Hlavní navigace

Chatujte s pomocí webRTC - 1.díl

22. 1. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Říká vám něco technologie webRTC? Pokud ne, pak vězte, že se jedná o technologii využívající HTML5, která umožňuje chat i videochat přímo v prohlížeči. Pojďte se s ní seznámit!

Existuje jedna relativně nová technologie, která je integrována do většiny internetových prohlížečů a která by mohla způsobit revoluci ve způsobu, jakým komunikujeme se svými přáteli a blízkými. Jedná se o technologii webRTC, která dokáže nabídnout hlasový chat i videochat integrovaný přímo v internetovém prohlížeči.

Úvod

Technologie, webRTC je založena na HTML 5 a má takříkajíc našlápnuto k tomu, aby jednoho dne nahradila dosud existující zásuvné moduly od takových služeb, jako je Google Hangouts či Skype.

Zní to určitě zajímavě, ale co je možná ještě zajímavější, je skutečnost, že většina implementací této nové technologie nepotřebuje vůbec žádný uživatelský účet. Chatování probíhá na internetové stránce, kterou si najdete a popřípadě nakonfigurujete na webu s podporou webRTC. Pokud chcete chatovat, pak stačí sdílet odkaz na tuto internetovou stránku a prakticky okamžitě můžete začít. Jedná se tak skutečně o velmi rychlou a jednoduchou technologii chatu!

Chtěli byste si webRTC také vyzkoušet? Pak čtěte dále, protože jsme pro vás připravili jednoduchý návod, jak začít.

Internetový prohlížeč

Technologii webRTC podporuje naprostá většina současných internetových prohlížečů, jako je třeba Chrome, Firefox či Opera. Podporu webRTC bohužel nenaleznete ani u internetového prohlížeče Safari od firmy Apple a ani u Internet Exploreru od firmy Microsoft, ovšem Skype, jehož je Microsoft majitelem, plánuje integrovat podporu webRTC v blízké budoucnosti, a to přes svůj nově ohlášený projekt Skype for Web.

Co se týče podpory na mobilních zařízeních, pak webRTC podporují v operačním systému Android  internetové prohlížeče Chrome, Firefox a Opera. Pokud používáte operační systém iOS, pak vyzkoušejte Bowser.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?