Hlavní navigace

CeBIT 2008

1. 4. 2008

Sdílet

CeBIT je světově největším veletrhem výpočetní techniky, v poslední době samozřejmě i komunikačních techn...


CeBIT je světově největším veletrhem výpočetní techniky, v poslední době samozřejmě i komunikačních technologií, spotřební elektroniky a specializovaných nástrojů, jako jsou podnikové řídicí systémy. Od roku 1970 se každoročně koná na přelomu zimy a jara v německém Hannoveru.

Letošní veletrh byl opět velkolepou show, která však nepřinesla nějakou převratnou změnu, spíše názorně demonstrovala, jak jde vývoj postupně kupředu. Hodně pozornosti bylo tentokrát upřeno na AMD, tato společnost se snažila, aby ukázala, že je platnou konkurencí pro Intel. Jak je zvykem, Microsoft mluvil o nové revoluci. Bezpečnostní firmy si pomalu připravují antivirový software pro Mac OS X, firmy si rozebraly ocenění za ekologické výrobky a další.

První 45nm procesory AMD

Advanced Micro Devices má značné potíže s tím, jak dohnat náskok Intelu. Nicméně s tímto problémem válčí již od svého vzniku a prozatím se jí s velkým konkurentem dařilo vždy jakž takž bojovat a na CeBITu ukázala, že to v tom hodlá pokračovat. Společnost totiž předvedla prototypy chystaných procesorů vyráběných 45nm technologií.
Procesor s kódovým označením Deneb je určen pro běžné počítače a model vyvíjený jako Shanghai směřuje do serverů. Oba vyrábí továrna AMD Fab 36 v Drážďanech a první vzorky již byly údajně odeslány vybraným partnerům AMD. Na pultech obchodů by se měly objevit ve druhé polovině roku, mluvčí společnosti však nespecifikoval bližší datum.
Komentátoři na veletrhu se shodují, že AMD co se týče technologie výrobního procesu zaspalo, ale rozhodně není pozdě tento nedostatek napravit. Navzdory četným přehmatům má AMD stále své věrné zákazníky. Na druhou stranu některé z nich už unavilo čekání na procesor schopný konkurovat high-endům Intelu, proto zvolili konkurenční značku. AMD má každopádně nyní šanci zachránit si pověst a lidé z AMD dělali co mohli, aby všechny ujistili, že 45nm procesory dorazí skutečně co nejdříve. Podle AMD by měli přejít k 32nm výrobnímu procesu v letech 2010 až 2011.

Asus Eee s větším displejem

Společnost Asus si velmi pochvaluje až nečekaný tržní úspěch svého mini-notebooku Eee PC 700. Aby si tento úspěch udržela, rozhodla se přidat něco nového – Asus Eee s větším displejem.
Eee PC 900 má širokoúhlý displej s úhlopříčkou 8,9?" (starší model měl 7?") a k tomu přidává větší pevný disk – 12GB SSD, což je o 50?% více než měl předchůdce (konkrétně model s největším diskem). SSD znamená Solid State Disk a jak již název napovídá, jde o pevný disk bez pohyblivých součástí, kde se data ukládají do flash pamětí. Jejich výhodou oproti klasickým diskům je nižší spotřeba, větší rychlost (při kontinuálním čtení, nikoli při náhodném), odolnost proti nárazům. Naopak hlavní nevýhodou pak je mnohem vyšší cena, což se promítá i do konečně ceny notebooků vybavených SSD.
Další výbavou Eee 900 je 1 GB operační paměti, ethernetová síťová přípojka, 80211b/g bezdrátové připojení, integrovaná 1,3megapixelová webová kamera, čtečka paměťových karet MMC, SD a SDHC. Předpokládaná doba provozu na baterie je pod 3,5 hodiny.
S prodejem začne Asus v polovině roku za 400 euro (něco málo přes 10 000 korun). Za tuto cenu jich hodlá ještě letos prodat 3 až 5 milionů, což mohou být poněkud přehnané naděje, protože Eee PC 700 se od loňského zahájení prodalo 350 000 kusů.

