Hlavní navigace

Co je VPN a jak funguje?

24. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Chcete, aby vaše komunikace v prostředí internetu byla skrytá před případným špehováním? Chcete se připojit na webové servery, jejichž využití je limitováno pouze pro konkrétní světové lokality? To vše vám umožní VPN.

VPN je zkratkou slovního spojení Virtual Private Network, což v překladu znamená virtuální privátní síť, která vzájemně propojuje počítače a servery v rámci zabezpečené soukromé virtuální sítě. V rámci této sítě je vytvořen takzvaný tunel, který zajišťuje soukromý přenos dat mezi jednotlivými zařízeními.

Data jsou pak chráněna šifrováním před jejich odposloucháváním či zneužitím. Existují jak firemní VPN pro vzdálené připojení zaměstnanců k vlastnímu firemnímu serveru, tak i VPN pro osobní využití. V rámci těchto VPN pro osobní využití je internetový přenos realizován pomocí prostředníka, který zprostředkovává veškeré vaše internetové spojení se vzdálenými servery a počítači v šifrované formě.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak VPN funguje?
  2. Jste při využití VPN zcela chráněni?
  3. Proč používat VPN
  4. Nevýhody použití VPN
  5. Kdy VPN použít

Jak VPN funguje?

Přenos mezi vaším a vzdáleným zařízením probíhá při použití VPN tak, že data, která odesíláte, jsou VPN klientem na vašem počítači zašifrována a následně odeslána takzvaným tunelem na zvolený VPN server. Ten data rozšifruje a předá je již v nešifrované podobě cílovému zařízení, například internetovému serveru, který je následně zpracuje. Data odeslaná ze strany vzdáleného počítače či webové stránky jsou pak před doručením do vašeho počítače či mobilního zařízení opět po cestě zašifrována VPN serverem.

Výhodou tohoto řešení je skutečnost, že vaše komunikace je realizována prostřednictvím cizí IP adresy. Ani poskytovatel internetového připojení, ani cílový server provozující navštívenou webovou stránku tak nejsou schopni zjistit vaší opravdovou IP adresu. Namísto ní se dozví pouze IP adresu VPN serveru, jehož prostřednictvím data do internetu odesíláte.

Jste při využití VPN zcela chráněni?

Jak bylo uvedeno, data jsou při odesílání od vás na straně VPN serveru dešifrována, aby mohla být předána cílovému serveru. Od VPN serveru tedy putují k cílovému zařízení v původní formě. Je proto důležité využívat společně s VPN také šifrované HTTPS spojení, které je dnes již naštěstí na většině webů standardem a díky němuž je komunikace mezi webovým serverem a vaším zařízením vzájemně šifrována i v běžném provozu.

V případě využití nešifrovaného HTTP protokolu by se tedy poskytovatel VPN mohl případně dozvědět citlivé údaje, při použití HTTPS se pak případně dozví pouze adresy navštívených webových serverů, nikoliv obsah komunikace. Použitím VPN pak ve všech případech zamaskujete obsah přenášených dat před poskytovatelem připojení a vaší skutečnou IP adresu skryjete před všemi.

VPN

Proč používat VPN

Použití VPN je výhodné hned z několika důvodů. Primárně se jedná o anonymitu v prostředí internetu a ochranu vašeho soukromí. Díky VPN se výrazně eliminuje množství zjistitelných informací o přenášených datech. Poskytovatel internetové konektivity, konkrétní vlády i provozovatel webového serveru se dozví pouze „maskovací IP“ adresu. To vám umožní například obejít omezení přístupu k internetovému obsahu na základě geolokace, kdy je určitý obsah dostupný pouze pro uživatele konkrétní země či kontinentu.

Navíc VPN díky současnému využití maskovací IP adresy více uživateli značně ztěžuje identifikaci vašeho datového provozu v rámci celku přenášeného přes tuto konkrétní IP adresu. VPN se hodí také v případě, kdy potřebujete pomocí jiné IP adresy obejít lokální cenzuru obsahu. V této oblasti je ovšem nutné dávat pozor na případné postihy například příslušných totalitních režimů, které se mohou použití maskovacích IP adres bránit. V neposlední řadě pak VPN dobře poslouží k potlačení blokace konkrétních internetových protokolů ze strany poskytovatele připojení. Může se jednat například o různé P2P protokoly, apod.

Nevýhody použití VPN

Stejně jako jakákoliv jiná technologie, také použití VPN má své nedostatky. Předně se jedná o snížení rychlosti při přenosu dat vlivem šifrování a následného dešifrování na straně vašeho VPN klienta a VPN serveru. Další nevýhodou je zhoršení latence vlivem přenosu dat přes větší počet komunikačních bodů. Latence je zásadní například při hraní online her či streamování. Při běžném prohlížení internetového obsahu by nemělo zvýšení latence představovat žádnou překážku. Pro někoho zásadním nedostatkem je pak cena. Provozovatelé VPN si často nechají za své služby zaplatit.

příloha_ovladnete_sva_data

Samostatnou kapitolou je blokování konkrétních IP adres, využívaných ze strany poskytovatelů VPN. Poskytovatelé internetového připojení, provozovatelé serverů  a také některé vlády se snaží s VPN bojovat a blokují jejich IP adresy. Může se vám tak stát, že dojde k blokování vámi využívané IP adresy a webový či jiný obsah vám pak nebude dočasně dostupný.

Kdy VPN použít

Skrytí vaší skutečné IP adresy a internetového provozu je vhodné zejména při využívání veřejných Wi-Fi sítí, například v kavárnách, na letištích, apod. K nim mohou být připojeni také útočníci, kteří se budou snažit získat vaše data. Dále je použití VPN vhodné v případě, kdy si chcete prohlédnout obsah pro vaši oblast nedostupný a v případě, kdy váš poskytovatel připojení blokují některé internetové služby či protokoly.

Co je VPN?
VPN (Virtual Private Network) je virtuální privátní síť, která vzájemně propojuje počítače a servery v rámci zabezpečené soukromé virtuální sítě.
Jak VPN funguje?
Přenos mezi vaším a vzdáleným zařízením probíhá při použití VPN tak, že data, která odesíláte, jsou VPN klientem na vašem počítači zašifrována a následně odeslána takzvaným tunelem na zvolený VPN server. Ten data rozšifruje a předá je již v nešifrované podobě cílovému zařízení, například internetovému serveru, který je následně zpracuje. Data odeslaná ze strany vzdáleného počítače či webové stránky jsou pak před doručením do vašeho počítače či mobilního zařízení opět po cestě zašifrována VPN serverem.
Kdy VPN použít?
Skrytí vaší skutečné IP adresy a internetového provozu je vhodné zejména při využívání veřejných Wi-Fi sítí, například v kavárnách, na letištích, apod. K nim mohou být připojeni také útočníci, kteří se budou snažit získat vaše data.

Byl pro vás článek přínosný?