Hlavní navigace

Cisco NAS NSS2050 – profesionální síťové úložiště

17. 11. 2009

Sdílet

V každé firmě (ať už malé nebo velké) zákonitě jednoho dne dojde k diskuzi na téma změny způsobu uchování archivů dokumentů.

CISCO NAS NSS2050 – profesionální síťové úložiště


Podle nedávno zveřejněného průzkumu se objem dat vyprodukovaný jedním pracovníkem firmy neustále zvětšuje. Jednoho dne tak zkrátka přestane stačit jedna flash paměť, jedno CD nebo DVD k tomu, aby administrátor uspokojivě zazálohoval potřebný objem uživatelských dat. Stejně tak je potřeba s rozrůstající se firmou zajistit možnost výměny a sdílení dat mezi uživateli. Oboje se dá zařídit pomocí dedikovaného počítače/serveru, který je však náročný na obsluhu a konfiguraci, což se především v malých společnostech nevyplatí. Druhým a dostupnějším řešením je pořízení tzv. NAS - Network Attached Storage – zařízení, určeného k zajištění snadného přístupu mnoha uživatelů ke sdílenému diskovému prostoru dostupnému přes síťové rozhraní.

Výhody těchto zařízení tkví především ve snadné obsluze, možnosti nastavení jednotlivých přístupů k datovému úložišti a volitelné kapacitě dle aktuálních potřeb a možností. Na trhu lze nalézt nespočet výrobců NAS zařízení, nicméně jen několik z nich nabízí opravdu kvalitní zařízení se stabilním provozem. Jedním z takových je i společnost Cisco, nabízející celou řadu produktů NAS od dvou-diskového až po osmi-diskové řešení.

Do testu jsme si vybrali model Cisco NAS NSS2050, což je zařízení pro náročnější provoz do malých podniků nebo pro náročnější domácnosti. Základem je možnost osazení až dvou pevných disků Serial ATA s kapacitou do 2 TB, takže při dvou discích na storage systém a režimu JBOD či RAID0 je v současnosti maximální kapacita 4 TB. Při RAID 1 pak 2 TB.

Cisco NAS NSS2050Jejich instalace je snadná díky možnosti výměny pevných disků z přední strany zařízení, zvládne ji i méně zkušený uživatel. Systém umožňuje nastavení tří módů chodu pevných disků – RAID 0, 1 a JBOD. Prvně jmenovaný má za úkol využít maximální kapacitu instalovaných disků tak, že výsledná velikost diskového pole je dvojnásobkem instalované kapacity HDD (za předpokladu, že jsou použité stejné kapacity HDD). Předností tohoto řešení je vysoká přenosová rychlost a kapacita, výrazným záporem je naopak hrozba ztráty dat, neboť data nejsou jakkoliv zálohována a soubory jsou uloženy „na střídačku“ na obou discích. V případě, že se porouchá jeden disk, uživatelé přijdou o všechna data. Druhou variantou nastavení je RAID 1.

Tento režim nabízí i přes osazení dvou pevných disků kapacitu pouze jednoho z nich, obsah jednoho je totiž přesným obrazem druhého. Není tak potřeba se bát o data v případě, kdy by havaroval jeden z osazených disků. Třetí možností je JBOD – funkce vhodná především pro situace, kdy jsou osazeny dva rozdílně velké pevné disky. Výsledná kapacita je prostým součtem kapacit obou disků, na rozdíl od RAID 0 pak výhoda spočívá v tom, že soubory nejsou rozděleny střídavě na jeden a druhý disk, ale jsou ukládány kontinuálně na jeden disk a až po jeho zaplnění se začnou ukládat na druhý.

Cisco NAS NSS2050 nabízí oproti základnímu modelu Cisco NAS NSS2000 rovnou dva pevné disky Western Digital Caviar SE WD2500AAJS-00B4A0 s kapacitou jednoho z nich 250 GB. Celé zařízení je uloženo elegantní plastové skříni s rozměry 28,5 x 8 x 23,5 cm, k ovládání slouží pouze jedno spínací tlačítko na přední straně a dvě LED diody signalizující chod přístroje a připojení k síti. To je realizováno jedním RJ45 portem s rychlostí připojení 10/100/1000 Mbit/s.

Pro nasazení ve firemní síti je důležitý především poslední údaj, slibující maximální teoretickou přenosovou rychlost 125 MB/s. Pro dosažení této rychlosti je však nutné osadit velmi výkonné pevné disky. Rychlé připojení si také vyžádalo infrastrukturu splňující podporu rychlosti 1000 Mbit/s, poté NSS2050 dokázal přenést s osazenými pevnými disky data rychlostí až 55 MB/s při připojení jednoho uživatele, přenosová rychlost pak pochopitelně klesala s přibývajícími uživateli. Ani připojení 10 uživatelů zároveň by nemělo vyvést Cisco NAS z míry. Dosažené rychlosti přenosu dat se ani zdaleka nepřiblížily maximální teoretické hodnotě, ale přesto nás nadchly, neboť jsme mohli spolehlivě pracovat s řádově rychlejšími přístupy k datům než na běžných 100 Mbit/s NAS přístrojích.

