Hlavní navigace

Co se chystá u …. : AMD

22. 2. 2007

Sdílet

Tímto dnem zahajujeme seriál s názvem „Co se chystá u …“, jakési shrnutí aktivit předních výrobců hardware, tedy těch kdo ovlivňují naše každodenní soužití s PC. Abychom zabránili případným tahanicím a sporům, začneme náš seriál abecedně - od společnosti AMD.

příloha_ovladnete_sva_data

Nákup kanadského výrobce grafických čipů, společnosti ATI, AMD značně rozšířil záběr i portfolio produktů o kompletní řadu grafických karet, počínaje low-endem a konče profesionální řadou FireGL. AMD ale především získalo moderní grafické technologie a čipsety s integrovanou grafikou, což mu dává podobnou možnost kontroly distribučních kanálů a dostupnosti komponent, jakou disponuje Intel. Tedy alespoň v teoretické rovině. Kromě toho AMD pracuje na dalších projektech souvisejících s grafickou technologií – k těm se však vrátíme až na závěr. Nejprve k novinkám, které jsou doslova na spadnutí.


Nová generace grafických karet Radeon X2x00
Po několika měsících spekulací a prosáknutí více či méně důvěryhodných informací se nám podařilo mnohá fakta přinejmenším částečně potvrdit. Z mnoha kusých informací jsme pro vás poskládali přibližný obrázek nové rodiny grafických procesorů R600, tak jak by měla být uvedena v průběhu letošního jara. První modely nové řady měly být oficiálně uvedeny koncem března 2007 formou tzv. „hard launch“, tedy oficiálním představením karty s okamžitou dostupností na pultech distributorů a prodejců. Nejnovější zprávy však hovoří o tom, že uvedení čipu R600 a tedy i grafických karet Radeon X2900 bylo odloženo na druhé čtvrtletí letošního roku.



Představena bude celá řada grafických čipů, nicméně zpočátku bude dostupný pouze nejvyšší model, označený jako Radeon X2900 XTX. (Společnost AMD tedy posunuje své označení rovnou na číslo „9“ místo obvyklé „8“, z toho lze tedy usuzovat, že v průběhu času se jistě vyskytne i verze X2950, což bude výkonnější model s vyšší frekvencí, vyrobený možná již modernějším výrobním procesem.).

Čip R600 bude disponovat přibližně 700 miliony tranzistorů, což je téměř dvojnásobek R580 (384 milionů tranzistorů) a o několik desítek milionů tranzistorů více nežli konkurenční nVidia G80 (681 milionů). Paměťový řadič bude nativně 512bitový a bude moci využívat jak současné GDDR3 paměti, tak i nové GDDR4. Radeon X2900 XTX bude vybaven jedním GB nejrychlejších pamětí GDDR4 (ty by měl dodávat Samsung), nižší modely budou využívat (především kvůli ceně) paměti GDDR3.

Samotné jádro bude sice vyrobeno pokročilou 80nm výrobní technologií, vzhledem k velikosti bude ale patrně velmi „topit“. Podle dřívějších spekulací a nyní částečně potvrzených informací ze zdrojů blízkých výrobcům grafických karet bude maximální špičková spotřeba Radeonu X2900 XTX činit celých 225 W u retailové verze karty a až 240 W u OEM variant. Různé modely karet přitom mohou mít i různé typy napájení: retail karty budou vybavené dvěma šestipinovými konektory (75 W dodá sběrnice PCI Express x16 a každý další napájecí konektor dalších 75 W), u OEM verze bude napájení svěřeno jednomu šesti a jednomu osmipinovému konektoru (to umožní onen nárůst o 15 W).