Čipset AMD 780G pro Pumu a Cartwheel

AMD udělalo další krok k vydání svých nových platforem Puma a Cartwheel, vypustilo totiž novou čipovou sadu ze série 780.
780G je navržen pro čtyřjádrové Phenomy 9000 a dvojádrové Athlony 64 X2 a přináší integrovanou grafickou kartu ATI Radeon HD3200 podporující DirectX 10 a akceleraci přehrávání HD videa. Pomocí technologie Hybrid Crossfire ji lze provozovat v tandemu s jinou grafickou kartou ATI, v tom případě integrovaná HD3200 hlavní kartě trochu vypomáhá, a naopak, když není 3D výkonu třeba, externí 3D karta se vypne, čímž se šetří energie.
AMD slibuje lepší energetickou efektivnost, čemuž má napomoci i použití 55nm výrobní technologie. 780G má skoro trojnásobek tranzistorů než 690G, přitom spotřeba je prý pouhý 1 W.
Už nyní by měly být k dostání základní desky s tímto čipsetem, a to od firem Asustek, Gigabyte, MSI (Micro-Star International) a ECS (Elitegroup Computer Systems).
Čipové sady z řady 780 budou také v platformě Cartwheel, určené pro stolní počítače, a Puma, což je varianta pro notebooky. Cartwheel bude postaven na chystaných procesorech AMD Toliman a Kuma, Puma bude využívat procesor s kódovým označením Griffin.

Microsoft předpovídá další revoluci

Jak je dobrým zvykem Microsoftu a jeho přestavitelů, předpovídají při vhodných příležitostech, jakou konání CeBITu bezesporu je, že jejich současné či budoucí produkty budou revoluční změnou pro počítačovou i internetovou branži, popřípadě pro další spřízněné obory. Nejinak tomu bylo i tentokrát.
Steve Ballmer, generální ředitel Microsoftu, během úvodní ceremonie CeBITu vyjádřil své přesvědčení, že celé odvětví informačních technologií brzo projde další revolucí v tom smyslu, že interakce člověka s IT bude probíhat přirozenějším způsobem.
Podle Ballmera proběhly zatím za jeho působení u Microsoftu, což je 28 let, v IT průmyslu čtyři revoluce: 1. cenově dostupné osobní počítače, 2. grafické uživatelské prostředí, 3. rozvoj Internetu a 4. revoluce „Web 2.0“. Tu poslední časově zařadil do své návštěvy CeBITu v roce 2002. Z toho Steve Ballmer kalkuluje, že IT revoluce přichází každých sedm let, tudíž nás další čeká co nevidět.
K nové razantní změně vede několik faktorů: stále výkonnější procesory, více úložného prostoru a rozšiřování a zrychlování bezdrátového přístupu k internetu. Svou úlohu sehraje i zdokonalování lidem přizpůsobeného ovládání počítačů a zobrazovacích technologií.
Podle Ballmera jsou počítače stále nepřirozené, uživatelé se musí učit ovládat myš, klávesnici, systémové menu a příkazy.
A řešení? Samozřejmě technologie vyvíjené Microsoftem, ty, o kterých tak rád mluvil a mluví Bill Gates, totiž techniky rozpoznávání řeči a psaného slova. Budoucnost je pak podle Microsoftu taková, že člověk bude s počítači komunikovat jako s jinými lidmi – myš a klávesnice budou sice stále mít své použití (což je, zdá se, posun od vizí Microsoftu s dotykovými počítači bez těchto ovládacích prvků), ale někdy bude efektivnější prostě počítači něco „sdělit“ pohybem ruky či hlasem.
A následoval další slib, totiž že papír se stane překonaným médiem. „Možná ne v této revoluci, ale v té následující,“ řekl Ballmer.
V budoucnu místo aby byla ovládací zařízení připojena k obrazovkám, prostě je připojíme k nejbližšímu displeji či promítneme informace na vhodný volný povrch.
Nastínil tři hlavní oblasti, ve kterých bude do roku 2015 tato radikální změna nejvíce patrná – silná konektivita, sociální interakce a globální sociální problémy. Podle vize generálního ředitele Microsoftu budeme mít každý jednu digitální identitu, osobní informace budou okamžitě a všudypřítomně dostupné a software se bude učit naše zvyky.
Silná konektivita pro Ballmera znamená, že bude mít kdekoli přístup ke svému kalendáři, kontaktům, fotografiím, navigaci a e-mailu. Podobně bude kdekoli přístupná komunikace a všelijaké aplikace.
Co se týče sociálních interakcí, nebude prý revoluce dobrá pro každého. Aby se dostal do Hannoveru, musel Ballmer požádat o organizaci cesty svého asistenta. Prý by bylo mnohem lepší, kdyby to vše zařídil počítač, ale není prostě tak chytrý, aby to zvládl. Ale v „páté revoluci“ se bude software učit zvykům svého uživatele. V budoucnu by tedy jeho asistent mohl o místo přijít.
Efektem mnohem výkonnějšího internetu bude, že setkávání lidí na dálku se bude stále více blížit osobnímu kontaktu, alespoň co se kvality přenosu hlasu a obrazu týká.
Mnohé globální sociální problémy budou řešitelné výkonným internetem, například vzdělání bude možné poskytovat na dálku ze zemí s vyspělým školským systémem do zemí zaostalejších, jak se to nakonec už nyní děje.
Mezi odvážná tvrzení Ballmera patřilo, že nové změny pomohou chránit životní prostředí, protože zlepší nakládání s energiemi. Zde se sluší oponovat, protože zatím to rozhodně vypadá, že hlad světa po elektrické energii roste a roste.
Nakonec Steve Ballmer zmínil, že zatím hodlá ve firmě setrvat ještě přibližně devět let, takže se zřejmě na svém místě dočká i oné „šesté revoluce“.
Reakce na vystoupení generálního ředitele Microsoftu byly smíšené. Microsoft už totiž předpovídal řady revolucí a změn, většinou spojených s jeho výrobky a technologiemi, a většinou se to nevyplnilo. Jen si srovnejte, jaký je asi tak přibližně rozdíl mezi Windows 2000 a Vista...

