Hlavní navigace

Co dělat, když Windows 10 zabírají příliš mnoho místa - 2.díl

6. 9. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Množství místa, které na disku zabírá operační systém Windows, se dá zmenšit pomocí nástroje Compact.exe. Existují ale i jiné způsoby.

Předcházející díl

 

Na první pohled je zřejmé, že operační systém Windows 10 bude optimálně pracovat na takových počítačích, kde bude mít dostatek volného místa na disku. Pokud se budete pokoušet spouštět Windows 10 na disku SSD s kapacitou 16 GB, nebo i 32 GB, pak tento operační systém dokáže doslova jako kouzelník vytáhnout z kouzelného klobouku určité triky, které mu umožní běžet i na takových zařízeních, která mají disk o minimální kapacitě, jako jsou třeba tablety. Pokud i vy chcete Windows 10 provozovat na nějakém zařízení s malým diskem, nebojte se – není to tak strašné, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale pouze tehdy, pokud provedete vhodná preventivní opatření.

Změňte umístění knihoven

U řady zařízení můžete rozšiřovat kapacitu pro ukládání vašich dat pomocí rozšiřujících karet SD nebo MMC. Tyto karty operační systém Windows 10 považuje za externí úložiště, popřípadě za úložiště pro dokládání dočasných souborů. Stručně a jasně: rozšiřující kartu můžete považovat za druhý pevný disk, ovšem navíc máte možnost tento disk odebrat, což může způsobit operačnímu systému nemalé problémy. Nikdo vám ale nebrání, abyste si na toto vyměnitelné úložiště přesměrovali knihovny operačního systému (standardně jsou součástí složky Dokumenty, Hudba, Obrázky a Videa). Přesměrování knihoven se provádí tak, že na složku knihovny (např. Videa) klepnete pravým tlačítkem myši, z místní nabídky vyberete položku Vlastnosti, přesunete se na záložku Umístění, stisknete tlačítko Přesunout a vyberete pro knihovnu nějakou složku na vyměnitelném disku. Při přesunu knihoven vám velmi doporučujeme použít (nebo vytvořit) na vyměnitelném disku nějakou složku s výstižným názvem, například Moje knihovny a neumisťovat knihovny do kořenové složky vyměnitelného disku.

Na vyměnitelný disk instalujte i aplikace

Při instalaci vám naprostá většina programů nabízí nastavení adresáře, do něhož se mají programy instalovat. Toho můžete využít a při instalaci volit nějakou složku na vyměnitelném disku. To obvykle po vás chce, abyste po spuštění instalačního programu jako typ instalace vybrali instalaci Vlastní nebo podobnou. Nevěřili byste, jak je tip je velmi efektivní z pohledu minimalizace velikosti operačního systému Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Používejte přenositelné (portable) verze aplikací

Bohužel i při instalaci aplikací na vyměnitelný disk bude docházet k tomu, že se budou na hlavní pevný disk instalovat knihovny DLL nebo podobné soubory, popřípadě se budou na hlavní disk umisťovat dočasné soubory a nastavení. Pokud ale použijete přenositelné (portable) verze aplikací, pak se vám nic takového stát nemůže, protože tyto typy aplikací běží z toho místa, kam jste je nakopírovali a veškerá nastavení a dočasné soubory umisťují pouze do složky, odkud se spouští a nikam jinam.

Celou řadu přenositelných (portable) aplikací najdete na webu portableapps.com, odkud si je můžete zdarma stáhnout a používat

Byl pro vás článek přínosný?