Energetické požadavky vypadají hrozivě, ale nemusíte se obávat, že po spuštění takto vybaveného PC pohasnou světla v okolí a Temelín (obklopen rakouskými, a občas jimi dobře placenými českými aktivisty), bude muset pracovat na maximum. Jedná se ale o maximální „limitní“ hodnoty – odhadovaná spotřeba karty během provozu by se měla pohybovat „pouze“ mezi 120 a 160 W. I tak ale karta vyžaduje velmi výkonné chlazení – přepracován proto byl i chladič, jehož velkou část bude tvořit měděný masiv s několika HeatPipe trubicemi, přes který bude pomocí ventilátoru umístěného na konci karty veden vzduch a vyfukován ven z počítačové skříně. Karty určené pro běžný prodej (retail) by neměly být výrazně větší než výkonné modely 8800 GTX, OEM verze pak budou o něco větší (delší). Další veskrze pozitivní změnou je konec tzv. Master karet pro režim Crossfire. Karty se budou, podobně jako u konkurenčního SLi, propojovat klasickými můstky a budete tedy moci použít bez omezení dvě libovolné kombinace takto vybavených karet jedné generace.

Z nových funkcí je pochopitelně nejpodstatnější podpora rozhraní DirectX 10 – nejvýkonnější verze nového GPU bude mít 64 unifikovaných shaderů, ale rozdělených jinak než u konkurenční G80 (ta jich má 2x více), R600 bude vybavena HDMI výstupem a Dual Link DVI výstupem podporujícím rozlišení až 2 560 x 1 600 obrazových bodů. Z hlediska výkonu by měla být R600 výrazně rychlejší než předchozí generace X1950 XTX, jsme však zvědaví na porovnání s GeForce 8800 GTX a zejména s připravovanou verzí GeForce 8900 GTX, což má být lépe taktovaná verze G80. Pokud čekáte na cenu, tu vám neřekneme, protože se jistě bude ještě měnit s ohledem na konkurenci – patrně ale bude poblíž částky 15 tisíc Kč.



Něco z rodiny procesorů AMD …
AMD nezahálí ani na poli mikroprocesorů a tak se po uvedení nových serverových modelů Opteron dostane na trh v nejbližší době i nejvýkonnější stolní verze dvoujádrového procesoru AMD Athlon X2 6000+. Ten je stále ještě založen na mikroarchitektuře K8 a jeho parametry jsou: pracovní frekvence 3 000 MHz, vyrovnávací paměť 1 MB na každé jádro, díky starší 90nm výrobní technologií je TDP tohoto procesoru 125 W. S cenou přesahující 10 000 Kč bez DPH se jedná o procesor určený jen těm nejnáročnějším fandům AMD. Pokud vás zajímá, jak si povede tento nejvýkonnější stolní procesor společnosti AMD v porovnání s předchozím FX-62 a konkurencí Intel C2D, nahlédněte do nového čísla PCWORLD 3/2007 (v prodeji od 23.2.2007), kde naleznete recenzi a výsledky standardních testů.

Jiné oblasti…
Společnost AMD nedávno představila také finální specifikaci formátu základních desek DTX, tedy malých motherboardů s rozměry 243,9 × 203,2 mm a mini DTX s 170,2 × 203,2 mm. Smyslem je nabídnout formát vhodný pro návrh a výrobu miniaturních elegantních PC.



AMD Imageon je nová verze mobilního procesoru zvládajícího vysoké rozlišení, přehrávání DVD videa, HD zvuk, zpracování a zobrazování mobilní TV a mnoho jiných funkcí. Představeny byly tři modely - 2298, 2294 a 2192, lišící se od sebe především podporovanými funkcemi a možnostmi zobrazení. Využití tak Imageon najde v mnoha multimediálních přenosných zařízeních, jejichž dostupnost s představenými procesory by měla být začátkem roku 2008.

AMD 690G – tak by měl znít název prvního nového čipsetu společnosti AMD po převzetí kanadské ATI. Bude se jednat o čipovou sadu pro procesory AMD socket AM2 s integrovanou grafickou kartou a výkonem na úrovni Radeon X700, ovšem s podporou technologie AVIVO a akceleraci videa ve vysokém rozlišení H.264 nebo VC1. Díky tomu se bude jednat o kartu z řady Radeon X1x00, vyrábět se bude ve více verzích a jejich dostupnost bude na začátku druhé poloviny roku 2007. Doufejme, že AMD nabídne lepší podporu a aktuálnější ovladače než pro doposud „přeznačené“ čipsety ATI.

Foto: AMD, DailyTech, TheInquirer, VR-Zone

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?