Výrobci připravují antiviry pro Mac OS X

Počítače Apple byly dosud poměrně bezpečně chráněny před útoky virů a škodlivého softwaru, hlavně kvůli svému poměrně nízkému rozšíření nebyly pro tvůrce škodlivostí atraktivní. Pro občasné útoky malwaru zatím stačily cílené odstraňovací programy a záplaty systému, v prosinci loňského roku například Apple vydal pro svůj operační systém 31 záplat.
Ale časy se mění, Windows Vista nejednoho zákazníka zklamaly, počítačů Mac se tak prodá více, mezi lidmi je i hodně telefonů iPhone, jež využívají odlehčenou verzi operačního systémy OS X.
Mnozí výrobci antivirů proto zvažují vydání patřičného softwaru pro Macy, mezi nimi i ruský Kaspersky Lab, který na CeBITu vystavoval prototyp svého balíku ochranných programů pro Mac OS X. Podle zástupců společnosti není jeho vydání na pořadu dne, ovšem v případě, že by se objevilo větší množství hackerských a malwarových hrozeb, jsou připraveni urychleně svůj produkt uvést na trh.
Sada Kaspersky je flexibilní, funguje na různých verzích OS X a jeho autoři podrobně prozkoumali iPhone, aby byli připraveni i na případné zamoření tohoto smartphonu.
Zatím se však čeká, co na to hackeři a spammeři, kdy pro ně budou Macy dostatečně zajímavé. V lednu činil podíl OS X na celkovém počtu operačních systémů 7,6?%, alespoň podle společnosti Net Applications.
Elektrický internet zrychluje
Společnosti DS2 a Devolo ukazovaly rychlejší sítě provozované skrze elektrické rozvody, jejich maximální kapacita dosahuje až 400 megabitů za sekundu, což je čtyřikrát více než klasický Ethernet. O internetu a provozování sítí po drátech elektrického vedení se mluví poměrně dlouho, aniž by došlo k masovému rozšíření této technologie. Nicméně vývojáři už pracují na novém standardu, který by mohl úspěšně konkurovat bezdrátovým technologiím, založeným na specifikaci 802.11.
V současné době se závodu o rychlejší data po elektrické síti účastní dvě skupiny. Německá společnost Devolo je členem HomePlug Powerline Alliance, která spolupracuje s IEEE. Devolo doufá, že svoje nové technologie uvede na trh do konce roku 2009.
Konkurenční sdružení, které zahrnuje i firmu DS2, má podobný časový plán a čipsety DS2 používají například společnosti British Telecom, Telefonica, D-Link a Netgear.
Obě firmy nastiňují možné využití pro domácí sítě, kdy ve členitém bytě může být obtížné zprovoznit bezdrátovou síť a zároveň nepraktické natahovat všude síťové vedení, zatímco elektrické zásuvky jsou takřka všude. Taková síť může velmi dobře přenášet i video.

