Hlavní navigace

CeBITem s blokem a skleněným okem

Sdílet

Jarní výstava CeBIT v německém Hannoveru má již dlouholetou tradici; a pokud jste o ní ještě nikdy neslyšeli nebo ...


Jarní výstava CeBIT v německém Hannoveru má již dlouholetou tradici; a pokud jste o ní ještě nikdy neslyšeli nebo nečetli, pak vězte, že bychom ji mohli přirovnat k našemu domácímu Invexu/Digitexu. Ovšem za předpokladu, že na něm budou rozměrnější výstavní pavilony, o několik set tisíc návštěvníků víc a k tomu ještě přibude bohaté zastoupení zahraničních firem. Téměř všech, které na evropském či světovém IT trhu něco znamenají.
Invexem/Digitexem má CeBIT společné i problémy s přístupem jednotlivých vystavovatelů. Někteří z nich totiž nadále omezují svoji účast, spoléhají více na sílu internetu a letáků nejrůznějších supermarketů, které pravidelně zahlcují naše schránky, a tak se na výstavišti neperou o to, kdo koho překoná velikostí stánku nebo počtem vystavených produktů. Na jedné straně si vystavovatelé stěžují, že účast návštěvníků už není tak hojná jako dříve, na druhé straně však nepřivezou vždy úplně všechny novinky, s nimiž by se mohli pochlubit. Aby té schizofrenie, kvapu a shonu nebylo málo, uspořádají vystavovatelé mnoho tiskových akcí a konferencí najednou, pokud možno v těch nejvzdálenějších koutech výstaviště. A pak se diví, že osob s nápisem Presse na visačce nepřijdou stovky, ale jen desítky, výjimkou nejsou ani tisková setkání jen s několika příslušníky sedmé velmoci. CeBIT je přes to všechno zajímavým místem, kde pořadatelé stále ještě dokáží shromáždit mnoho zajímavých produktů či řešení na relativně malém prostoru.
Jaký byl CeBIT pro naši redakci? S odstupem doby můžeme napsat, že přínosný. Pár hodin po třídenním putování mezi stovkami produktů a po schůzkách s výrobci či prodejci zajímavého hardwaru, softwaru a digitálních doplňků jsme se však jednomyslně shodli, že byl také stejně náročný a stejně vyčerpávající jako stejnojmenné výstavy v předchozích letech. Pokud nyní máte strach, že vás budeme nutit číst stovky řádků textu, můžete si v klidu vydechnout. Kromě bloku, záznamníku, PDA, mobilního telefonu či notebooku jsme do cestovních zavazadel přibalili i fotoaparát. Postřehy z prostředí výstaviště proto budou spíše kratší a zajímavosti si budete moci prohlédnout na obrázcích. Pokud vám otištěný obrazový materiál nedostačuje, stačí zabrousit na nový web s adresou www.pcworld.cz, zadat do vyhledávání CeBIT 2007 a v několika desítkách článků můžete získat nejen další zajímavé informace, ale také si můžete prohlédnout další stovky fotografií.
Nyní již přestaneme s delším úvodním vysvětlováním a takříkajíc rovnýma nohama skočíme do víru zajímavostí, které nás potkaly. Jedeme!

Chicony

Domníváte se, že jméno Chicony je spjato jen s klávesnicemi? Možná byste měli svůj názor poopravit. V prostoru vyhrazeném tomuto vystavovateli jsme pár desítek klávesnic zahlédli, ale rozhodně nebyly jediným zajímavým artiklem, zasluhujícím naši pozornost. Značku Chicony totiž najdete také na několika produktech spojujících v sobě videokameru, fotoaparát či webovou kameru. Produkty s výklopným displejem nebo bez něj, některé i s vestavěnými hrami pro chvíle oddechu, jsou zajímavé tím, že podporují přehrávání audia a videa. Kamery s čipem 5,4 nebo 7 Mpix, malou vnitřní pamětí a slotem pro 4GB SD karty potěší zákazníky toužící po jednoduchém a lze říci i elegantním levnějším řešení.

