Hlavní navigace

Co je Facebook Timeline a jak jej zprovoznit už nyní?

24. 9. 2011

Sdílet

Jakoby změn na Facebooku poslední dobou bylo málo, už zde máme další ohlášenou novinku. Jde o zajímavou funkci Timeline (v překladu Moje historie) a s ní spojené aplikace, které pomohou uživatelům o sobě sdílet ještě více informací.

Funkce Timeline (časová osa) by se dala považovat za zlom Facebooku samotného. Dokáže totiž zachytit to, jakým způsobem trávíte čas, kde a s kým jste, co zrovna čtete na internetu či kam daleko jste daný den až doběhli. Mark Zuckerberg, muž stojící v čele Facebooku, označuje Timeline za „příběh vašich životů“ – dosud prý prohlížení profilu bylo jako patnáctiminutový pokec, s touto funkcí nicméně můžete s vybranými přáteli strávit (metaforickou) hodinku o vašem životě.

Další velkou částí této evoluční vize je vyzdvihnutí aplikací, které vám umožní sdílet ještě více informací. Myšlenka je to prostá. Jedná o sdílení krátkého stavu, oznamujícího například název jídla, jež vaříte, a to bez zbytečného zahlcování feedu vašich přátel. Je však nutné podotknout, že Timeline (Moje historie) není žádnou povinností a nenahradí klasický profil, je to spíše alternativa, kterou Facebook nabízí, aby se o vašem životě vaši přátelé dozvěděli ještě více.

 

Časová osa vašeho života

Díky Timeline si uživatelé budou moci na upravený profil přidat informace či média (kupříkladu fotky z doby před Facebookem) a určit, pro koho budou viditelné. „Miliony a miliony lidí strávily roky zpětným sestavováním jejich dosavadních životních příběhů, ale dnes na internetu není žádný kvalitní způsob, jak je sdílet,“ nechal se slyšet Zuckerberg. „To považujeme za velký problém, zároveň však myslíme, že jsme našli řešení,“ dodává.

Co se týče avizovaného vyzdvihnutí aplikací, půjde zejména o widgety, díky kterým se bude v pravém sloupci mezi novinkami ohledně přátel objevovat, co právě posloucháte za písničku, na jaký film se díváte, co právě vaříte, kam aktuálně jdete nebo s kým právě mluvíte. Ostatně, není důvod tuto funkci sáhodlouze popisovat, představu o ní si můžete udělat po zhlédnutí interaktivní prezentace na této adrese.

 

Vyzkoušejte si Timeline ještě dnes

Pokud se vám tento koncept líbí a nechcete čekat na oficiální integraci, je zde způsob, kterým si Timeline můžete vyzkoušet již nyní. Níže najdete kompletní návod, jak si tuto funkcí malou lstí zpřístupnit. Musíte se totiž stát vývojářem. Ale nebojte, programovat muset nebudete.

Prvním krokem je vyhledání slova „vývojář“, přičemž vám ve výběru vyskočí aplikace Vývojář (jak vidíte na screenshotu).

Jestliže jste ještě na této stránce nebyli, budete muset vložit heslo a povolit aplikaci určitá práva, pak byste se měli dostat na stránku na obrázku níže.

Nyní klikněte na tlačítko v pravém horním rohu, které vás přenese do vytváření aplikace. Napište do údajů náhodné informace, nikdo totiž vaši aplikaci neuvidí. Jakmile vyplníte potřebná data, Facebook Developers vás odkáže na editační stránku. Ta by měla vypadat nějak takto:

Najeďte na tlačítko Open Graph, které vás odkáže na poslední nutné zlo, a to vyplnění funkcí vaší „aplikace“. Samozřejmě, opět stačí vložit falešné informace a kliknout na „Začínáme“. Dalšími volbami se stačí jen proklikat a na konci zvolit „Save and Finish“. Nyní byste měli být na stránce jako je tato:

 

příloha_ovladnete_sva_data

A je hotovo!

Gratulujeme, nyní jste oficiálními vývojáři na Facebooku. Počkejte pár minut a na hlavní stránce Facebooku se vám zobrazí pozvánka k vyzkoušení nového profilu Moje historie. Stačí kliknout pro jeho získání a můžete vesele brouzdat po nových možnostech vaší oblíbené sociální sítě.

Byl pro vás článek přínosný?