Zelené ocenění pro Sony Ericsson

CeBIT je vhodným místem pro udělování velkého množství cen a uznání, jedním z nich je ocenění organizace Greenpeace pro nejvíce ekologické produkty. Ve svých kategoriích byly nejvýše hodnoceny mobilní telefon Sony Ericsson, notebook Sony a počítače od Dellu a Hewlett Packard. Důvod k naprostému nadšení to však není, protože i ty nejlepší produkty dosáhly na hodnotící stupnici přibližně poloviny maximálního počtu bodů.
Hlavním účelem této akce bylo upozornit, že stále více roste množství elektronického odpadu, přitom některé společnosti se snaží nakládání s ním řešit, jiné na to kašlou. Ročně vznikne 20 až 50 milionů tun elektronického odpadu, přitom asi jen u jedné čtvrtiny lze s jistotou říci, co se s ním stane, zbylých 75?% končí neznámo kde. Možná je na skládce, možná v Číně, možná leží někde na půdě. Přitom při špatném zacházení se z odpadu uvolňují těžké kovy, PVC, změkčovadla, zpomalovače hoření a další látky, které poškozují zdraví a mohou znečišťovat vodní zdroje.
Greenpeace i jiné organizace, nestátní i státní, se snaží přesvědčit výrobce, aby při výrobě používali co nejméně toxických látek, vyráběli energeticky úsporné produkty s delší životností a mysleli na následnou recyklaci.
Organizace oslovila výrobce a hodnotila výrobky dodané na trh mezi srpnem a listopadem 2007, a to ve čtyřech kategoriích – mobilní telefony, notebooky, stolní počítače, PDA a herní konzoly. Hodnotící kritéria byla: použití jedovatých materiálů, energetická efektivnost, recyklovatelnost a marketing. Z oslovených firem jich odpovědělo 14 a poskytlo informace o 37 výrobcích. Vzhledem k tomu, že některé společnosti vůbec neodpověděly, popřípadě příliš pozdě, nebyly do konečného hodnocení zařazeny herní konzoly.
V kategorii mobilních telefonů zvítězil Sony Ericsson T650i s 5,3 body z 10. Hodnocení ostatních telefonů se pohybovalo mezi 3,6 a 4,4.
Mezi notebooky byl nejlépe vyhodnocen Sony Vaio TZ11 s 5,29 body, konkurence se umístila v rozmezí 3,49 až 4,82.
U stolních počítačů byly konečné výsledky bodově slabší, nejlépe se umístily na prvním místě Dell Optiplex 755 a Hewlett-Packard dc5750, oba se 4,71 body z 10.
Zástupci Greenpeace zdůraznili, že hodnotili konkrétní výrobky a ne značku jako celek. Na druhou stranu firmy často mají obdobný přístup k výrobě a zpracování všech svých produktů.
Super skener na falešné dolary ze Severní Koreje
Na veletrhu byla k vidění spousta zajímavých drobností. Například americká společnost AccuBanker připravila malý skener, který snadno a rychle odhalí falešnou stodolarovou bankovku zvanou „super dollar“, jež trápí obchodníky, zákazníky i bankéře v USA a která údajně pochází ze stalinistické Severní Koreje.
D500 Super Dollar Authenticator je dostatečně malý, aby se dal umístit například vedle pokladny či na pult. Je jedním z řady nových detektorů falešných bankovek, což je reakcí na rostoucí počet padělků. Padělat je totiž stále snazší, moderní laserové i inkoustové tiskárny jsou dostupné a mají kvalitní tisk. Samozřejmě padělání na státní úrovni, tedy tak, jak se to údajně děje v KLDR, produkuje ještě lepší falešné bankovky, vyžadující sofistikovanější detektory. I u nás jistě vzroste spolu s přijetím eura poptávka po lepších detektorech.
Ona falešná 100dolarová bankovka je vyrobena z papíru, který neodráží UV světlo, což je jinak běžná metoda detekce padělků, disponuje bezpečnostním proužkem, vodoznakem i dalšími bezpečnostními prvky.
Americké dolary jsou vytištěny magnetickým inkoustem, avšak i tento prvek již padělatelé kopírují, nicméně skener měří magnetickou rezonanci bankovky, čímž dokáže určit, zda je magnetický inkoust dostatečně konzistentní, jak je to jen u pravé bankovky. Kontroluje i řadu dalších prvků, kvůli nimž musí být skener velmi sofistikované zařízení. Prodává se za 200 dolarů, což je přibližně 3 300 korun.

