Hlavní navigace

Bezplatné nástroje odhalující tajné informace o vašem PC - 2.díl

7. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © badmanproduction - Fotolia.com
Potřebujete odhalit i ty nejskrytější informace o vašem počítači? Pak určitě nevystačíte s nástroji integrovanými ve Windows - daleko lépe vám poslouží následující tři nástroje, které jsme pro vás vybrali.

Pokud potřebujete znát přesnou konfiguraci počítače, abyste mohli rozhodnout, zda bude na něm možné hrát nějakou počítačovou hru, můžete vyzkoušet weby, kde se dají spustit speciální nástroje, jež automaticky zjistí parametry vašeho počítače a na jejich základě rozhodnout, zda vám daná hra na počítači poběží či nikoliv. Může ovšem nastat situace, kdy se budete muset skutečně ponořit do konfigurace počítače hlouběji a zjišťovat ty nejjemnější detaily týkající se těch nejtajnějších zákoutí vašeho počítače a operačního systému, abyste pochopili, co se v něm děje. Nejčastěji k tomu dochází, pokud řešíte nějaký zapeklitý problém, popřípadě pokud chcete zjistit, zda pomalu, ale jistě nenastává čas pro upgrade vašeho hardwaru.

 

Předchozí díl

Belarc Advisor

Tato aplikace testuje váš počítač a vytváří podrobnou zprávu, kterou si můžete prohlédnout ve svém internetovém prohlížeči. Podobně jako již zmiňovaný nástroj Speccy vám poskytne údaje o nastavení veškerého hardwaru, navíc vás ovšem velmi podrobně informuje i o softwaru nainstalovaném v počítači, o nastavení sítě a připojených periferních zařízeních, a to včetně údajů o produktových klíčích veškerého zakoupeného softwaru, jako je například produktový klíč k Microsoft Office či operačnímu systému Windows.

Pokud tedy ztratíte e-mail s produktovým klíčem, pak informace, že Belarc vám jej zjistí, je takřka k nezaplacení.

Program Belarc Advisor vám rovněž prozradí, kde je program nainstalovaný a jak často jej používáte.

Program Belarc Advisor si můžete stáhnout z internetové stránky http://www.belarc.com/free_download.html.

HWMonitor

Program HWMonitor vám v reálném čase zobrazí všechny informace, které počítač poskytuje

Program HWMonitor vypadá tak, jako by se inspiroval Průzkumníkem Windows někde z Windows 98. Jeho vzhled je dokonce svým způsobem jednodušší než vzhled již popisovaného programu Speccy. Nicméně HWMonitor v žádném případě nenabízí stejné funkce jako Speccy. Naopak – tento program poskytuje v reálném čase informace, které poskytují senzory ve vašem počítači. Jedná se třeba o hodnoty napětí, teplotu uvnitř počítačových komponent či údaje o výdrži baterie.

Někteří zkušenější uživatelé se často dotazují na užitečnost hodnot napětí zobrazovaných programem HWMonitor, nicméně pokud od hlédneme od těchto dotazů je fakt, že pokud hledáte nějaký nástroj, který vám umožní sledovat teploty uvnitř počítače, pak je HWMonitor tím pravým.

příloha_ovladnete_sva_data

Program HWMonitor si můžete stáhnout z internetové stránky firmy CPUID.

Nebojte se žádný z programů vyzkoušet! Všechny tři programy se velmi snadno používají a nevyžadují žádné zvláštní znalosti – stačí, když umíte nainstalovat a spustit program ve Windows.

Byl pro vás článek přínosný?