Hlavní navigace

Čipování lidí vstoupilo do dalšího kola

28. 5. 2007

Sdílet

Nový pilotní program, v jehož rámci jsou dobrovolníkům z řad policie a hasičů implantovány RFID čipy se zdravotními údaji, rozeběhlo ve Spojených státech West Palm Beach

příloha_ovladnete_sva_data

RFID čipy společnosti Verichip s jejich zdravotními údaji jsou dobrovolníkům jako je seržant Mike Tranchant z West Palm Beach zavedeny do paže. Nejde o nijak nový postup, již v roce 2005 dostal čip do paže Jack Schmidig, náčelník policie v Bergen County.

Novinkou je, že tentokrát jde o oficiální politiku města, které plně podporuje „značkování“ svých zaměstnanců. Tento krok sice nelze nařídit, ale podle zdrojů našich amerických kolegů bylo prý některým skupinám „městských zaměstnanců“ neoficiálně doporučeno, aby tuto proceduru podstoupily.

Implantované čipy tohoto typu neumožňují podle výrobce, kterým je Verichip Corporation, sledování a neobsahují další detailní údaje, kromě zdravotního stavu. Každý z čipu nese 16místně identifikační číslo, které po přečtení speciálním skenerem umožní přístup do databáze zdravotních údajů. Výrobce ani město však neuvedlo, zda jde o čipy obsahující pouze zdravotní údaje beze jména. Takto „slepé“ čipy používá například armáda – obsahují pouze zdravotní údaje a služební číslo.

Ovšem ani „aktivnější“ použití čipů již není výjimkou. Nejznámější z publikovaných implementací je případ, kdy generální prokurátor Mexika Rafael Macedo de la Concha společně s 15 kolegy v červnu 2004 přistoupil k implantaci čipu jako prostředku pro kontrolu přístupu do zabezpečených prostor jeho úřadu.

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku