Hlavní navigace

Biometrický zámek detekuje průtok krve

2. 3. 2011

Sdílet

Zařízení snímající otisky prstů lze zkoušet různě oklamat. Podvodníci vytvářejí fotokopie otisků nebo se snaží otisk prstu ukrást „na rukavici". A samozřejmě je tu i možnost useknutých prstů, byť to se asi děje spíše v béčkových hororech.

Společnost BlackBox nyní oznámila systém Intelli-Pass, který detekuje „život" v prstu, konkrétně průtok krve. Zařízení je primárně určeno pro zabezpečení skříní a trezorů. Podle dodavatele by se mohlo hodit k zajištění důvěrných dokumentů ve všech sférách včetně financí a zdravotnictví, dále i k řízení vstupu do budov namísto čteček karet (karty se často kradou a ztrácejí).

Pro případ výpadku napájení je Intelli-Pass vybaven interní záložní baterií. Součástí zámku je displej LED, z něhož lze získat informace o stavu zařízení. Systém lze integrovat do komplexnější infrastruktury a např. vzdáleně softwarově změnit oprávnění (okamžikem propuštění zaměstnance přestane být povolen přístup na jeho otisk prstu apod.). Doprovodný software také audituje, kdo kdy zámek otevřel, nebo se o to neúspěšně pokusil.

Zařízení je však objemné a i kvůli vlastní baterii se nepočítá s jeho nasazením pro mobilní zařízení typu notebooků. Je ale možné, že nějaké jiné biometrické čtečky se stejnou funkčností se brzy objeví i zde...

 

Zdroj: Help Net Security

 

příloha_ovladnete_sva_data

Poznámka: Morbidní představa useknutého prstu napojeného na krevní obvod a takto „drženého při životě"?

 

Byl pro vás článek přínosný?