Hlavní navigace

Recenze: Belkin SurgeMaster Gold

25. 5. 2009

Sdílet

Přepětí v elektrické síti je jistě nemilá věc. Samotný jev může vzniknout vzdáleným úderem blesku, spínacím přepětím na sítích vysokého napětí a dokonce i při zapnutí přístroje s velkým odběrem proudu přímo u vás doma.

Belkin SurgeMaster Gold

 

Kromě standardních způsobů ochrany, jež jsou popsány v normách upravujících zapojení elektrické sítě, je vhodné zabezpečit své přístroje i přídavnou ochranou, zvláště pokud používáte počítače s drahými komponentami nebo ukládáte na pevném disku důležitá data. Při výskytu přepětí se totiž může velice snadno stát, že na nechráněném počítači vyhoří nejen zdroj, ale i základní deska a všechny komponenty k ní připojené.

belkin

Jedním ze zařízení, jež poskytuje ochranu proti těmto jevům, je přepěťová ochrana Belkin SurgeMaster řady Gold. Námi testovaný model poskytuje ochranu proti špičkovému proudu až 90 000 A. Chráněných spotřebičů můžete do této ochrany zapojit až sedm a navíc máte k dispozici ochranu ethernetu, telefonní linky a anténního kabelu, neboť se může stát, že přepětí pronikne do spotřebiče právě některou z těchto postranních cestiček. Díky tomu můžete kompletně ochránit veškeré spotřebiče v domě včetně počítačů, modemů, telefonů, televizorů nebo DVD přehrávačů.

Jak jsme již uvedli, zařízení nabízí sedm chráněných zásuvek. Zásuvky jsou podle našeho mínění inteligentně rozmístěny, a tak je lze opravdu využít všechny najednou. Vedle nich se na horní straně ochrany nachází vstup a výstup pro ochranu ethernetu, telefonní linka a anténní kabel se zapojuje z přední strany přístroje. Celkově se nám zdála konstrukce přístroje, jenž je vyveden v černošedé barevné kombinaci, velmi povedená a zřejmě by snesla i hrubší zacházení. Přívodní kabel má délku 3 m, což je pro většinu případů naprosto dostačující, při nedostatku si pochopitelně můžeme vypomoci vlastním prodlužovacím kabelem.

 

O samotnou ochranu proti přepětí se uvnitř přístroje starají výkonné varistory, jež absorbují špičky při dodávání elektrické energie a zabraňují tak poškození připojených přístrojů. V případě vážné události a selhání přepěťové ochrany je v zapojení obsažena také termální pojistka, jež zabezpečuje odpojení přístrojů od sítě. Zařízení obsahuje také obvod pro filtraci šumů, jež se skládá z toroidních cívek a vysokofrekvenčních kondenzátorů. Pro ochranu telefonních linek jsou použity tyristory, ethernetová síť je chráněna keramickými bleskojistkami.

SurgeMaster řady Gold poskytuje finančně neomezenou záruku na připojené přístroje, což je výhodné zvláště v případě, pokud se rozhodnete chránit drahá profesionální zařízení. Další velmi důležitou zárukou je obnova dat z poškozeného pevného disku. Společnost Belkin garantuje při strávně zapojené ochraně bezplatnou obnovu vašich poškozených souborů. Na samotné zařízení je poskytována doživotní záruka.


Verdikt

Vzhledem k tomu, jak širokou ochranu přepěťová ochrana Belkin SurgeMaster poskytuje, se nám zdá být investice do tohoto zařízení poměrně smysluplnou. Ve spojení s neomezenou finanční zárukou na zničené přístroje a bezplatnou obnovou dat se toto zařízení jeví jako zajímavá alternativa pro všechny, kteří používají drahé profesionální přístroje, nebo se bojí o svá data na pevném disku. O koupi by měli díky přístupné ceně uvažovat i ti, kdo si nejsou jisti kvalitou elektrických rozvodů ve svých třeba starších domech.

Hodnocení: 75%

Zapůjčil: Belkin

Klady: Neomezená záruka, široké možnosti ochrany proti přepětí

Zápory: Neexistence variant s různými délkami kabelu

Technické parametry:

Elektrické charakteristiky pro trvalý provoz: 230 V, 50 Hz, 10 A, 2300W

Kapacita rázové energie: 3240J

Špička rázového proudu: 90 kA

příloha_ovladnete_sva_data

Maximální přepětí: 6000 V

 

Byl pro vás článek přínosný?