Hlavní navigace

Beowulf: The Game

2. 1. 2008

Sdílet

Severská mytologie je krásná a zároveň zajímavá. Ani jedno z toho se však bohužel nedá říci o nové akci zasazené právě do severského prostředí. Ještěže můžete alespoň v několika momentech obdivovat vnady svůdné Angeliny Jolie.

Severská mytologie je krásná a zároveň zajímavá. Ani jedno z toho se však bohužel nedá říci o nové akci zasazené právě do severského prostředí.



Na film Beowulf nemusíte hned běžet do kina, abyste pochopili, že i díky Angelině Jolie na plakátech nebude v promítacích sálech úplně prázdno. Marketing je věc potřebná, o tom nemá smysl diskutovat, horší je to ale s hrami, které prostě jen těží z komerčního úspěchu svých knižních, filmových či jiných předloh, ale samy nic nového nepřinášejí.



A to je bohužel i případ mlátičky Beowulf: The Game. Jak asi tušíte, Angelinu v ní rozhodně ovládat nebudete – hlavním hrdinou je svalnatý severský bojovník, který kosí nepřátele po tuctech. Svůdnou herečku však alespoň párkrát uvidíte, samozřejmě v její filmové roli matky nestvůrného Grendela. Na hře je znát, že byla vyrobena primárně pro konzole, konkrétně pro ty next-genové. Ovládání pro pécéčkáře ideální není, a dost chatrná je i optimalizace – pokud nemáte extra nadupaný stroj, bude se vám hra docela dost trhat. A to prosím pěkně grafika není nijak oslnivá.



„Šílenství se možná přenese i přímo na vás, až se třeba někde zaseknete... ono je totiž ve hře několik designově nevychytaných míst, na kterých se tak může lehce stát.“



Naprostou většinu herního času samozřejmě strávíte rubáním do nepřátel, a to humanoidních i jiných, chtělo by se říci potvorákovitých, či nepříliš zábavným šplháním po skalách. Tu a tam na vás dýchne duch severské mytologie, ale v hromadách mrtvol něco takového snadno zanikne. Kromě neobratných Beowulfových pohybů vás asi bude štvát i docela malá trvanlivost zbraní, které se vám čas od času zlomí a nežli si od někoho vypůjčíte jinou, budete protivníky pacifikovat holýma prackama. Beowulf jako správný vůdce svého lidu navíc vede do boje pár svých nohsledů, které je nutné udržet až do konce hry při životě, respektive alespoň některé z nich. Vaši spolubojovníci nejsou ani tak skvělou pomocí v bitkách, jako spíš naprosto nenahraditelným materiálem pro překonávání předem připravených adventurních překážek, jako je třeba odvalení obrovského balvanů, na které nestačí ani Beowulfova síla. Přestože se nejedná o tak zábavné společníky jako jsou skřeti v Overlords, jsou bojovníci Thane alespoň nějakým oživením jinak dosti tupé rubačky; třeba i proto, že oslavují a komentují vaše úspěchy jako správně patolízalští poddaní.



Beowulf při boji může zdánlivě volit mezi berserkerovským a hrdinským přístupem (tedy používat brutální berserkerovský mód nebo čestně umlátit nepřítele bez jeho použití), ale herní mechanismus tomu tak nějak není přizpůsoben. Nemluvě o tom, že některé extra tuhé bosse není možné přemoci jinak nežli právě za pomoci bojového šílenství. A šílenství se možná přenese i přímo na vás, až se třeba někde zaseknete... ono je totiž ve hře několik designově nevychytaných míst, na kterých se tak může lehce stát. A to přesto, že hru určitě můžete dohrát za nějakých osm deset hodin, možná i rychleji, pokud si s bojovými hrami rozumíte.

 

Kromě opravdu hodně krvavého řezání nepřátel si občas užijete i nějakou tu minihru, třeba když budete své přicmrndávače Thane povzbuzovat nějakými těmi veselými válečnými songy. Taková minihra spočívá v klasickém konzolovém mačkání tlačítek ve správném pořadí; to, co je ovšem pro konzolisty s gamepadem samozřejmost, je pro pécéčkáře s klávesnicí tak trochu opruz. Podobně budete některé specialitky vyvolávat i přímo v boji – třeba při rozevírání čelistí obřího hada –, ale ve frenetické akci je něco takového ještě složitější než v relativním klidu.



Grafické zpracování je rozporuplné. Některé bojové scény jsou dost povedené, hlavně díky docela značné brutalitě a hektolitrům krve, prostředí je zas naopak leckdy dost nudné a bez nápadu, provázání s filmovými scénami by také mohlo být větší... I audiovizuální stránka hry by zkrátka, stejně jako herní systém, potřebovala více času na odladění. Ale to by asi autoři nestihli hru vydat v době premiéry stejnojmenného filmu. Jak jsme řekli již na začátku: marketing je věc potřebná, o tom nemá smysl diskutovat, horší je to ale s hrami, které prostě jen těží z komerčního úspěchu svých knižních, filmových či jiných předloh, ale samy nic nového nepřinášejí... Beowulf: The Game je prostě pouze průměrná rubačka, nic víc.

příloha_ovladnete_sva_data



Hodnocení: 5,0
Žánr: akce
Výrobce: Tiwak
Vydavatel: Ubisoft
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne
Internet: www.beowulfmovie.com

Byl pro vás článek přínosný?