Hlavní navigace

Computex: AMD kritizuje Ultramobile PC

11. 6. 2007

Sdílet

Podle výrobce procesorů AMD jsou počítače typu Ultramobile PC - UMPC - společného designu společností Microsoft a Intel příliš drahé a výdrž baterií příliš krátká.

příloha_ovladnete_sva_data

Zástupci společnosti AMD se na veletrhu nechali slyšet, že prozatím jsou mobilní přenosné počítače Ultramobile PC, jejichž koncepci vytvořil Microsoft, příliš drahé a baterie v nich mají malou výdrž. Tolik v souvislosti se spekulacemi, že na tento trh hodlá AMD v brzké době také vstoupit. Na druhou stranu se společnost tomuto segmentu nevyhýbá, nicméně pro širší obchodní atak hodlá počkat na vhodnější okamžik, tedy až bude jasné, nakolik je UMPC u širší skupiny zákazníků oblíbené. Navíc AMD stále zběsile rotuje - obrazně řečeno očima investorů – mezi černou dírou a zlatým dolem. Takže na prodejní experimenty prostě není místo ani hotovost. Viděno druhou stranou - AMD opět zaspalo a nyní to chce zakrýt kritikou nedostaků konkurence, V nastalé debatě o tom, zda je UMPC dobré či nikoliv, zapadne skutečmost, že AMD podobně jako v případě Centrina na mobilním trhu prostě s ničím novým již řadu let nepřišlo. Navíc u AMD není co kritizovat, ne že by byl jejich výrobek tak skvělý, on prostě není.


Pravdou je, že UMPC jsou dnes dražší než řada notebooků a výdrž u většiny nejrozšířenějších typů není slavná, něco kolem 1,5 hodiny. Také současné LCD obrazovky v UMPC nejsou dostačující, jsou potřeba nové. Takové, na nichž bude obraz dobře viditelný i za slunečného dne.

Zatím se na dodávkách procesorů a základních desek pro UMPC podílejí hlavně firmy Intel a VIA. Důležitým výrobcem ultramobilů je Samsung, který nedávno oznámil novou verzi ultramobile PC Q1: Q1 Ultra. Jeho cena začíná na 800 amerických dolarech bez daně (což znamená, že výsledná maloobchodní cena bude jistě větší než u běžného notebooku) a procesorem v něm je A100/110 platformy Intel McCaslin. Podle výrobce by nový procesor měl přispět k prodloužení výdrže baterie ze současné jeden a půl až na čtyři hodiny.

Ať už ovšem AMD říká cokoli, jeho procesor Geode se již v Ultramobile PC prodává. Jihokorejská společnost Raon Digital používá AMD Geode LX800 v ultramobilním modelu Vega a stejný procesor je i v chystaném Everunu. Zdá se, že v tomto případě překonala Raon Digital výrazně prohlášení AMD, protože životnost baterií ve Vega je až šest hodin, Everun dosahuje sedmi a až dvanácti hodin s vysokokapacitní baterií.

Kromě ultramobilů se nasazení Geode uplatňuje hlavně v low-end noteboocích a v high-end multifunkčních mobilních telefonech a PDA. Geode využívá i XO-1 notebook vyráběný v rámci programu „One Laptop per Child“, jehož cílem je poskytnout cenově dostupné počítače dětem z rozvojových zemí.

- - Alexandr Radecký, Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?