Hlavní navigace

Co je dobré vědět, když stahujete videa z YouTube - 3.díl

10. 10. 2017

Sdílet

 Autor: youtube
Záhy zjistíte, že tato problematika není až tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Předcházející díl

 

Ano, je to tak. Stahování videí ze služby YouTube je velmi snadné, ale legální stahování z tohoto portálu, to je trochu jiné kafe. Vzhledem k tomu, že žádný zákon, který by přesně říkal, že nesmíte bez poplatku z YouTube stahovat žádná videa, neexistuje, nezbývá, než se řídit samotnými pravidly portálu YouTube. A dodejme, že tato pravidla jsou velmi jasná.

Ještě předtím, než se tedy pustíte do stahování videí z portálu YouTube, přečtěte si následující čtyři pravidla, o nichž byste měli v každém případě vědět.

Stahováním obsahu chráněného autorským právem z YouTube byste se mohli dostat na šikmou plochu

Vzhledem k tomu, že nejrůznější zdarma dostupné aplikace pro stahování videí z YouTube obchází podmínky použití služby YouTube, stávají se přímo křiklavým případem porušováním autorského zákona.

Prvním a předním zákonem je v tuto chvíli na svém místě zákon DMCA (Digital Millenium Copyright Act), který říká, že obcházení pomocí různých technik pro získání přístupu k dílům chráněným autorským právem je protizákonné. Existují zde sice výjimky, které se týkají nekomerčního výzkumu, kritiky, komentářů apod., nicméně je velmi obtížné si představit, že by prošlo například stažení celého filmu, zejména pokud jste za něj nikdy nezaplatili.

A pak je tu znovu tzv. případ Betamax, rozhodnutí soudu Supreme Court z roku 1980, které uhladilo cestu legálnímu používání „time-shiftingu“ televizním pořadům chráněným autorským právem při použití videa.

Případ Betamax by se mohl jevit jako opěrný pilíř pro služby PlayOn, služby umožňující pomocí aplikace pro streaming DVR nahrávat videa z oblíbených služeb Netflix a Hulu. Otázkou je, zda by se mohl stejný „time shifting“ použít i pro stahování videí ze služby YouTube? Obecně vzato – těžko říct – a osobně bychom se určitě nechtěli nad touto otázkou obhajovat u soudu.

Nakonec si ještě uvědomme, že v tuto chvíli zde hovoříme o autorském zákonu platném v USA. Pokud se nacházíte v jiné zemi, pak si před stažením videí z portálu YouTube nezapomeňte přečíst místní ustanovení autorského zákona.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?