GSM mobily pro seniory

Patříte mezi zákazníky, kteří pro sebe nebo své rodiče či prarodiče hledají telefony s většími písmeny na displeji nebo většími tlačítky na klávesnici? Potřebu takových telefonů si pár firem uvědomuje a na několik modelů v nadživotní velikosti a na funkční vzorek jsme narazili u společností EmporiaTime a ITT EasyUse. Kromě přehledného displeje a skutečně velké klávesnice nás zaujalo i velké červené tlačítko na zadní straně, sloužící jako SOS. Po jeho stisku telefon automaticky vyšle signál na pět předvolených telefonů. Mohou mezi nimi být rodinní příslušníci, lékař, ošetřovatelská služba. Na fotografiích jsou modely telefonů a funkční vzorky společností EmporiaTime a ITT EasyUse.

ESET Smart Security

Výstava CeBIT byl místem, kde společnost ESET představila betaverzi zcela nového produktu ESET Smart Security, který kromě ochrany před virovými infiltracemi a spywarem nabídne také firewall a modul chránící před spamem. Veřejná betaverze je na stránkách www.eset.sk nebo www.eset.eu ke stažení a vyzkoušení zdarma od začátku dubna. Pro uživatele je řešení zajímavé tím, že může pracovat v základním nebo rozšířeném módu. První je vhodný pro začátečníky, druhý pro pokročilé uživatele, kteří mohou měnit míru zabezpečení, povolit či zakázat přístup jednotlivých aplikací na web, kontrolovat porty a komunikační protokoly.

Skořepinové batohy Axio

Batohy společnosti Axio chrání notebook a další potřebné věci před nepřízní počasí, jsou určeny pro cestování na motocyklu, na lyžích i do tlačenice v hromadné dopravě, vlaku nebo autobusu. Více informací o zavazadlech, jejich vnitřním uspořádání, stejně jako katalogy a ceny najdete na stránkách www.axio-hardpack.de.

Historická ohlédnutí

Pár zajímavých exponátů jsme spatřili na menší výstavě dnes již historických počítačů. Ve vitrínách jsme se podávali na ZX81, AMIGA/Commodore, Commodore 2001, Apple II či KC-85. Nechyběl ani počítač zabudovaný do dřevěné stylové skříně. Komplet, který zřejmě nikde jinde neuvidíte, si můžete prohlédnout na obrázku.

Mobilní kancelář Dicota

Potřebujete s sebou při přesunech z místa na místo vozit notebook i tiskárnu? Zavazadla společnosti Dicota se zdají být ideálním doplňkem obchodního cestujícího. Mají oddělené prostory pro přenosný počítač a různé typy tiskáren, po příchodu na místo jednání se snadno rozkládají do pracovní pozice a šetří tak čas. Dicota představila i další zavadla pro manažery, ale rovněž batohy a tašky, doplňky k notebookům v podobě myší, gamepadů nebo adaptérů pro modemy do telefonních zásuvek celé Evropy.
CarTFT Operační systém Windows v autě možná není takovou novinkou, jak se nám na první pohled zdá. Ale způsob použití (ovládání mediálního centra, vyhledávání tras atd.) si zasloužil naši pozornost.

TecnoVISION LUXIO 205"

Televizor LUXIO s úhlopříčkou 205" (délka 175", výška 150") na výstavní ploše stánku společnosti TecnoVISION přehlédl málokdo. Pohled na obraz ve formátu 16 : 9, složený ze 750 000 LED diod, si ale zřejmě nedopřeje každý. Podle dostupných informací televize stojí přibližně 350 000 euro.
eSportNOVA Výstavní prostor společností eSportNOVA byl vyplněn podložkami pod myši, které vyhovují laserovým nebo optickým myším pracujícím s přesností až 8 000 dpi. Podložky s názvy Killer, Winner II nebo Raider mají spodní stranu vyrobenu z neklouzavého povrchu, který dobře přilne k jakémukoliv stolu. Vrchní část podložek je vyrobena ze speciálního materiálu, který dobře odráží paprsek a zlepšuje přesnost snímání.

