Hlavní navigace

Chladič procesoru Asus Silent Square Pro

18. 6. 2007

Sdílet

Většina procesorů je dnes prodávána v „tray“ balení obsahující též příslušný chladič – přesto jsou speciální tiché (a obvykle rozměrné) samostatné chladiče stále populárnější. Nabízejí totiž nejen nižší hlučnost, ale často i lepší parametry chlazení.

Bezmála 750 gramový obr Asus Silent Square Pro je určen pro odvádění tepla od všech v současné době dostupných procesorů a patic (AMD socket 754, 939 i AM2, pro Intel je to Socket 478 a LGA775). Konstrukce je založena na dvou žebrovaných dílech (hliníkové plátky) spojených pěti Heat-Pipe trubicemi které odvádějí teplo z masivního výměníku uchyceného na procesoru. Jedná se o konstrukci připomínající například populární Arctic Cooling Freezer. Silent Square Pro může při letmém pohledu budit dojem, že se jedná o pasivní chladič, pravda je ale taková že mezi dvěma žebrovanými díly je ukryt 90mm ventilátor který zajišťuje velmi účinný odvod tepla. Umístění ventilátoru mezi dvoje žebrování ale zvyšuje hlučnost proudícího vzduchu a chladič je proto vybaven manuálním regulátorem umožňujícím plynulé nastavení otáček.


Účinnost chladiče jsme zkoušeli jak na systému s Core 2 Duo, tak na nové patici AMD AM2, přičemž instalace na LGA775 se nám zdála o něco málo jednodušší a časově méně náročnější. Druhým nejdůležitějším parametrem chladičů CPU je po jejich hlučnosti účinnost. Na referenční sestavě Intel se nám podařilo stáhnout teplotu CPU při minimálních otáčkách na 50 stupňů Celsia, při polovičních otáčkách, při kterých byl již chladič lehce slyšitelný dosáhla teplota procesoru 46 stupňů a na plný výkon 2 500 ot/min pak 44 stupňů Celsia. V porovnání s boxovaným chladičem Intel je to při nižších otáčkách podprůměrný výsledek, při středních a vyšších pak jasně předčí tento chladič až o 6 stupňů. Arctic Cooling Freezer 7 Pro byl na tom vždy o něco lépe a to včetně hlučnosti v nízkých otáčkách.


Zdá se že „Freezer“ je pro ostatní výrobce nepřekonatelným soupeřem jak co do účinnosti a úrovně hluku, tak co do ceny. Za Silent Square totiž zaplatíte více než dvojnásobek – doporučili bychom ho tedy spíše majetným, ticha chtivým uživatelům, kteří chtějí mít ve skříni nejen účinný, ale také vizuálně zajímavý chladič.


K testu zapůjčila firma: Asus CZ - cz.asus.com
Cena včetně DPH: 1 400 Kč

- - Petr Matuška

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?