Hlavní navigace

BenQ Joybook R56 – do kanceláře i na film

1. 1. 2008

Sdílet

Společnost BenQ zná většina uživatelů spíše jako výrobce displejů či projektorů. K nabízenému portfoliu však ...


Společnost BenQ zná většina uživatelů spíše jako výrobce displejů či projektorů. K nabízenému portfoliu však patří také notebooky. Pokud plánujete pořízení nového, je Benq zajímavou alternativou zejména z pohledu příjemně nastavené rovnováhy mezi výbavou a cenou. V dnešním testu vás seznámíme s notebookem BenQ Joybook z řady R56 – pojďme se tedy podívat, jak se mu vedlo.
Z pohledu designu nabízí Joybook poměrně konzervativní zpracovaní, které jistě osloví méně extrovertní majitele. Po této stránce vytkneme tomuto notebooku méně odolné víko displeje, což je bohužel častý nedostatek současných modelů, stavějících na nižší ceně. Rozhodně bychom na něj nepokládali nic těžšího. Notebook samotný je ovšem velmi pevný. Pokud ho zvednete například jen za jeden roh, neozve se ani vrznutí, což je vzhledem k ceně notebooku třeba vyzdvihnout. Často nemají tak tuhou konstrukci ani dražší notebooky. Rovněž se nám líbilo zpracování panelu se stavovými diodami. Ty jsou řešeny malými průřezy ve tvaru odpovídajícím ikonce s bílým podsvícením. V praxi to znamená, že vás informují velmi dobře o stavu, ale zároveň „neobtěžují“ nepříjemným jasně modrým světlem – což bývá typické řešení, které mají v oblibě asijští designéři a s jehož odlehčenou verzí se setkáme o několik řádek dále. Bohužel, při zavření Joybooku nejsou žádné stavové diody vidět, takže o stavu notebooku ztrácíte přehled. Zajímavě je řešen také touchpad. Ten je ve spodní části po celé délce osazen svíticí lištičkou – v tomto případě již volili vývojáři modrou barvu. Výhody? Nemáte problém se při práci v noci zorientovat. Nicméně pro řadu uživatelů může být intenzita podsvícení příliš silná a může v temném prostředí oslňovat. V tomto případě je ovšem subjektivní vjem z osvětlení značně individuální, v našem případě jsme si na něj zvykli, takže nedošlo na naše „oblíbené“ přelepení černou izolační páskou.
Benq Joybook R53 se v době testu snadno vešel pod hranici 25 tisíc Kč včetně daně, a v této skupině je řádně nabito. Notebook je postaven na kvalitním základu v podání procesoru Intel Core 2 Duo 1,8 GHz ve spojení s čipovou sadou Intel PM965. Nejedná se však o sadu Centrino – Wi-Fi má na starosti karta Atheros AR5007EG podporující pouze standard 802.11b/g. Notebook je prodáván bez operačního systému, volba je tak na vás (k dispozici i verze s OS). V případě, že zvolíte nejnovější Windows Vista (na kterou je notebook připraven, ovladače na CD přiloženy), což předpokládáme, bude bezesporu úzkým hrdlem pouze 1 GB operační paměti. Tento fakt předurčuje notebook zejména na nenáročnou kancelářkou práci či „lehká“ multimédia (přehrávání filmů, hudby). Paměťový modul je osazen v jednom slotu, druhý tedy zůstává volný a případné rozšíření je snadné. Práci s multimédii podporuje i integrovaná grafická karta nVidia 8400 128 MB, která je pro tyto účely vhodná. Díky přítomnosti D-Sub a HDMI rozhraní, které je v této cenové kategorii stále ještě neobvyklé, není problém Joybook připojit k většině novějších televizorů a LCD monitorů. Vhod přijdou čtyři USB 2.0 porty, jež jsou nadstandardem. Jeden najdete v zadní části Joybooku, zbylé tři na pravém boku. Jsou však velmi blízko sebe a například připojení flashdisku může blokovat další. Z hlediska konektivity nabízí Joybook R56 ve své řadě nadstandard – 4× USB, eSATA, FireWire a nechybí ani čtečka paměťových karet. Interní síťová karta zvládá 100 Mb.

Verdikt

Pokud se poohlížíte po novém notebooku, Joybook řady R56 může být zajímavou alternativou. Pro notebook hovoří zejména slušný výkon a velmi dobrá připojitelnost díky eSATA, 4× USB 2.0 či FireWire. Výkon navíc ještě trochu posílí, pokud přidáte další paměťový modul, kterým dodáte nejen více paměti, ale zpřístupníte také dual channel. Provedení notebooku je solidní a ostudu s ním určitě „neutrhnete“.

BenQ Joybook R56

CPU: Intel Core 2 Duo T7100, 1,8 Ghz
Čipset: Intel Crestline-PM PM965
RAM: 1 024 MB 667 MHz DDR2
Grafická karta: nVidia GeForce 8400M G 128 MB
HDD: 120 GB, 5 400 ot./min
Displej: 15,4", 1 280 × 800
Wi-Fi: Atheros AR5007EG
Rozměry: 360 × 260 × 37?mm
Hmotnost: 2,7?kg
Klady: cena, výkon, HDMI/FireWire/eSATA
Zápory: méně odolné víko
Cena vč. DPH: 19 470?Kč
www.benq.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku