Hlavní navigace

Co když se vám nelíbí Windows 10 - 5.díl

29. 10. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ne každý je s Windows 10 spokojen. Někteří uživatelé provedou upgrade na Windows 10, ale pak zjistí, že se jim se starší verzí Windows pracovalo lépe. Jaké jsou možnosti přechodu na starší verzi Windows?

Předcházející díl

 

Pokud začínáme psát naše tipy, často se v nich objevují návody typu „se svým počítačem musíte udělat nejprve toto pak tamto“, nicméně pokud bychom měli uvést všechny uživatele, kteří nám píší, jako nespokojeni jsou s Windows 10, pak by soubor s jejich jmény byl tak velký, že server, který by obsahoval tento soubor, by s trochou nadsázky potřeboval nový pevný disk.

příloha_ovladnete_sva_data

3. Obnovte operační systém ze zvláštního diskového oddílu

Tato možnost je poněkud ošemetná. Předpokládejme, že jste si koupili počítač od firem typu Dell, Lenovo nebo HP. Tyto firmy typicky dodávají počítač, který obsahuje malý diskový oddíl pro obnovení, kde se nachází obraz operačního systému a odkud můžete počítač do tohoto továrního nastavení obnovit, a to přes nástroj integrovaný v operačním systému, který se spouští při zavádění operačního systému. Bohužel jsme neměli možnost zatím tuto možnost otestovat s ohledem na upgrade na Windows 10, ale vypadá to, že pokud tento diskový oddíl obsahuje Windows 7 nebo Windows 8, pak po instalaci Windows 10 se stává diskový oddíl pro obnovení nepoužitelný. V jednom diskusním fóru jeho moderátor říká, že pokud provedete upgrade pomocí Windows Update nebo pomocí média v podobě bitové kopie (ISO), pak se diskový oddíl pro obnovení stává nefunkčním. Pokud tedy máte na svém počítači diskový oddíl pro obnovení s Windows 7 nebo Windows 8, pak si nezapomeňte před upgradem vytvořit médium pro obnovení. Pokud máte instalační disk, který jste dostali s vaším počítačem, pak můžete použít i tento.

4. Existuje vůbec nějaká jednodušší cesta, jak se vrátit ke staršímu operačnímu systému?

Bohužel neexistuje, respektive už neexistuje. Existovala doba, kdy Microsoft nabízel upgrade na Windows 10 zdarma a umožňoval uživatelům vyzkoušet Windows 10 po dobu 31 dní. Během této doby se mohli uživatelé, kteří nebyli s Windows 10 spokojeni, vrátit ke starému operačnímu systému. Volba, která toto umožňovala, však již zmizela, takže se musíte obejít bez ní.

Byl pro vás článek přínosný?