Hlavní navigace

Backup Free: Osekaná verze známého zálohovacího programu není žádné ořezávátko

15. 3. 2023

Sdílet

Německá společnost Ashampoo již více než půl roku nabízí zjednodušenou verzi svého programu Backup. Hlavním hitem je to, že jde o verzi zcela zdarma.

Zatímco se originál již dočkal sedmnácté verze, tady jde o první pokus. To ale neznamená, že dostaneme do ruky nějaké ořezávátko. Samozřejmě rozhodující je to, kolik se toho muselo z placené verze odříznout a jestli je tato verze životaschopná. U firmy Ashampoo to ale není první pokus a zatím se vždy podařilo nabídnout solidní aplikaci. Nejinak je tomu i v tomto případě.

Rozhraní je jednoduché a pochopitelné, nabídka funkcí by byla dostatečná i pro nějakou levnou placenou verzi. Najdeme zde plnou podporu Windows 11, zálohovat můžeme jak jednotlivé soubory či adresáře, tak i možnost udělat si disk image.

Výhodou je plná integrace s placenou verzí, takže pokud se po nějaké době přece jenom rozhodneme připlatit si (a upgrade kasu rozhodně nestrhne), již dříve zálohované databáze bez problémů otevřeme. Backup obsahuje i propojené nástroje pro znovusprovoznění počítače ve chvíli, kdy klekne operační systém.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud bychom měli probrat co zde oproti placené verzi chybí, bude se jednat především o cloudovou integraci, možnost enkrypce a komprese, a to, že si nemůžeme připravit automatické nastavení. Nastavit si sice můžeme čas zálohování, ale ne přesné nastavení.

Do rukou tak dostaneme nástroj, který nám více než postačí k obyčejnému zálohování. Fajnsmekři či šťouralové budou možná litovat, že toho pod kapotou nemohou tolik nastavit, ale komu jde jen o to, aby si pravidelně zálohoval disk nebo jeho část, tento software víc než bohatě postačí.


  • Pro: Zdarma
  • Proti: Přeci jenom něco chybí
  • Celkem: 80 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.