Hlavní navigace

Ceny DDR2 pamětí porostou

27. 1. 2008

Sdílet

Vypadá to, že je konec neuvěřitelně nízkým cenám DDR2 operačních pamětí. Tvrdí to nejen společnost DRAMeXchange, ale i pohled na trh, kde začínají paměťové čipy pomalu zdražovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Ceny operačních pamětí DDR2 jsou dnes opravdu směšné, například 4GB RAM nejběžnějších 800MHz modulů se dají pořídit za necelé dva tisíce korun včetně DPH. Může za to hlavně přesycenost trhu. Proto muselo mnoho výrobců stlačit cenu i pod výrobní náklady. Pokud však chcete těchto nízkých cen využít a upgradovat paměť, je nejspíše nejvyšší čas.

Za poslední týden totiž ceny paměťových čipů vzrostly i o několik desítek procent a rychle se to projeví i v obchodech. Pro představu: 512Mbit čipy se před rokem prodávaly za 6 USD/kus, poslední týden v prosinci to byl směšný 1 dolar. Tento týden však začalo zdražování a cena vzrostla o 20% na 1,2 USD za jeden čip. Obdobně vzrostla cena i 1Gbit čipů.

Odlišná situace panuje u DDR3 pamětí. Ty stále nejsou kvůli vysoké ceně příliš oblíbené, ale jejich cena pomalu klesá a kopíruje situaci před několika lety, kdy DDR2 postupně nahrazovaly DDR1 paměti. Za posledních 6 měsíců ceny DDR3 klesly o cca 40%, ale oproti DDR2 jsou stále extrémně drahé (4GB 1333MHz stojí okolo 14000Kč).

Intel se však snaží je co možná nejrychleji prosadit, podle jeho statistik bylo 30% nově postavených počítačů v posledních třech měsících roku 2007 vybaveno právě DDR3 pamětmi.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?