Hlavní navigace

Co byste měli vědět, abyste mohli TV využít jako monitor - 3.díl

Sdílet

 Autor: (c) goodluz - Fotolia.com
Televize místo monitoru? Bude to fungovat? A stojí to vůbec za to?

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsem se přísným okem zadíval na naši sestavu dvou monitorů a řekl jsem si, že je načase si pořídit jiný monitor. Větší monitor. Po hodině nebo dvou strávených vyhledáváním 27palcových monitorů na Internetu jsem vstal a šel jsem přes obývací pokoj, kde mě napadlo naprosto skvělá myšlenka – co kdybych si namísto pořízení úplně nového monitoru použil 32palcovou televizi HDTV?

Bude to dobře vypadat?

Je docela možné, že ano, nicméně odpověď na tuto otázku závisí na mnoha faktorech, včetně toho, na co vlastně budete chtít monitor (televizor) HDTV používat. Cenově nejvýhodnější televizory HDTV začínají na hodnotě 1080p, což odpovídá rozlišení 1920 x 1080. Na 15,6palcovém monitoru bude pracovní plocha Windows při rozlišení 1080p vypadat docela pěkně i tehdy, když se na ni budete dívat z odstupu několika metrů. Ale na 32palcovém televizoru HDTV to nebude nic moc.

Pracovní plocha WIndows na televizoru

Na vině je v tomto případě hustota pixelů, která udává pixelů obsažených v jednom čtverečném palci monitoru. U 15,6palcového monitoru notebooku je stejný počet pixelů jako na 32palcovém televizoru HDTV, ovšem notebook má daleko větší hustotu pixelů (konkrétně 141,21 ppi), zatímco u televizoru HDTV je hustota pixelů daleko menší (konkrétně 68,84 ppi). Z toho vyplývá, že když se budete ze stejné vzdálenosti dívat na obraz na televizoru HDTV a na notebooku, bude se vám obraz na notebooku ve srovnání s televizorem HDTV jevit daleko čistší,ostřejší a prokreslenější. Význam hustoty pixelů klesá se vzdáleností, s jakou se na obrazovku díváte. A tady je důvod, proč má obrazovka Retina u iPhone hustotu pixelů 326 ppi, zatímco tatáž obrazovka Retina u zařízení MacBook Pro pouze 227 ppi.

Z toho všeho pro vás vyplývá, že na televizoru HDTV, který má větší úhlopříčku,ale menší hustotu pixelů, bude text, ikonky a obrázky vypadat v případě, kdy budete před tímto televizorem HDTV sedět ve stejné vzdálenosti jako od monitoru notebooku, tj. několik desítek centimetrů, rozmazaně a bude se vám špatně číst a prohlížet.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?