Hlavní navigace

Computex 2008

1. 7. 2008

Sdílet

Computex je druhým největším počítačovým veletrhem na světě (po německém CeBITu) a nejdůležitější IT udál...


Computex je druhým největším počítačovým veletrhem na světě (po německém CeBITu) a nejdůležitější IT událostí v oblasti Jihovýchodní Asie. Jako každý rok (počínaje 1981), i tentokrát Computex hostilo Taipei World Trade Center na Tchaj-wanu.
Ve dnech 3.–7. června se akce se zúčastnilo 1 725 vystavovatelů z 25 zemí, zahraničních bylo 328, což dokazuje, že mezi domácími firmami byla řada těch menších a začínajících. Co se týče zájmu odběratelských společností, nejvíce aktivní byly ty z USA, Japonska, Hongkongu, Jižní Koreje a Singapuru.
Zřejmě největší událostí veletrhu bylo uvedení mobilní platformy AMD Puma, hodně pozornosti si zajistila i Via svými plány na konkurenci Intelu v oblasti nízkoenergetických procesorů. Urodila se nepřeberná řada nových lehkých a levných notebooků inspirovaných Asus Eee a podpořených vydáním procesoru Intel Atom. Asus se pak rozhodl kontrovat novějšími verzemi svého tak úspěšného počítače.

AMD Puma dorazila

Společnost AMD využila Computexu k velkému návratu na trh notebookových platforem: s velkou slávou oficiálně vydala mobilní platformu Puma. Do ní patří dvoujádrové procesory AMD Turion X2 Ultra („Griffin“) a čipová sada M780G s SB700 southbridge. V závislosti na konfiguraci dostane zákazník integrovanou grafickou kartou Radeon HD 3200 a druhou dedikovanou kartou ze série ATI Mobility Radeon HD 3000, ty pak pracují s podporou Hybrid CrossFire a PowerXpress tak, aby bylo dosaženo vysokého grafického výkonu.
Procesory Turion X2 Ultra nejsou rozhodně technologickou novinkou, spojují dvě jádra již poněkud starších procesorů K8, jsou ovšem vylepšené o technologie jako HyperTransport 3.0 a Independent Dynamic Core. Nejsou tedy rovnocenným konkurentem výkonných mobilních procesorů Intel, na druhou stranu výkon procesorů není dnes prvořadým hlediskem ani u notebooků, jejich výkon brzdí spíše pevné disky a slabé integrované grafické karty.
Celkově nabízí AMD Puma kompaktní a zajímavou platformu, v níž AMD klade důraz spíše na dobré grafické karty než na výkon procesoru. Na to již reagovala řada výrobců přenosných počítačů tím, že ohlásila vlastní notebooky postavené na Pumě, mezi nimi Acer, Asus, Clevo, Fujitsu-Siemens, MSI, NEC a Toshiba.
Předpokládá se, že Puma je poslední mobilní platformou AMD, která bude mít oddělený procesor a grafické jádro, příští projekt už bude obojí spojovat, což je jen logické, když AMD vlastní i výrobce grafických čipů ATI.
AMD k vydání Pumy uvádí, že ve vývoji se společnost soustředila na výkon grafické karty, nikoli procesoru, protože stále více lidí využívá notebook k hraní her a sledování filmů, i když příležitostnému.
Puma nepřichází na trh se zvláštním logem „Puma inside“ či podobně. Pokud si zákazníci chtějí být jistí, že mají v kupovaném notebooku to nejnovější od AMD, musí se dívat na označení procesoru AMD Turion X2 Ultra (právě to „Ultra“ je tam nové), čipové sady 780 a hledat grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD 3XX0, popřípadě rovnou dvě takové grafické karty. Některé notebooky jsou totiž graficky lépe vybaveny s cílem poskytovat prostřednictvím Hybrid CrossFire výkon dvou karet najednou. Hybridní CrossFire znamená, že nejsou aktivní vždy obě grafická jádra, ale při běžném provozu jen jedno, v případě potřeby většího výkonu se aktivuje i to druhé.
Podle AMD bylo již s uvedením Pumy na Computexu připraveno přibližně 100 modelů „pumových“ notebooků, přičemž jedna třetina z nich má druhou grafickou kartu, ty nejvýkonnější dokonce mobilní verzi Radeonu HD 3870. Co se dalšího vybavení týče, tak kolem 32?% modelů má 15" displej, zbytek se pohybuje od malých 12" modelů až po multimediální 18" cvalíky.
AMD v tomto ohledu doufá ve velké uplatnění na evropském trhu, protože zákazníci zde více oceňují hodnotu dedikovaných grafických čipů, tedy takových, které jsou nejen výkonnější, ale mají i vlastní paměť, na rozdíl od standardních nízko- výkonných integrovaných GPU. V USA prý naopak dávají přednost tomu utratit peníze za výkonnější procesory. Tomu odpovídají i marketingová data ukazující, že přibližně polovina notebooků prodaných v Evropě má vyčleněnou grafickou kartu s vlastní pamětí, v USA je to jen přibližně 20?%. Bohužel první série Pumy bude postrádat podporu PowerXpress, což je možnost přepínat podle libosti mezi integrovanou grafickou kartou a tou dedikovanou, bez nutnosti restartovat počítač. Na tuto možnost si zákazníci počkají do třetího čtvrtletí tohoto roku, což zase není tak daleko.
Platforma obsahuje četné novinky s cílem snižovat spotřebu energie, najdeme mezi nimi možnost omezit přísun energie či ji úplně vypnout pro kterékoli jádro procesoru či integrovaný paměťový řadič, v závislosti na požadovaném výkonu. Procesor také umí přesunout komprimování a dekódování videa na grafické čipy, což by mělo při stejném výkonu vést ke snížení spotřeby.
Okamžité ohlasy na veletrhu byly příznivé, mnozí přítomní očekávají, že Puma výrazněji posílí konkurenční postavení AMD vůči Intelu, i když ten je v této oblasti velmi silný – ovšem až na své dosti málo výkonné grafické karty.
AMD a Fujitsu Siemens rovněž ohlásily vývoj externího grafického modulu, který dále zvýší výkon notebooků postavených na Pumě. K tomu musela AMD vyvinout novou externí přípojku pro PCI-Express, protože ani USB 2.0, ani IEEE1394 (Firewire) nemají pro toto použití dostatečnou datovou propustnost. Externí modul bude s integrovanou kartou spolupracovat v režimu Hybrid CrossfireX.

