Hlavní navigace

Computex: Asus Eee 701 – 200 dolarů za notebook

6. 6. 2007

Sdílet

Jedním z magnetů letošního Computexu, k jehož stánku míří naprostá většina návštěvníků, je dvěstědolarový notebook od Asusteku. Prototyp jsme měli dokonce na pár hodin v ruce

příloha_ovladnete_sva_data

Eee PC 701 má rozměry 22.5 x 16,5 x 3,5 cm a váží 890 gramů. Displej má úhlopříčku 7 palců, integrovaná kamera rozlišení 0,3 Mpix a operační paměť velikost 512 MB. V notebooku samozřejmě nalezneme i Wi-Fi modul. Asustek plánuje i výrobu modelu Eee PC 1001, ten se bude lišit úhlopříčkou displeje o rozměru 10 palců. Asustek nezveřejnil jaký je v tomto notebooku použit čipset, pouze sdělil, že "sedmsetjednička" je postavena na ultramobilní platformě Intel McCaslin – to zahrnuje i procesory A100/A110 „Steeley“.

Podobě jako Palm Foleo, je i v 701 použit místo Windows jako operační systém Linux. Asustek zvolil Xandros, doplněný o balík Open Office a Firefox. Doba nabootování tohoto řešení je 15 sekund.

Po praktickém šestihodinovém rutinním používání tohoto prototypu se notebooku nedá upřít jedno, i když je po této době na dotek teplý, nepřehřívá se. Asustek uvádí, že výdrž notebooku je okolo tří hodin zátěže. K dispozici by však měla být jako dokoupitelné příslušenství i vysokokapacitní baterie. Bohužel Asustek podmínil zapůjčení prototypu tím, že nebudeme pořizovat "makro" fotky a neuvedeme detailnější specifikace hardwaru, než byly na tiskové konferenci uvedeny.

Prototyp používá k navigaci záložky – v tomto případě Internet, Work, Learn, Play, Settings a Favorites. Například pod záložkou Internet se skrývají ikony prohlížeče, Skype VOIP a přímého odkazu na Wikipedii.

Klávesnice je samozřejmě díky rozměrům modelu 701 malá, vyhovující pro psaní e-mailu a brouzdání po internetu, nicméně na delší práci není úplně ideální. Při psaní deseti prsty v podstatě píšete pouze konečky prsků, takže daleko příjemnější a v tomto ohledu praktičtější je „datlování“ pouze ukazováčky.

Cena 199 USD byla stanovena pro základní model osazený 4 GB flash paměti nahrazující pevný disk. Asustek v současné době má v plánu na trh dodávat i modely s 8GB nebo 16GB flash pamětí. Nevylučuje ovšem, že se do doby ostrého uvedení tyto velikosti ještě změní.

Eee PC, na jehož vývoji se s Asustekem podílel i Intel, by měl na trh přijít ve třetím čtvrtletí tohoto roku – jako nejpravděpodobnější čas je zatím přelom srpna a září.

- - Tomáš Jirásko, Sumner Lemon

Byl pro vás článek přínosný?