystačíte s odlehčenějším programem, jako je kupříkladu Irfanview. Zlatou střední cestu v pestré paletě programů tohoto druhu pak představuje program Paint.net. Pokud byste chtěli upravovat své obrázky v cloudu, pak vyzkoušejte nástroje pro online úpravy obrázků, jako je kupříkladu překvapivě dobře vybavený nástroj Pixlr Editor.

Správa hesel

Program KeePass

Za program pro správu hesel můžete ročně vynaložit klidně až okolo 15 € ročně, samozřejmě v závislosti na řešení, které zvolíte. Takový správce hesel pak je k dispozici jak v desktopové verzi, tak ve verzi pro mobilní zařízení. Pokud však platit nechcete, vyzkoušejte program KeePass, což je zdarma dostupná alternativa šířená pod licencí Open Source, která rovněž funguje jak na desktopech, tak i na mobilních zařízeních.

Stinnou stránkou programu KeePass je skutečnost, že za svoji databázi hesel, která je samozřejmě zašifrována, si zodpovídáte sami, zatímco placená řešení často přebírají tuto poměrně nevděčnou roli takříkajíc na svá bedra. Pokud navíc chcete používat program KeePass na mobilních zařízení, budete potřebovat aplikaci třetí strany, protože žádné oficiální mobilní aplikace pro program KeePass jednoduše neexistují.

Pokud vás program KeePass zaujal natolik, že byste jej chtěli vyzkoušet, pak se určitě podívejte na desktopovou aplikaci a na aplikaci doporučenou pro používání tohoto správce hesel na operačním systému Android.

ICTrocenka

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?