Co se týká nastavení Cisco NAS NSS2050, veškeré operace se provádějí přes integrované webové rozhraní NAS. K identifikaci IP adresy slouží firemní utilita NSS Discovery Tool, dodaná na CD nebo na dostupná ke stažení webových stránkách výrobce.

NAS Discovery v1.8

Po zadání přidělené IP adresy do internetového prohlížeče se zobrazí přehledná konfigurace zařízení, kde se uživatel jednak dozví aktuální informace, jednak může veškeré parametry upravovat. Z monitorovacích funkcí nabízí NSS2050 přehled o nastavení pevných disků, jejich aktuálním vytížení a kapacitě, počtu aktuálně přihlášených uživatelů, nechybějí ani velmi důležité informace o stavu systému – k dispozici jsou ukazatele aktuálního napětí, provozní teploty procesoru a pevných disků a aktuální otáčky dvou integrovaných ventilátorů. Z hlediska monitoringu tedy nabízí zařízení nadprůměrné možnosti pro vzdálenou správu.

Samozřejmostí je i velká spousta nejrůznějších nastavení funkcí NSS2050 – mezi nejdůležitější však patří správa uživatelů, skupin uživatelů a přidělení práv a kapacity jednotlivým profilům. Zde se nabízí opravdu podrobné nastavení, které bychom hodnotili jako ideální – nechybí nic důležitého. Mimo již zmíněné funkce nabízí NAS i možnost FTP/Web/SSL Web serveru, informování administrátora emailem o dosažení nastavených a přidělených kvót a v neposlední řadě taktéž NSS2050 nabízí přidání nových funkcí veskrze možnost upgrade firmware.

 

Cisco NAS NSS2050

Nejdůležitější vlastností NAS systému je jeho spolehlivost a dostupnost pro uživatele, hned v závěsu za tím pak bezpečnost uživatelských dat. Všechny tyto parametry splňuje NSS2050 zcela bezpochyby. Během našeho testování jsme přenesli necelý 1 TB dat mezi několika uživateli, aniž bychom se setkali s jakoukoliv nepříjemností, s rychlostí přenosu dat i přístupovou dobou jsme byli naprosto spokojeni. O chlazení disků a celého přístroje se starají dva ventilátory s proměnlivým výkonem, kdy při spuštění ventilátory několik desítek sekund slyšitelně hučí, nicméně poté se jejich otáčky sníží a celková hlučnost přístroje nepřesahuje běžný hluk v kanceláři.

Verdikt:

Pokud potřebujete vyřešit problém úschovy a zálohy dat a nechcete k tomuto účelu vyhradit jeden počítač, pak nezbývá než se poohlédnout po zařízení typu Network Attached Storage. Při výběru toho správného produktu je potřeba dbát především na spolehlivost, výbavu, možnost zálohy dat a rychlost připojení. CISCO NAS NSS2050 splňuje ty nejvyšší nároky a jeho konkurentem může být snad jen několik vybraných modelů konkurenční společnosti Synology. Za prvotřídní kvalitu a bezchybnou obsluhu je však potřeba řádně zaplatit, což může být snad jediný problém tohoto zařízení. Zařízení při testech fungovalo bezchybně, chválit můžeme správu i obsluhu NAS, jeho předností je jednoznačně i přenosová rychlost veskrze integrované 1000 Mbit/s rozhraní.


Parametry CISCO NAS NSS2050:

Systémová paměť: 128 MB synchronous dynamic RAM (SDRAM)
Flash paměť: 256 MB internal flash memory
Encryption: AES 256
Napájení: 60W, 12V externí AC zdroj
Pevné disky: podpora pro 2 SATA HDD s hot-swap podporou
LAN port: jeden 10/100/1000 Mbit/s
Porty: 2 AUX porty (podpora USB flash disk pouze pro zálohu konfigurace), 1x UPS-USB port (APC Smart-UPS only)
Klávesy: Power, System Reset/Network Default Settings Restore
LED: Power, LAN Link, System Error, Hard Disk Drive Activity (2), Hard Disk Drive Error (2)
Operační systém: Linux 2.6
Spotřeba: 16 W bez HDD, 31 W s 2x HDD WD 250 GB
Supported RAID: RAID 0 (striping), RAID 1 (mirroring)
On-disk file: On-disk file encryption (AES 256)

Cena: 15 754 Kč

Hodnocení: 80%

Alef Nula

 

 

Cloud24

 

www.alefnula.com Alef Nula - přední dodavatel Cisco řešení, konzultací, servisu a školení.

Byl pro vás článek přínosný?