Hlavní navigace

Bojme se Microsoftu

5. 11. 2007

Sdílet

Vypadá to strašidelně: Microsoft se může vašeho počítače zmocnit ať už jste kdekoli a dělat si s ním, co se mu zlíbí. Stačí být připojen k internetu a ani nemusíte mít zapnuté automatické aktualizace.

příloha_ovladnete_sva_data

Na Microsoft je spolehnutí. Můžeme s ním počítat, že jistě vydá programy vyžadující spoustu updatů než budou fungovat a že se v nich najdou bezpečnostní díry. Také budou pomalejší a když to bude operační systém, nepůjdou na něm spustit programy pro předchozí verzi OS.


Na to jsme si zvykli, nicméně Microsoft nás může strašit i jinak. Minulý týden čekalo na mnohé uživatele nepříjemné zjištění, že totiž na jejich počítače se v rámci automatických aktualizací nainstaloval Windows Desktop Search 3.01, navzdory tomu, jak pečlivě jste si systém nastavili tak, aby nespouštěl programy užírající systémové zdroje. Microsoft se omluvil. Jako skutečně omluvil, ne že by hodil chybu na uživatele, že nezaškrtli páté okénko v zapadlém nastavení.

Mezitím přišel Scott Dunn z Microsoftu s vysvětlením, proč se některé počítače samy od sebe restartovali poté, co se na ně nainstalovala jedna z kritických aktualizací. Viníkem opět nebyl nevypočitatelný uživatel, ale Windows Live OneCare, kterýžto chytrý program nastavil aktualizace do automatického režimu, ať už byly jakkoli.

Další reakce Microsoftu? Uživatelé přeci byli při instalaci OneCare informováni, že se to stane. Znáte přeci takové ty dlouhé texty, co lidi při nahrávání programů nečtou, že? OneCare nelze zabránit, aby instaloval kritické aktualizace, jen ty volitelné. Jenže Microsoft může jako „kritické“ označit prakticky jakékoli, viz chronicky neoblíbené Windows Genuine Advantage, co nejednoho otravují s tím, že má nelegální Windows, i když je má nakrásně v pořádku.

To vše je důsledek snahy Microsoftu ochránit počítače s Windows před všelikými nebezpečenstvími z internetu. Chvályhodná snaha, pokud by to fungovalo. A my víme, že to tak není, protože není nad to, když si člověk ochrání počítač sám – dobrý antivirus, správně nastavený prohlížeč (nejlépe nějaký jiný než Internet Explorer), chovat se rozumně při brouzdání po internetu a aktualizace provádět jen ručně.

Příklad dobré „péče“ Microsoftu: Chyba v systému umožňující útočníkovi pomocí infikovaného PDF ovládnout počítač. Tři týdny házel Microsoft chybu na všechny kolem, nyní se konečně odhodlal vydat záplatu. Ale to bude ještě tak dva týdny trvat. (Uživatelé Mac by se ovšem měli přestat usmívat, němečtí výzkumníci nedávno objevili bezpečnostní trhlinu ve firewallu nejnovějšího OS X Leopard.)

Pravdou je, že Microsoft využívá strašáku internetových nebezpečnostní k tomu, aby nám na počítače bez naší vůle dal další programy, ty co tam chce mít on sám. Mějme se na pozoru a neulehčujme mu to.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?