Počítačové skříně

PC skříně všemožných tvarů, barev a velikostí jsme potkávali téměř na každém kroku, některé byly elegantní, jiné "ujeté". Byla jich spousta a vy se proto nemusíte bát, že nakoupená základní deska, procesor, paměti a disky nebudou mít kde "hlavu složit". Běžné skříně kontrastují se speciálními moddingy. Ale s trochou šikovnosti si něco takového klidně můžete vytvořit i vy.

Digitální rámečky Hama

Zajímavé rámečky představila společnost Hama. Kromě slotu na paměťové karty mají i USB 2.0 připojení, z něhož můžete své snímky nebo prezentaci pomocí PictBridge vytisknout na připojené tiskárně. Rámeček také funguje jako čtečka paměťových karet. Displej s úhlopříčkou 8 " má rozlišení 800 x 600 obrazových bodů, svítivost 350 cd/m2, kontrast 400 : 1 a můžete na něm přehrávat kromě JPG snímků i videa ve formátu AVI, MPEG 1, Motion JPEG a MOV.

Belkin laptop@home

Společnost Belkin v rámci veletrhu uvedla zcela novou produktovou kategorii laptop@home, obsahující řešení pro pohodlnou práci s domácími notebooky. Moderní ergonomické produkty pomáhají domácím uživatelům notebooků pracovat na všech oblíbených místech, kde to doposud nebylo dostatečně pohodlné na pohovce, na zemi, v posteli či na kuchyňském stole.

TrekStor Vibez 12 GB

Vlastnit v době PMP přehávačů jen MP3 zařízení se může zdát jako anachronismus, ale tento názor změníte v době, kdy se vám TrekStor Vibez dostane do ruky. Je prostě krásný. Přední strana s tmavomodrým plastem, ze které svítí tmavomodrý displej s výborně čitelným světlým písmem, vypadá nadmíru elegantně. Zadní strana je chromově stříbřitá, vysoce lesklá, se signaturou Vibez a značkou 12 GB, informující o kapacitě pevného disku. Přehrávač, který si poradí s formáty MP3, WMA, OGG, FLAC a WAV a informace o jednotlivých souborech čerpá a zobrazuje z ID3 tagů, dokáže na TFT displeji s rozlišením 126 x 132 bodů a úhlopříčkou 1,5 " zobrazit i JPG fotografie.

DECT telefony

DECT a stolní telefony s displejem, naznačují, že z designového hlediska a z hlediska práce s barvami neřekli vývojoví pracovníci poslední slovo. Zastavili jsme se u vystavovatelů HiTel, TOPCOM a ComDes Technologies.

Navigace

Navigace skutečně v poslední době prožívá zlaté časy. Na CeBITu jsme se mohli seznámit jak se samotnými navigačními přístroji, tak s prázdnými krabičkami různých výrobců, připravených na osazení produktů zvučnějšího jména. Za zmínku stojí navigátor společnosti ViaMichelin a přístroje společností CAMagicMobile a NavMan.
Genius Nabídka společnosti Genius na CeBITu byla poměrně rozmanitá. Kromě klávesnic a myší pro běžná PC nebo notebooky představil také řešení pro PDA a mobilní telefony. Mezi zajímavými produkty nechyběly ani fotoaparáty, volanty, gamepady a reproduktory pro iPod. Občas bylo možné volant nebo gamepad v praxi i vyzkoušet, ale bohužel jsme neměli času právě nazbyt. Tak snad někdy příště.

Mobilní telefony a komunikátory

Chodit dnes po světě bez mobilu je pro spoustu lidí podobný handicap jako neumět číst nebo psát. Prostě se bez něj nedorozumíte. Rychlé zprávy a výměna informací pomocí hovorů, SMS, e-mailů a k tomu multimediální obsah, tedy hudba, video, vyzvánění a tapety to vše určuje vývoj mobilních telefonů a komunikátorů. Někdo potřebuje líbivý doplněk ve skvělých barvách, jinému jde hlavně o funkce. Na CeBITu jsme se mohli seznámit například s komunikátory BlackBerry a Samsung i600, telefony s přehrávačem Samsung F300, se Sony Ericssonem K810 a mnoha dalšími.

