Hlavní navigace

Burning Studio 22: Pokud ještě vypalujete CD, tady neuděláte chybu

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Doba, kdy vedle počítače stály sloupky cédéček a dévédéček a my jsme přepalovali o stošest, je dávno pryč a z desítek softwarů zbyly vlastně dva hlavní balíky- Roxio a Nero. Na poněkud méně známé straně je ještě program Burning Studio firmy Ashampoo, který se dočkal již 22. verze, přesto si rozumí i s archaickými Windows 7.

V době stahování z internetu či možnosti nahrávat přímo z televize na pevný disk se už s vypalováním filmů bude jen těžko někdo zabývat, nicméně jeden nikdy neví, takže mít na počítači nějaké to udělátko rozhodně neuškodí.

Burning Studio se do značné míry podobá výše uvedeným balíkům – také nám umožní pálit CD, DVD nebo disky Blu-ray, navíc k tomu dostaneme solidní nabídku multimediálních aplikací. Videozáznam můžeme editovat, udělat si slideshow nebo třeba vytáhnout písničky z cédéčka.

A když jsme u toho editování – software využívá (mimo řady jiných formátů a codeců) codec H.265 (známý také jako HEVC). Datové disky zase můžeme podle potřeby zmenšit a ještě opatřit pro větší bezpečnost heslem.

příloha_ovladnete_sva_data

Jako ochrana před případným poškráváním disku, které může jeho části znehodnotit, je zde aplikace fungující tak, že na disk rozhází několik kopií dat včetně nástroje na jejich obnovení, takže i když se kousek poškrábe, je velmi pravděpodobné, že jedna z kopií bude v pořádku. Tvůrci nezapomněli ani na přípravu disk image, podpora formátů ISO, CUE/BIN a ASHDISC je samozřejmostí.

Mezi novinky patří jednodušší rozhraní, podpora více než 200 rozhlasových stanic, nové templáty a již zmíněný codec H.265. Stahování obalů se zlepšilo, v nové verzi při ripování dostaneme i metadata. Pokud jsme unaveni starým dobrým Nerem nebo Roxiem, Burning Studio představuje plnohodnotnou alternativu.


  • Pro: Velká rychlost, dostupná cena
  • Proti: Nic
  • Celkem: 90 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.