Hlavní navigace

Bezdrátové sítě Wi-Fi

1. 6. 2006

Sdílet

Kniha je určena začátečníkům, kteří se chtějí připojit k revoluci zvané Wi-Fi a o této technologii toho zatím ...


Kniha je určena začátečníkům, kteří se chtějí připojit k revoluci zvané Wi-Fi a o této technologii toho zatím příliš neví. Jednoduchým a srozumitelným jazykem je seznámí se vším, co potřebují vědět o Wi-Fi, a to od volby systému, který bude nejlépe vyhovovat jejich potřebám, přes doplnění karty Wi-Fi a instalace potřebného softwaru do počítače až k vyhledávání hotspotů či práci s přístupovými body. S pomocí této publikace by skutečně každý měl být schopen rychle nakonfigurovat domácí síť a sdílet připojení k internetu. Výklad knihy neopomíjí ani velmi důležité prvky zabezpečení, takže čtenář bude lépe rozumět i této problematice a bude chráněn i před potenciálními hrozbami.
Wi-Fi je jednou z nejrychleji rostoucích technologií všech dob a snad každý se chce dozvědět, jak ji používat. Kniha uvádí všechny potřebné informace o Wi-Fi včetně standardů, protokolů a jejich souvislostí, a to s ohledem na české domácí podmínky a možnosti. Popisuje varianty komunikace zařízení mezi sebou i určitá omezení, která komunikaci brání (například vzdálenost mezi produkty nebo průchod signálu různými překážkami).
Celý text je koncipován jednoduše, takže ho ocení i úplní začátečníci, zároveň je ale velmi informativní. Na druhou stranu se zde čtenář dozví i o možnostech, cenách a variantách práce s Wi-Fi sítěmi ve Spojených státech, což většinu z nás zřejmě zajímat nebude. Naštěstí se jedná pouze o několik stránek, takže je lze velmi rychle přeskočit.
Pokud máte doma nebo v kanceláři více počítačů, určitě je budete chtít vzájemně propojit. Alternativou k vedení kabelů a vrtání otvorů do stěn je využití bezdrátového standardu označovaného jako Wi-Fi. I když o této možnosti zatím nevíte nic podstatného, popisovaná kniha vás naučí nejen nastavit svůj počítač a domácí bezdrátovou síť, ale seznámí vás také s některými technickými podrobnostmi a nástrahami této technologie a její možnou budoucností, rovněž vám pak pomůže s výběrem správných produktů i s využitím jejich možností.



Autor: Harold Davis
Vydavatelství: Grada Publishing
Počet stran: 336
Doporučená cena: 329 Kč

CSS a XHTML

Pro ty čtenáře, kteří se chtějí pustit do tvorby webu nebo si jen chtějí vytvořit pokročilejší webové stránky, ale dosud váhali, je nyní k dispozici kniha s názvem CSS a XHTML. Je určena všem, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku tvorby webových stránek a dozvědět se více o jazyku XHTML či kaskádových stylech, známých pod zkratkou CSS. K přechodu ze světa HTML do oblasti XML velmi pomohl standard s názvem XHTML (eXtensible HyperText Markup Language) rozšiřitelný hypertextový značkovací jazyk. XHTML je ve své podstatě typický na XML založený formát, který používá názvy elementů a atributů používaných v HTML 4.0. Pokud již dnes HTML ovládáte, bude váš přechod na XHTML snadný, budete si jen muset dát pozor na několik zvláštností a neustále si uvědomovat, že XML je mnohem přísnější při vynucování pravidel. Celkový vzhled dokumentu lze dále definovat prostřednictvím CSS (Cascading Style Sheets), kaskádových stylů. Pomocí CSS lze určit nejen zmíněný vzhled stránek, ale například i výstupní zařízení, pro které bude použit.
Čtenáři najdou v knize základní myšlenky a návody, demonstrované na podrobně rozepsaných příkladech. Úvod knihy je věnován struktuře webových stránek, informacím o hostingu a postupům, jak umístit stránky na internet. Od třetí kapitoly se výklad věnuje již samotné tvorbě webových stránek, přičemž základní znalost jazyka HTML je vítána, avšak není podmínkou, protože právě tato kniha je prostředkem pro osvojení pravidel XHTML od úplného začátku. Výklad práce se styly pomocí CSS je vystavěn tak, aby mu porozuměl i úplný začátečník. Čtenář se postupně naučí psát přehledné a strukturované dokumenty XHTML, vybavené kaskádovými styly, a naučí se je optimalizovat pro nejpoužívanější internetové prohlížeče, jimiž jsou například Opera, Firefox či Internet Explorer. Těsně před dokončením stránky bude čtenář uveden do světa PHP, čímž jeho stránky získají potřebnou funkčnost a ovladatelnost. V knize nechybí ani velmi důležitá problematika optimalizace pro vyhledávání, na internetu známá pod zkratkou SEO.