Solární mobil HTW S116

V průběhu CeBITu představili na tiskové konferenci zástupci firmy Hi-Tech Wealth mobilní telefon HTW S116 véčko, které má na zadní straně solární panel pro dobíjení baterie. Podle zveřejněných technických informací má mobil zabudovaný 1,3MPix fotoaparát, slot na paměťovou kartu a je vybaven QVGA displejem s rozlišením 320 x 240 obrazových bodů. Za 60 minut pobytu na slunci (při nespecifikovaném "normálním slunečním svitu") se podle něj mobil nabije na 30-35 minut hovoru. S mobilním telefonem bude dodávána i běžná nabíječka.

Thermaltake

Vodní nebo vzdušné chlazení všemožných barev a velkostí má jediný cíl snížit teplotu procesoru, grafické karty a skříně na přijatelnou mez. A to pokud možno potichu. Druhou, u firmy Thermaltake neméně důležitou úlohou, je nevypadat přitom špatně a pokud možno ještě informovat uživatele o tom, kolik stupňů má procesor a jak hlučný je větrák. Ve vitrínách jsme si prohlédli samostatné větráky, opodál pak celé vyladěné a vyzdobené počítačové sestavy.

Acer a jeho cíle

Krátká tisková konference novinářům představila stěžejní produkty Aceru notebooky, stolní PC a PDA a zároveň odhalila plány Aceru na rok 2007. V oblasti PC bychom mohli výsledky shrnout jednoduchým "dohnat a předehnat". Acer by celosvětově v prodejích stolních počítačů velmi rád překonal Lenovo a vůbec by mu nevadilo stát se světovou trojkou. Stejně rád by se v prodejích notebooků dotáhl na světovou dvojku a jedničku, tedy HP a Dell. V Evropě má Acer pozici v noteboocích zajištěnou, tabulky prodejů vede s náskokem několika procent. Zbývá tedy už "jen" zbytek světa. Hodně velký kus koláče by si společnost chtěla ukousnout z podílu ostatních v USA, velké cíle má i v Asii, zejména ve výrazně rostoucí Číně.

Panasonic

Přestože Panasonic na CeBITu ukázal z oblasti digitálních fotoaparátů a kamer hodně nových věcí, hlavní pozornost byla zaměřena na televize s úhlopříčkami od 26 do 65 palců. Ve světové premiéře představil Panasonic novou 42" HD televizi Viera TH-42PZ/PY700 a nechyběla ani největší plazmová televize s úhlopříčkou 103", na níž si dvě hostesky pomocí Wii zahrály přátelský tenisový zápas. Zřejmě s novými řemínky u ovladačů, protože žádné z nich se "raketa" neutrhla a velká televize tak zápas přestála bez úhony.

Robot řízený pohledem na monitor

Pochodující, čí spíše pohupující se robot menšího "vzrůstu" s modrýma "očima" dokázal mávat rukou, zdravit, smát se a občas také pouštět větry, krkat a omluvit se za to. Jenže nešlo jen o samoúčelný projev občas neslušného lidského chování. Cílem Robiiho, jak se robot jmenoval, bylo upoutat pozornost na řídící jednotku společnosti Tobii. Displeje se zabudovaným eye trackingem vyhodnocují pohyb očí. Komerčně lze takové vyhodnocení využít pro zjištění, jaká část obrazu na monitoru zaujme zákazníky nejvíce. Z nekomerčního využití můžeme uvést například pomoc osobám, které jsou nehybné. Pro ně jsou připraveny aplikace typu textového editoru uživatel se dívá na velká písmena klávesnice na obrazovce a tím může zprostředkovaně napsat nějaký pokyn nebo zprávu.

Byl pro vás článek přínosný?