Via Nano a nVidia k tomu (nVidia a Via spojují své síly)

Intel se svým novým mobilním procesorem Atom již dlouhou dobu ovládá titulky odborných médií a chce s ním ukrojit pořádný kousek lukrativního mobilního trh. Zmrtvýchvstalá společnost Via to však nechce nechat jen tak a hodlá si z tohoto trhu také něco ukousnout. Z hovorů a událostí na Computexu se přitom zdá, že co se malých notebooků a ještě menších mobilních zařízení týče, měl by se Intel bát spíše Via než svého tradičního konkurenta AMD, protože ten se svou poměrně výkonnou, avšak ne zrovna úspornou Pumou směřuje spíše do výkonnějších, herních a multimediálních modelů.
Ne že by Via mohla sesadit Intel z prvního místa v tomto segmentu, ale chce získat co největší díl tržního koláče. Intel je sice mnohem větší společností a jeho procesory jsou nesrovnatelně výkonnější než to, co nabízí či chystá Via, ale o výkon jde v chytrých telefonech či malých noteboocích až ve druhé řadě, na prvním místě je co nejvyšší energetická hospodárnost.
Současný procesor Via C7 by měl v brzké době posílit procesor Nano, který slibuje vyšší výkon než Intel Atom. Via přitom na řadě prezentací ukazovala, jak i její současné procesory C7 porážejí energeticky srovnatelné Intel Celerony M, čímž se jí dozajista podařilo upoutat dostatek pozornosti nejen veřejnosti, ale hlavně potenciálních zákazníků.
Snaze Via o prosazení se na trhu jistě udělal radost nový mini notebook společnosti Quanta, vyrobený ovšem dost možná pro Sony, který je založen na otevřeném referenčním designu Via OpenBook. Ten byl veřejně uvolněn jen týden před Computexem a má výrobcům usnadnit navrhování jejich notebooků.
Výbava vystavovaného přístroje sestávala z Windows Vista Home Basic, 60GB disku, 1 GB operační paměti a WiMax modulu.
Rychlý pohled do vlastností notebooku ukázal, že je vybaven procesorem Via C7-M s frekvencí 1,6 GHz, ovšem jako výrobce je uvedena společnost Sony. Když byl přítomný zástupce Quanty dotázán, proč je tomu tak, rychle okno s vlastnostmi počítače zavřel a odmítl to komentovat. Další informace se nepodařilo dostat ani z lidí od Sony.
Quanta je největším světovým výrobcem notebooků, které ovšem zřídka prodává pod svou značkou, většinou je vyrábí na zakázku pro další společnosti s tím, že nesmí s třetími osobami diskutovat o jakýchkoli podrobnostech o svých zákaznících.
Pokud je tento notebook skutečně vyráběn pro Sony, je to pro Via rozhodně velkým povzbuzením.
OpenBook je návrh založený na C7-M 1,6 GHz procesoru a VX800 čipové sadě. Dále obsahuje 8,9" displej s rozlišením 1 024 ? 600 a doporučuje disk s kapacitou 80 GB a více. Základní bezdrátovou komunikaci zajišťuje Wi-Fi a Bluetooth, to lze volitelně doplnit o Assisted GPS (AGPS), WiMax a podporu mobilních sítí třetí generace 3G.
Protivníkem Intelu není jen Via, ale dlouhodobá animozita (a nejen tržní) panuje i mezi Intelem a nVidií. Toho se oba rivalové Intelu rozhodli využít a spojit své síly v rozvoji a prosazení nového mobilního procesoru Via Nano. nVidia bude pro procesor vyrábět čipové sady a samozřejmě dodá i integrovaný grafický čip: výsledná kombinace by měla směřovat do mini-ITX počítačů jakožto jasná přímá konkurence pro Intel Atom.
Na konkrétní výsledek této spolupráce v podobě sériově vyráběného hardwaru si však zřejmě počkáme až do příštího roku.

