Hlavní navigace

Chrome nyní dokáže opatřit titulky prakticky libovolné video nebo zvukovou stopu

17. 5. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V Chome nyní najdete novou funkci Live Caption, která dokáže v reálném čase ve videích či při přehrávání zvukových souborů vytvářet titulky pro mluvenou řeč. A je přitom úplně jedno, zda přehráváte online nebo offline obsah a zda tato videa nabízejí nativní podporu nebo nikoliv.

Velké množství webů se dnes na Internetu orientuje na videoobsah a podcasty. Nicméně je třeba si uvědomit, že tato orientace s sebou přináší určité výzvy v oblasti zajištění přístupnosti, které u textové podoby jednoduše nejsou. Na světě mezi námi žijí možná stovky milionů lidí, kteří jsou hluší nebo nedoslýchaví. 

Další zase mají potíže se zpracováním mluveného slova. A i lidé, kteří nemají žádné takové potíže, mohou mít přesto problémy s posloucháním takového obsahu – třeba jen proto, že se právě nachází v hlučném prostředí.

Proto naprostá většina uživatelů bezpochyby přivítá novou funkci, kterou nabízí internetový prohlížeč Google Chrome. Jedná se o funkci Live Caption neboli živý přepis, která dokáže v reálném čase ve videích či při přehrávání zvukových souborů vytvářet titulky pro mluvenou řeč. A je přitom úplně jedno, zda přehráváte online nebo offline obsah a zda tato videa nabízejí nativní podporu nebo nikoliv.

Firma Google k této nové funkci prohlásila, že se jedná o funkci Live Caption (živý přepis), která dokáže v internetovém prohlížeči Google Chrome automaticky generovat titulky v reálném čase, a to u veškerého obsahu, který má zvuk. Dále uvádí, že se tato funkce dá použít napříč sociálními a video servery, podcasty a rádii, dále u všech osobních knihoven videa (jako jsou třeba Fotky Google), přehrávačů videa a u většiny webových chatovacích služeb, ať video nebo audio."

Jak povolit funkci Live Caption

Co se týče povolení funkce Live Caption, nejedná se o nic komplikovaného. V první řadě se ujistěte, že máte internetový prohlížeč v nejnovější verzi (klepněte do nabídky Nápověda > O aplikaci Google Chrome). Jedná se totiž o novou funkci, která ve straších verzích internetového prohlížeče Google Chrome není k dispozici.

Následně otevřete nabídku pro přizpůsobení a ovládání Google Chrome (má podobu ikonky se třemi svislými tečkami pod sebou. Tato ikonka se nachází v pravém okraji panelu Adresa). V této nabídce pak vyberte položku Nastavení/Rozšířená nastavení/Usnadnění. V sekci Usnadnění pak povolte funkci Živý přepis. Vzhled a chování titulků pak můžete doladit pomocí níže uvedené možnosti Předvolby titulků.

Videonávod s postupem povolení funkce Live Caption (živého přepisu) si můžete pustit zde:

V současnosti je funkce Live Caption (živý přepis) k dispozici pouze v angličtině. Je však podporována jak na každé desktopové verzi Chromu, tak na telefonech s operačním systémem Android, kde se mimochodem tato technologie objevila jako první. A jak již bylo zmíněno výše – pokud budete chtít tuto funkci používat, nemusíte být ani připojeni k Internetu!

Titulky lze připojit i k souborům na vašem disku

Firma Google totiž říká, že titulky objevující se při používání funkce Live Caption (živý přepis), se v internetovém prohlížeči Google Chrome se vytváří přímo na daném zařízení, což umožňuje, aby se titulky zobrazovaly při přehrávání obsahu, aniž by musel přehrávaný obsah opustit počítač. K offline fungování této funkce dodává, že díky této funkci je možné opatřit titulky i zvukové soubory či soubory videa uložené na pevném disku.

Je jasné, že titulky generované umělou inteligencí nejsou v žádném případě dokonalé. Stejně jako funkce živého přepisu, která je k dispozici na portálu YouTube vlastněném Googlem, může překlad poněkud troskotat, pokud je mluvené slovo příliš rychlé, popřípadě pokud je zatíženo nějakým přízvukem. Může se tak snadno stát, že někdy jsou titulky, mírně řečeno, poněkud divné.

příloha_ovladnete_sva_data

I přes tyto nedostatky je možné zkonstatovat, že automatické titulkování jako takové funguje ve většině případů docela dobře, o čemž jsme se ostatně přesvědčili sami při našich krátkých testech provedených na relativně velkém vzorku videí.

Vývojovému týmu okolo internetového prohlížeče Chrome patří v každém případě velký dík za to, že byl schopen integrovat do internetového prohlížeče Google Chrome tak úžasnou funkci přístupnosti. Funkce Live Caption (živý přepis) tak velmi usnadní život každému, kdo má problém s poslechem či porozuměním mluveného slova a současně třeba rád sleduje videa na Internetu.

Byl pro vás článek přínosný?