Hlavní navigace

Co se chystá u: Intel - 2 (05/2007)

16. 5. 2007

Sdílet

Během posledních několika málo hodin jsme se dozvěděli zajímavé novinky týkající se společnosti Intel. O co jde? Samozřejmě to neprozradíme hned v úvodu, ale jedná se o nějaké to malé zlevňování, upravování, vydávání nových produktů, no vždyť to znáte …

ICTrocenka

Událost, která nás zasáhne v nejbližší době, je uvedení aktualizovaných modelů stolních procesorů Intel Core 2 Quad a Extreme, postavených na nové výrobní revizi G0. To „postihlo“ již některé Quad modely a nejpozději 16. července bude k dispozici takto obdařený i nejvýkonnější model C2E QX6800, pracující s frekvencí 2 930 MHz. Úprava jádra se vesměs týkala optimalizací a snížení energetické náročnosti, předchozím modelům se snížila TDP ze 105 W na již celkem ucházejících 95 W (na quad core, samozřejmě). Předpokládaná hodnota TDP u extrémního CPU, který má TDP 130 W, se sníží odhadem právě na 105 W. Mezi další změny by mělo patřit zvýšení maximální teploty TCase na 64,5 stupně.


Druhou plánovou věcí je představení nových procesorů založených na mikroarchitektuře Core, podporující rychlou sběrnici 1 333 MHz (využití tak najde s novými čipovými sadami P35/Q33, které budou uvedeny ve stejný okamžik). Ze začátku přijdou na řadu dvoujádrové modely založené na jádře Conroe a vybavené 4 MB sdílenou L2 cache. Nové modely ponesou označení Intel Core 2 Duo E6540, E6550, E6750 a E6850 a cenově budou posazené nad současné C2D (jejich cena pro velkoobchodní nákup 1 000 kusů je stanovena od 163 do 266 dolarů).

Datum, kdy budou tyto ceny platit, je uvedené jako 22. července, z toho vyplívá, že uvedení všech zmíněných produktů bude do tohoto termínu. A jak bývá u Intelu zvykem, když přicházejí nové produkty, ty starší jim dělají místo přesunem do nižší cenové hladiny. Nebude tomu jinak ani v tento den a tak pokud si brousíte zuby na čtyřjádrové Core 2 Q6600, vyplatí se vám počkat, neboť jeho cena klesne z dnešních 530 dolarů na již velmi zajímavých 266 $. Podobný, i když ne tak razantní, cenový pád čeká téměř všechny modely C2D v ceníku společnosti Intel.

Poslední novinka sice také patří stolním procesorům Intel, tentokrát se však bude jednat o ty vyráběné 45 nm výrobní technologií. Ano, jedná se o Penryn, jak se přezdívá chystané generaci procesorů, mající za úkol konkurovat AMD Phenom. Zdroje blízké Intelu potvrzují bezproblémový chod CPU vyrobených 45 nm technologií a hlásí taktéž finalizaci z hlediska použitých funkcí. Nyní jsou na řadě podrobné testy jádra, rozesílání předprodukčních vzorků partnerům a rozjezd samotné výroby.

Nakonec dodejme, že procesory s jádrem Penryn bychom měli vidět dle oficiálního vyjádření lidí z Intelu někdy na přelomu roku 2007/2008, troufáme si však tvrdit, že finální výrobky budou připraveny k prodeji již po prázdninách, nejpozději však do poloviny října 2007. Jejich uvedení tak bude moci být operativní a společnost Intel tak bude mít v ruce konkurenci proti plánovaným procesorům AMD Phenom s možností okamžitého uvedení na trh.

Zdroj: Intel, IDG

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?