Záplava mininotebooků, nové Asus Eee (Nové modely Asus Eee, konkurence roste)

Popularita Asus Eee přilákala řadu konkurentů, kteří na Computexu uvedli své nové modely lehkých a levných notebooků. Mezi nimi najdeme Acer s Aspire one či MSI se svým modelem Wind U100.
Druhý jmenovaný má uvnitř již nový procesor Intel Atom a 10" LCD displej s LED podsvícením, který slibuje nižší spotřebu a lepší barvy. Na jedno nabití by bez přídavné baterie měl fungovat tři hodiny, s přídavnou baterií hodin šest. Nabízena bude varianta s XP i Linuxem, obě mají 80GB disk a až 2 GB operační paměti.
Do záplavy nových mini-notebooků přispěly i firmy Hewlett-Packard (model Mini-Note), Dell (Mini-Inspiron), ECS (G10IL) a další.
Asus si je konkurence vědom a na Computexu uvedl hned tři nové modely Eee, všechny s procesorem Intel Atom a některé s většími displeji. Použití Atomu slibuje vyšší výkon na jednotku spotřeby.
Asus Eee PC 901 má 8,9" displej a hmotnost přibližně jeden kilogram. Eee PC 1000 a 1000H mají 10" displeje, větší klávesnice a hmotnost mezi 1,3 a 1,5?kg, v závislosti na tom, zda si zákazník zvolí dražší SSD (flash disk), nebo HDD. „H“ v 1000H symbolizuje HDD, jde tedy o model s 80GB klasickým pevným diskem. Oba větší modely jsou samozřejmě také dražší.
Více se o Asus Eee dozvíte v naší recenzi.

Microsoft opět prodloužil životnost XP

I přes úpornou snahu prosadit Vistu se zákazníci stále drží Windows XP. Na to musel Microsoft reagovat a v Taipeji oznámil, že prodlužuje prodej licencí na XP pro instalace v méně výkonných stolních počítačích a malých noteboocích. Výrobci počítačů tak mohou nabízet své sestavy s XP až do konce roku 2009.
V dubnu posunul Microsoft datum ukončení prodeje XP na 30. června, zejména v souvislosti s tlakem výrobců mini-notebooků jako je Asus Eee. Visty jsou totiž pro tyto počítače příliš hardwarově náročné.
Z prohlášení Microsoftu není jasné, jak chce zabezpečit, aby výrobci neinstalovali XP na výkonnější stroje, údajně se spoléhá na „gentlemanskou dohodu“ a odpovědnost výrobců.

Acer vidí budoucnost levných notebooků ve spojení s Linuxem

Acer, třetí největší výrobce notebooků, uspořádal konferenci na téma budoucnosti mini-notebooků, na níž jeho lidé prohlásili, že vidí velký potenciál ve spojení těchto počítačů s Linuxem a vytvoření silné komunity výrobců i uživatelů.
Právě ze strany mini-notebooků, a zejména Asus Eee, se dostalo Linuxu podpory a popularity, protože linuxové distribuce lze snáze nakonfigurovat na menší hardwarový výkon, zároveň obsahují řadu volně šířitelných programů, takže takový notebook s Linuxem je často okamžitě připraven k použití a je i levnější. Alternativou jsou Windows XP, ty ovšem nemají tak velkou nabídku programů zdarma, navíc jsou dražší, což je při cenovém cílení mini-notebooků znát. Visty jsou mimo hru kvůli svým nárokům.
Aceru se používání Linuxu evidentně zamlouvá a chce seskupit výrobce, aby mohli silněji konkurovat Microsoftu a nemuseli se už doprošovat, aby dále prodlužoval prodej licencí Windows XP.
Tato aktivita Aceru není náhodná, společnost totiž využila Computex i k propagaci svého nového levného notebooku Aspire one, který se bude prodávat za 400–500 amerických dolarů.
I další výrobci malých přenosných počítačů nabízejí standardně Linux, mezi nimi Asus a MSI.

Intel vítá přetaktovávání

Je dobře známo, že procesory Intel mají silný potenciál pro přetaktování, tedy zvýšení pracovní frekvence nad standardní hodnotu doporučenou výrobcem, a společnost si je toho vědoma. Pryč jsou doby, kdy počítačové kutily od této aktivity odrazovala, nyní dokonce vydává speciální nástroje, které mají tuto činnost ulehčit. Alespoň to mnozí představitelé Intelu na veletrhu zdůrazňovali, což na návštěvníky působilo dobrým dojmem.
Intel ovšem neopomněl dodat, že záruka na procesory se na takovéto hrátky nevztahuje. Na druhou stranu příliš přetaktované procesory málokdy vypoví službu natrvalo, většinou začnou být nestabilní a uživatel je pak musí prostě posunout výkonově poněkud zpět.

Byl pro vás článek přínosný?