Model pro předpovídání programových chyb

U stánku Saarlandské univerzity z německého Saarbrückenu předváděli vědci matematický model určený k předpovídání programovacích chyb ve vyvíjených aplikacích.
Jejím účelem je ušetřit firmám peníze tím, že model izoluje části programového kódu, jež budou pravděpodobně nejvíce problematické a které tudíž vyžadují zvýšenou pozornost a testování.
Softwarové společnosti zřídka testují každý řádek výsledného kódu, jde totiž o drahý a časově náročný proces a firmy jsou tlačeny k co nejrychlejšímu vydávání svých produktů, následně vytvářejí záplaty, což je pro zákazníky nepohodlné.
Model je ušit na míru specifickému programu, který se právě nachází ve stavu vylepšování, je k němu připravován upgrade. Součástí tvorby modelu je analýza historie vývoje programu a všech hlášení o chybách, které se vyskytly. Analyzován je i zdrojový kód a způsob, jak jednotlivé moduly v něm interagují s dalšími. Ale součástí zkoumání je i komunikace mezi programátory, obsah elektronické pošty, messagingu (IM), zasílaných textových zpráv a diskuze na fórech.
Účelem je najít korelaci mezi chováním vývojářů a konkrétními chybami v kódu. Pomocí statistických nástrojů se pak vytvoří předpovědní model. Konkrétně pak model například dá výsledek, že určitá část kódu má 70% pravděpodobnost výskytu chyby.
Tato univerzitní práce již upoutala pozornost softwarových gigantů SAP a Microsoft, obě pozvaly vědce z výzkumného týmu, aby jejich software otestovali. To ovšem obnáší důkladné studium zdrojového kódu, tedy nejcennějšího majetku softwarových společností, takže vědci museli dorazit do firemních prostor a podepsat patřičná prohlášení, že nic nevyzradí atd.
Univerzitní vědci pozvání uvítali, ještě více ovšem uvítali 25 000 dolarů od IBM určených na výzkum, jak může být vyvíjený model uplatněn na Jazz, což je projekt nástroje pro skupinovou spolupráci při softwarových projektech.

Unisono pro Linux

Softwarová společnost Unison vydala stejnojmenný programový balík, o němž tvrdí, že je prvním uceleným komunikačním nástrojem pro Linux.
Kombinuje internetové telefonování, e-mail, instant messaging, diář a nástroj pro vytváření prezentací, vše jako jediný linuxový server. Betaverze je k dostání zdarma, navzdory označení „beta“ je však prý plně funkční.
Výhodu má být, že podobné aplikace pro Windows potřebují ke svému chodu tři i více serverů, například Microsoft Office Communications Server.
Pokročilejší uživatel Linuxu by měl být schopen nainstalovat Unison během několika hodin, čímž získá všechny uvedené funkce pro 50 až 60 lidí. Unison je navržen pro firmy o 20 až 300 lidech, ale autoři plánují přidat serverový clustering, čímž by se kapacita programu ještě rozšířila.
Velkou výhodou je, že aplikace v tomto balíku spolupracují s Unison klientem pro Windows, což poskytuje alternativu k Microsoft Exchange a Outlooku a zároveň umožňuje s nižšími náklady provozovat tyto funkce na počítačích s Windows.
Unison jako velkou výhodu uvádí právě vytvoření klientských i serverových programů pro Linux, zatím prý jiné společnosti dodávaly vždy jen jedno, nebo druhé.
Část kódu vyvinula společnost sama, část je převzatý otevřený kód – Thunderbird pro e-mail a Jabber pro instant messaging.
Až se Unison přehoupne z betaverze do plné, bude k dispozici volná „komunitní“ verze pro 20 uživatelů a různé komerční verze pro více uživatelů, jejichž cena se bude odvíjet od počtu licencí a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?