Hlavní navigace

Online aukce – moderní obchodování

Sdílet

Online aukce se stávají synonymem moderního obchodování. S jejich pomocí lze velmi snadno prodávat a nakupovat nové i použité zboží.

Online aukce –  moderní způsob obchodování


Pokud vám doma něco přebývá a nevíte, jak se toho "zbavit", zkuste online aukci. Mezi statisíci až milióny uživatelů máte velkou šanci najít zájemce a prodejem si i něco přivydělat. Internetová aukce dobře poslouží i v případě, že chcete levněji nakoupit nový, nebo starší, výrobek.


Co se draží online

aukceV internetových dražbách lze dnes najít prakticky cokoliv. Nejčastěji se zde obchoduje s oblečením, elektronikou, mobilními telefony, dětským zbožím a sběratelskými předměty. Výjimkou není ani dražba rodinného domu zadaná realitní kanceláří. Zákaz zde ale mají všechny předměty, které jsou v rozporu dobrými mravy či platnými právními předpisy: alkohol, zbraně, tabákové výrobky, nelegální kopie a další. Jejich výčet najdete v obchodních podmínkách každého aukčního serveru.


Aukční servery u nás i v zahraničí


Největší nabídku zboží naleznete na všeobecně zaměřených aukčních serverech, které mají velkou návštěvnost a obchodují téměř se vším. V Česku působí desítky provozovatelů takovýchto aukcí, v zahraničí je jich mnohonásobně více. Ze zahraničních online aukcí je celosvětově nejrozšířenější eBay. V Česku lze jmenovat čtyři nejznámější, z nichž tou nejnavštěvovanější je Aukro.

eBay.com


ebayeBay je největší internetovou aukční síní s 215 000 000 uživateli. Díky tomu poskytuje jednu z nejlepších možností pro nákup a prodej použitého i nového zboží na světovém internetu. I přesto, že není v českém jazyce, stává se stále populárnější i mezi českými uživateli. Společnost eBay je vlastníkem platebního systému PayPal (paypal.com), který zde využívá jako primární platidlo většina obchodníků. Prodejci na eBay platí poplatky za uveřejnění aukcí a provize z prodeje zboží. Čeští kupující musí počítat s vyšším poplatkem za dopravu zboží a platbou cla a DPH u nákupů nad 150 EUR. I přesto se ale obchodování na eBay mnohdy vyplatí.

Aukro.cz


Aukro je největší český aukční server, který v lednu dosáhl milionu uživatelských účtů. Téměř všichni uživatelé jsou ověřeni, což zaručuje vyšší jistotu, že obchod proběhne podle pravidel. Nevýhodou jsou zde poplatky za vložení aukce a provize pro server z prodeje zboží.

aukro

iKup.cz


iKup je se 130 000 uživateli aukční dvojkou na českém internetu. Při registraci získáte bonus 200 Kč na zvýrazňování svých aukcí. Navíc neplatíte poplatky za vkládání aukcí, ani provize z prodeje.

Odklepnuto.cz


Odklepnuto je přehledná aukce s vysokým růstem počtu uživatelů i prodávaného zboží. Existuje teprve od roku 2006, ale v současnosti má už okolo 45 000 uživatelů. Vložení aukce je zde zdarma, ale z prodeje se platí provize. Ta je sice o něco nižší než na Aukru, ale nižší je i počet návštěvníků serveru.

eBum.cz


eBum funguje od roku 2003 a je tedy aukční síní s velkou historií. V současnosti má okolo 10 000 uživatelů. Vložení aukce je zde zdarma. Pokud aukce začíná vyvolávací cenou 1 Kč, neplatí se ani provize. Při registraci získává nový uživatel bonus 100 Kč na propagaci aukcí.


Specializované aukce

KreditkaKromě všeobecně orientovaných serverů existují i úzce specializované online aukce. Návštěvníků těchto stránek je obvykle mnohem méně, ale draží se zde jen předměty odpovídající zaměření serveru. V Česku mezi takovéto aukce patří například ArtBohemia.cz (umělecké předměty), Philashop.cz (známky, pohlednice), Autogram.cz (autogramy, rukopisy), aukce.mince-bankovky.cz (mince, bankovky), Autorola.cz (automobily),  aukce.Military.cz (vše s vojenskou tématikou).

Mezi velmi rozšířené a oblíbené patří dětské aukce. Nejznámější jsou servery Babyaukce.cz, Mimiaukce.cz, Nasemimi.cz, Aukce.Mimiweb.cz, eMimi.cz a aukce.Mamca.cz.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud hledáte určitý produkt, můžete také využít služeb serveru Hledej-Aukce.cz, který prohledává dražby všech významných českých aukčních serverů. Najde vám v jakých aukcích je zadané zboží nabízeno a za jaké aktuální ceny.

Hledej Aukce


Jak začít obchodovat na aukci

Než začnete v některé z online aukčních síní obchodovat, přečtěte si, jaká pravidla a obchodní podmínky zde platí. Důležité je vědět, jakým způsobem aukce na serveru probíhají a jak komunikují prodejci s kupujícími.  Aby se předešlo zneužití aukcí nepoctivými obchodníky, ověřují provozovatelé těchto serverů nově přihlášené uživatele. Teprve po ověření totožnosti se můžete stát prodejcem. Běžné je zasílání aktivačního kódu na uvedenou adresu bydliště, zaslání kopie občanského průkazu e-mailem, nebo bankovní převod z účtu uživatele.

Pokud chcete nakupovat, přečtěte si nejprve informace o vybraném předmětu a zkontrolujte, zda výsledná cena bude, nebo nebude, včetně dopravy. Podívejte se na hodnocení prodejce ostatními uživateli. Dražší výrobky je lépe nakupovat jen u osvědčených prodejců. Myslete také na to, že i když kupujete výrobky na jedné internetové stránce, většinou mají různé majitele a za každý vydražený kus budete platit dopravu.

Klasická aukce probíhá tak, že zájemci o produkt mohou v časově omezené době učinit nabídku, jakou cenu jsou ochotni zaplatit. Přihazováním se pak cena postupně navyšuje. Zboží získá zájemce s nejvyšší nabídkou. O budoucím majiteli draženého předmětu často rozhodují poslední minuty i vteřiny před koncem aukce a takové přihazování má v sobě i příjemnou dávku adrenalinu.

Byl pro vás článek přínosný?