Hlavní navigace

Chraňte své děti před nebezpečím na internetu! - 5. díl

6. 8. 2013

Sdílet

 Autor: (c) mariesacha - Fotolia.com
Dnes se podíváme na další dva velmi rozšířené systémy. Nejprve prověříme možnosti rodičovské kontroly na platformě Android a pak se podíváme, co se dá z hlediska ochrany dětí před riziky na internetu provést na Windows Phone.

Internet je plný různých rizikových stránek a nebezpečí na něm číhá i na dospělé, natož na děti. Riskantní může být nejen obyčejné prohlížení internetových stránek, ale i možnost stažení malwaru do počítače či nelegální stahování materiálů chráněných autorským právem. Bez rizika není ani používání sociálních sítí. V našem seriálu vám představíme nástroje, které vám pomohou s hlídáním vašich dětí při jejich online aktivitách.

1. dílChraňte své děti před nebezpečím na internetu -- úvod

2. díl – Začněte filtrováním webu

3. díl – Povolte ve Windows povedené funkce týkající se zabezpečení rodiny

4. díl – Nezapomeňte na zabezpečení i u operačního systému Mac OS X

Jak je to s rodičovskou kontrolou na platformě Android?

Na rozdíl od operačního systému iOS nemá operační systém Android žádnou rodičovskou kontrolu. Pokud ale máte na svém zařízení s operačním systémem Android oficiální aplikaci Google Play Store, můžete omezit uživateli aplikace, které může stahovat, a to na základě jejich hodnocení. Navíc můžete při kupování softwaru nastavit vyžadování hesla. Pojďme se podívat na to, jak tyto funkce nastavit: Spusťte aplikaci Play Store, následně otevřete obrazovku s možnostmi nastavení aplikace, klepněte na položku Settings a zde povolte volbu ContentFiltering.

U zařízení, kterým aplikace Google Play Store chybí, což jsou obvykle levnější či značkové tablety, se možnosti rodičovské kontroly liší v závislosti na firmwaru výrobce, popřípadě zde nemusí být vůbec.

Nenechte se však tímto v žádném případě odradit – Android je otevřená platforma se vším všudy, takže díky tomuto faktu není problém si rodičovskou kontrolu do svého zařízení doinstalovat – třeba v podobě nástroje Application Protection, která umožňuje nakonfigurovat, které aplikace je možné na zařízení používat.

A co se dá provést s Windows Phone?

Mobilní telefony, které používají operační systém Windows Phone 8, obsahují základní funkce rodičovské kontroly, které Microsoft označuje slovním spojením My Family.  V současnosti tato funkce dokáže omezit stahování her a aplikací,bohužel ale již ničeho jiného. Na poli her Windows Phone tedy můžete použít My Family k zablokování nehodnocených her.

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete-li začít používat funkci My Family, pak se nejprve přihlaste na webu Windows Phone a z nabídky vyberte položku My Family. Odtud povolte rodičovskou kontrolu a přidejte do seznamu My Family Windows Live ID, které patří telefonu vašeho potomka. Poté již jen stačí přesně nastavit, která stahování se mají zablokovat.

V následujícím, již posledním díle našeho seriálu věnovaného ochraně dětí před riziky na internetu se zaměříme na sociální sítě, které jsou dnes velmi oblíbeným způsobem komunikace mladší generace. Ukážeme si, jak dítěti z hlediska bezpečnosti správně nastavit profil na Facebooku a představíme si nástroj Avira Social Network Protection.

Byl pro vás článek přínosný?