Autor: Peter Druska
Vydavateství: Grada Publishing
Počet stran: 200
Doporučená cena:
199 Kč

Nero 7 kompletní průvodce vypalováním CD a DVD

V dnešní době snad neexistuje uživatel počítače, který by se nesetkal s vypalovanými disky (CD i DVD). S jejich velmi rychlým průnikem mezi počítačovou veřejnost souvisí i povědomí o možnostech vypalování a o programech, které tuto činnost umožňují. Bezesporu jedním z nejoblíbenějších programů je i Nero, jenž se nedávno dočkal své nové verze. Protože většina knih o Neru, které jsou na dnešním knižním trhu k dispozici, se mu věnuje pouze ve velmi stručné podobě a zaměřuje se především na nejobvyklejší činnosti, vzala si tato kniha za úkol čtenáře nejen s tímto programem seznámit, ale naučit ho pracovat se všemi možnostmi a doprovodnými aplikacemi Nera, kterých je v programu nesčetně.
Zaměřuje se především na čtenáře, kteří se nespokojí s pouhým vypálením disku (ať s pomocí průvodce, nebo trochu profesionálějším přístupem s přetahováním či vkládáním dat mezi programovými okny), ale chtějí experimentovat a naučit se něco víc. Je tedy určena vedle začátečníků i pokročilým uživatelům, jimž jsou věnovány pasáže především v druhé části knihy. Čtenáři se naučí používat Nero Wave Editor pro úpravy zvukového záznamu či Nero Sound Trax pro sestavení CD z vinylových desek či audiokazet. Závěr knihy je zaměřen na zbývající doprovodné aplikace, jež se s Nerem dodávají Nero Drive Speed pro nastavení rychlosti mechanik, Nero BackItUp k zálohování dat, Nero CD-DVD Speed pro testovaní a měření mechaniky či Nero Info Tool, které podá komplexní informace o mechanikách optických disků.
Ač se jedná o knihu svým rozsahem v daném tématu skutečně ojedinělou, je škoda, že v ní chybí popis dvou doprovodných aplikací Nero Photosnap a Nero Vision, které slouží k úpravě fotografií a videa. Přesto v souladu s tím, co tvrdí podtitul "kompletní průvodce vypalováním" v ní lze nalézt vše, co je s vypalováním CD a DVD prostřednictvím Nera spojeno, a proto ji zájemcům o další poznání možností tohoto programu mohu jen doporučit.



Autor: Josef Pecinovský, Jan Pecinovský
Vydavatelství:
Grada Publishing
Počet stran: 272
Doporučená cena: 229 Kč

