Hlavní navigace

Budoucnost podle Google: 10 projektů výzkumu a vývoje

27. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Od vesmírných výtahů přes roboty až k léčbě rakoviny: Google plánuje jasnější, zdravější a informovanější budoucnost pro příští generace.

Společnost Google má tendenci dívat se svými vedlejšími projekty často až příliš do budoucna. Přitom "sype" nemalé prostředky do výzkumu čehokoliv: od výtahů do vesmíru přes roboty až po léčbu rakoviny. Snaží se co nejpřesněji zjistit a ukázat, co každý z nás bude dělat či používat v budoucnu. Podívejme se nyní na jednotlivé záležitosti, do jejichž vývoje Google investuje.

Automatizace domácnosti

Roky slýcháváme o ledničce, která sama objedná mléko, když dochází, a Google chce rozšířit tuto myšlenku na celou domácnost. Jeho platforma Android@Home je již dnes připojená k žárovkám nebo konvicím s kávou a řada možností v naznačeném směru tímto samozřejmě nekončí. Navíc se Google snaží dostat i mimo domácnosti konceptem Internet of Things, tedy Internetu věcí. Na své poslední konferenci pro vývojáře společnost odhalila vývojářskou sadu pro Android s otevřeným přístupem a pozvala výrobce k připojení čehokoliv od malých spotřebičů až třeba po průmyslové mrazáky.

Roboti

Podle neověřených zpráv rozjel Google tajnou divizi zvanou „Google X“, která zahrnuje laboratoř umístěnou na blíže nespecifikovaném místě, kde se doslova volně pohybují roboti, alespoň podle informací deníku New York Times. O existenci armády umělých bytostí někde pod Silicon Valley ale nemáme důkazy. Google se však zřejmě pokouší stavět roboty, kteří by byli schopni vykonávat všechny druhy obyčejných úkolů v domácnosti i v kanceláři, jako je kopírování či vaření kávy, což může v konečném důsledku přinést lidem větší flexibilitu a možnost soustředit se na povinnosti vyšší úrovně.


Auta bez řidičů

Pro Google nejsou auta pouze dopravním prostředkem – jsou také technickým problémem, který by měl být vyřešen hromadou dat a také financí. Dává rovněž smysl, že společnost, která nabízí data tras na úrovni ulic pro celý svět, by měla vyrábět auta, která vás po těchto trasách povezou. New York Times uvádí, že částí plánu společnosti je ukazovat na billboardech okolo cest kontextové reklamy spojené s bydlištěm pasažérů vozidel.

Výtahy do vesmíru

Věřte tomu nebo ne, Google je pouze jednou z organizací (a jednotlivců), kteří by rádi vytvořili infrastrukturu opouštějící zemskou atmosféru bez použití raketového pohonu. Vesmírné výtahy jsou prý dalším projektem divize Google X. Myšlenkou je spojit pásem Zemi s protiváhou ve vesmíru, která by sloužila jako přístupový bod pro všechny druhy vědeckých experimentů spojených s vesmírem. Mnoho lidí věří tomu, že takové výtahy budou provozuschopné za méně než 10 let.

Čistá energie

Vývoj zdrojů obnovitelné energie, jako je vzduch, slunce či geotermální energie, je jedním z hlavních cílů neziskové odnože Google zvané Google.org. Projekt se soustředí na solárně poháněné turbínové motory určené k výrobě elektřiny, stejně jako na nízkorozpočtové heliostaty, což jsou zrcadla, která se otáčí za sluncem a koncentrují jeho energii. Google také podporuje snahy zmapovat potenciální světové zdroje geotermální energie. Cílem je vytvořit obnovitelné zdroje, které jsou levnější než spalování uhlí, což je v současné době nejrozšířenější prostředek výroby energie, alespoň ve Spojených státech.

Nové léky

Google dále investuje do nových způsobů boje s nemocemi. Jeho portfolio investic zahrnuje podíl ve společnosti Adimab, která využívá nového přístupu využívajícího kvasinky pro rychlejší vytváření protilátek. iPierian pak využívá techniky zvané „přeprogramování buněk“ k vytvoření nových léků, které útočí na nemoci tím, že je modifikují.

Pojištění klimatických změn

Spousta investic společnosti Google v rámci odnože Google Ventures se soustředí také na budoucnost. Jedna ze společností v portfoliu je The Climate Corporation, která farmářům nabízí tzv. pojištění počasí, které chrání jejich podnikání před stále častějšími nepředvídatelnými přírodními podmínkami a extrémním počasím.


Chytré termostaty

V budoucnosti podle Googlu bude všechno chytřejší – od léků a aut až po domácí termostaty. Tato myšlenka je jednou z hybných sil za NESTem, sci-fi systémem pro kontrolu klimatu, který se naučí vaše vnímání příjemného domova, přizpůsobí tomu jeho mikroklima a navíc ještě šetří na účtech za energii. NEST se už dokonce k některým zákazníkům dostal, další várka čekatelů už má svůj seznam.

Léčba rakoviny

Boj s rakovinou perfektně sedí do schématu „čiň dobro“ přítomného v mnoha investicích Google. Google Ventures vložil finance do Foundation Medicine, která k vytvoření nového přístupu léčby rakoviny kombinuje genomická a molekulární data. Možná, že je léčba rakoviny jen dalším technickým problémem.

příloha_ovladnete_sva_data

Předpovídání budoucnosti

Google je tak oddán budoucnosti, že by neměl být překvapením fakt, že se dokonce zabývá jejím předpovídáním. Další investice společnosti totiž leží v Recorded Future, společnosti, která syntetizuje univerzum informací dostupných online a využívá jej k předpovědím toho, co teprve přijde.

Byl pro vás článek přínosný?