Hlavní navigace

Česká internetová populace utěšeně roste

15. 5. 2008

Sdílet

Se zvyšujícím se počtem uživatelů internetu se mění i jejich návyky. Zajímá vás, jak se mění počet uživatelů v průběhu týdne a z jakých míst se lidé dnes nejvíce na internet připojují?

Dle výsledků průzkumu provedeného agenturou Mediaresearch počet reálných uživatelů (RU) přistupujících na internet z České republiky narostl od března 2007 o 555 957 (13,21 %). Výraznější navýšení lze však pozorovat u uživatelů připojující se na internet o víkendech. Zatímco ve všední březnový den se průměrný počet lidí připojených na internet zvýšil o 12,24 % (z 2 348 460 v roce 2007 na 2 635 816 v roce 2008), o sobotách a nedělích se v průměru v letošním březnu připojuje o 18,32 % uživatelů více než v březnu 2007. Velikost české internetové populace dosahuje aktuálně 4 875 910 osob. Ať už se jedná o všední či víkendový den, stráví uživatelé na internetu v průměru denně asi 1 hodinu 43 minut a 22 sekund. Tyto statistiky jsou jasným znamením, že lidé věnují stále více svého volného času surfováním na internetu a to zejména ve dnech, kdy nemusejí do práce.


Odkud se k internetu připojujeme

Zmíněné dny v týdnu však nejsou jedinou změnou v návycích internetových uživatelů. Za poslední rok se částečně obměnila i místa, ze kterých se uživatelé připojují. Ve většině případů jednotlivé lokace zaznamenaly procentuelní nárůst, což je pochopitelné vzhledem k neustálému zvyšování počtu uživatelů internetu celkově. Ne všechna místa však dosahují stejné popularity a jejich oblíbenost se v průběhu času mění.



Nejvíce se lidé stále připojují z domova (85,92 %), přičemž u domova jakožto místa připojení navíc narostl od března 2007 podíl uživatelů o cca 4 %. Naopak meziročně poklesl podíl osob připojujících se na internet ze svého zaměstnání, a to o 2,05 % na současných 40,60 %. Pokles může být důsledkem snahy firem omezovat zaměstnancům přístup na internet. Poměrně velká část mladších uživatelů (24,45 %) se připojuje také ze škol. Od března 2007 jejich počet vzrostl o necelé tři procenta a školy si tak udržují pozici třetího nejčastějšího místa připojení. I přes snahu internetových kaváren nabízet vysokorychlostní připojení za minimální ceny je četnost jejich využití v porovnání s ostatními místy používání internetu nejnižší (2,74 %). Meziročně oblíbenost internetových kaváren nepatrně vzrostla o 0,22 %. Své známé, popř. další příslušníky rodiny využívá k připojení na internet téměř 10 % uživatelů. Od března 2007 to znamená nárůst o 2,20 %. Masové rozšíření internetu tedy dělá z domovů, zaměstnání a škol nejčastější místa, ze kterých se uživatelé připojují.

- - Adam Šoltys

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?