Pinnacle studio 10

Obliba domácího videa už mnoho let neustále stoupá, a nejvíce v poslední době, kdy jsou možnosti digitálních videokamer stále rozsáhlejší, dokonalejší kamery jsou cenově dostupnější a existují prostředky, které následné zpracování digitálního záznamu skutečně zjednodušují a zpřístupňují nadšencům pro domácí video na různých úrovních pokročilosti.
Mezi nejoblíbenější programy, které se usídlily na počítačích českých videoamatérů, bezpochyby patří Pinnacle Studio. Kniha z nakladatelství Grada Publishing se zaměřuje na dosud poslední verzi tohoto úspěšného programu pro střih videa. Je určena všem neprofesionálním zájemcům, kteří vlastní videokameru a počítač, zakoupili si program Pinnacle Studio 10 (a to ať už v jeho základní verzi nebo ve verzi Plus) a chtějí ze svých natočených záběrů vytvořit film. Kromě výše uvedeného technického a softwarového vybavení jim k tomu postačí již jen šikovné ruce, hodně času a trpělivosti a tato kniha.
Její výhodou oproti klasickým manuálům je skutečnost, že se výklad odvíjí od předpokládané činnosti, kterou uživatel hodlá podnikat. Po úvodním seznámení s programem a základními pojmy se čtenář naučí nahrávat video z kamery či jiného zdroje do počítače. Nejrozsáhlejší část je pak samozřejmě věnována vlastní editaci videa. Postupně se tak čtenář dozví, jak do projektu vložit jednotlivé obrazové scény, jak určit jejich pořadí a délku, jak mezi nimi vytvořit přechody, proložit je statickými obrázky a doplnit titulky. S pomocí této knihy čtenář také ovládne jednoduché postupy pro vytvoření vlastního komentáře či přidání doprovodné hudby. Autor čtenáře dále provede exportem, při němž vytvoří ze sestaveného projektu film, naučí jej vytvářet menu disku a v neposlední řadě pomůže oživit obyčejný videozáznam nejrůznějšími efekty. Knihu lze využít při práci s verzí Plus, ale také s jednodušší a levnější verzí programu, Pinnacle Studio 10, jen je třeba počítat s tím, že některé funkce nebudou aktivní. Pokud je budete potřebovat, budete muset zakoupit dříve uvedenou verzi Plus.



Autor: Josef Pecinovský
Vydavatelství:
Grada Publishing
Počet stran: 192
Doporučená cena:
199 Kč

Adobe Photoshop CS a CS2

Je jen málo uživatelů, kteří v době digitální fotografie ještě neslyšeli o programu Adobe Photoshop. Ačkoliv se samozřejmě nejedná o program pouze pro práci s digitálními fotografiemi, ale o výkonný nástroj s netušenými možnostmi pro práci s bitovými mapami od retuší po prakticky neomezenou kreativní invenci, není dobrých rad a pomůcek nikdy dost. Na našem trhu naštěstí existuje s ohledem na oblibu Photoshopu mezi českými profesionálními i poloprofesionálními grafiky opravdu široká škála dostupných knih, návodů, manuálů i interaktivních výukových kurzů.
Pro ty, kteří se s programem Adobe Photoshop CS doposud nesetkali, jenom připomínáme, že jde o aplikaci, která je součástí sady Adobe Creative Suite. Adobe Photoshop disponuje rozsáhlou škálou výkonných kreslících a efektových nástrojů pro tvorbu, retušování a barevné úpravy barevného i černobílého obrazu. Jednou z jeho důležitých součástí je například aplikace Adobe ImageReady, vybavená specializovanými funkcemi pro internetové publikování.
Kniha Photoshop CS a CS2 z edice Tipy a triky nakladatelství Grada Publishing přišla na začátku letošního roku s novým přístupem ke čtenářům, a tak máme k dispozici publikaci, u níž už podle názvu edice získáme dobrou představu o její náplni. Skutečně se jedná o příručku plnou kratičkých postupů, mířících bez zbytečných oklik přímo k věci. Díky tomuto přístupu však není určena začátečníkům, ale uživatelům Photoshopu, kteří s ním více či méně často pracují a potřebují rychle nalézt ten správný postup. Nejedná se však o žádnou referenční příručku v této knize čtenáři objeví mnoho skrytých tipů a postupů, které nenajdete ani v nápovědě.
Stručně řečeno, jedná se o knihu plnou "vychytávek". Snad jen titul knihy, který hovoří o verzích CS a CS2, je trochu matoucí, protože v knize je velmi často zmiňována pouze verze CS. Naštěstí se mi podařilo nalézt na konci úvodu ujištění, že představené tipy a triky jsou připraveny a testovány v obou dosud posledních verzích Photoshopu, tedy CS i CS2



Autor: Scott Kelby, Felix Nelson
Vydavatelství: Grada Publishing
Počet stran: 240
Doporučená cena: 329 Kč

Byl pro vás článek přínosný?