Hlavní navigace

Co dělat, když si laptop polijete vodou, kávou nebo něčím jiným

22. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když svůj notebook polijete vodou, nemusí to nutně být žádná velká katastrofa. Jen musíte postupovat rychle.

Stane se to, ani nevíte jak. Pracujete na notebooku, vedle sebe máte skleničku s pitím. Stačí jeden neopatrný pohyb, sklenička se převrhne a voda se rozlije všude kolem. A ke vší smůle si polijete i notebook. Co teď s tím?

Jak už pravděpodobně víte ze školy, voda a elektřina se moc rády nemají. To samé platí i o elektronice. Jakmile se voda dostane k elektronickým součástkám, může je zničit. A pokud si nedáte pozor, můžete přijít k úrazu i vy.

Předpokládáme, že tento článek nečtete na vlhkém nebo dokonce mokrém počítači. Nejlepším řešením je používání elektroniky, až dokonale vyschne.

Pokud tedy rozlijete nějakou kapalinu a polije vám i váš notebook, pak se v první řadě ujistěte, že vy sami máte suché ruce a že je suché i tlačítko pro vypnutí notebooku. Pokud ne, osušte ruce i tlačítko ručníkem.

Vypněte počítač

Vypněte počítač – tím tentokrát nemyslíme správné vypnutí operačního systému Windows, které chvíli trvá. Naopak – stiskněte a držte tlačítko pro vypnutí notebooku. Počítač se tímto způsobem asi po pěti sekundách vypne.

Dále odpojte notebook od napájení, což znamená jinými vytáhnout zástrčku ze zásuvky. Pokud je možné vyndat i baterii, pak vyndejte i tu.

Nyní už máte jistotu, že vám nehrozí úraz elektrickým proudem. Následně odpojte vše, co se odpojit dá – myš, kabely, vyměnitelné disky USB apod. Otevřete a vyndejte vše, co se dá relativně jednoduše otevřít a odpojit. Například vyndejte moduly operační paměti RAM, pevný disk nebo disk SSD.

Pokud jste notebook polili takovým nápojem, který je sladký a který po uschnutí vytvoří lepkavou vrstvu (například alkoholické nebo slazené nápoje), pak je třeba notebook odnést k profesionálnímu vyčištění.

Pokud jste notebook polili jen čistou vodou, pak si můžete pomoci i sami.

Ze všeho nejdříve ručníkem pečlivě vysušte vnějšek notebooku. Potom na čistý stůl položte suchý ručník. Otevřete notebook na maximum, ideálně tak, aby klávesnice a obrazovky byly v jedné rovině. Potom takto rozevřený notebook položte na ručník klávesnicí a obrazovkou dolů. Takto jej tam nechte ležet klidně i několik hodin, aby se veškerá vlhkost vsákla do ručníku.

příloha_ovladnete_sva_data

Sušení vlhkého notebooku na osušce

Potom opět notebook složte dohromady a vyzkoušejte, zda funguje. Pokud ne, odneste jej odborníkům do počítačového servisu.

Byl pro vás článek přínosný?