Hlavní navigace

Co se stane, až 15. května začnou platit nové podmínky WhatsAppu?

13. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Komunikační služba WhatsApp začne od soboty 15. května uplatňovat nové podmínky použití. Zástupci firmy sice tvrdí, že uživatelům, kteří pravidla neodsouhlasí, nehrozí smazání jejich účtu, případně omezení funkčnosti, ale není to až tak pravda.

Úprava podmínek používání měla začít platit už od 8. února, WhatsApp ale nakonec po vlně kritiky ustoupil a stanovil nové datum – 15. května. „Rozhodli jsme se odložit termín, do kterého bude potřeba naše aktualizované podmínky pročíst a přijmout,“ argumentovali v únoru zástupci společnosti.

Nyní je změna, která kromě dalšího znamená, že WhatsApp začne některá data o uživatelích sdílet s Facebookem, který aplikaci vlastní od února 2014, tady. Nové podmínky se sice mají dotknout jen uživatelů v USA, přesto vyvolaly nevoli u uživatelů po celém světě. A tisíce uživatelů se rozhodlo svůj účet zrušit. Pokud to chcete udělat také, tak přehledný návod, jak účet ve WhatsApp zrušit, najdete zde.

WhatsApp nyní lehce ustoupil i od výhrůžky, že uživatelům, kteří nová pravidla neschválí do 15. května, omezí funkčnost aplikace. Jenže to je skutečně jen dočasné. „Dali jsme všem dost času na kontrolu nových pravidel. A dál uživatele upozorňujeme,“ uvedla firma na svém blogu.

Po několika týdnech ale uživatelům, kteří pravidla nepřijmou, omezí některé funkce. „Po několika týdnech omezených funkcí nebudete moci přijímat hovory ani oznámení a WhatsApp přestane na váš telefon zasílat zprávy a hovory,“ uvedl WhatsApp pro britský server The Guardian

příloha_ovladnete_sva_data

Tím to ale nekončí, protože pokud kvůli tomu přestanete aplikaci používat (což je logické, protože bude prakticky nepoužitelná), firma vám může účet zrušit. Děje se tak po 120 nečinnosti. To ale WhatsApp skrývá za větou: „Nezapomeňte, že platí naše stávající zásady týkající se neaktivních uživatelů.“

Uživatelé naštěstí mají dost možností, kam z WhatsApp odejít. Alternativy za WhatsApp jsme popsali hned ve dvou textech:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.