Hlavní navigace

Audio nejen k počítači 3. část: Přehled 5.1 sestav

10. 9. 2009

Sdílet

V následujícím přehledu vám podrobněji přiblížíme čtyři 5.1 audio sestavy pro domácí kino. Vybrali jsme takové, aby byly cenově dostupné opravdu pro každého. Šíře jejich využití je velká a najdeme zde sestavy, jež se hodí pro větší obývací pokoj, i systémy, které můžeme instalovat do skromnějších prostorů. Hodnotícími kritérii byl zvuk, výkon, možnosti připojení a cena.

Přehled cenově dostupných 5.1 sestav

Genius Home Theater SW-HF 5.1 6000

Tuto 5.1 sestavu snad ani není potřeba představovat – jedná se o nový vylepšený model legendární řady s pověstným poměrem cena/výkon od společnosti Genius. Sestava je klasického uspořádání, což znamená, že zde nalezneme 4 satelity, 1 centrální reproduktor a subwoofer ve společné konstrukci se zesilovačem a ovládáním, přičemž zde nechybějí ani vstupy a výstupy. Zesilovač nabízí dostatek vstupů pro připojení prostorového 5.1 zvuku, televizoru, herní konzole a počítače. Celkově můžeme mít najednou zapojeno jedno 5.1 zařízení a 3 stereofonní vstupy, což se nám v této cenové kategorii zdá být příjemným zjištěním. Přepínání je realizováno na hlavním ovládacím panelu, který bohužel vypadá poněkud lacině, nebo můžeme použít přiložené dálkové ovládání. Subwoofer nabízí velmi slušný výkon 100 W, satelity pak po 20 W. Tyto hodnoty nám bohatě postačí i k ozvučení vetší místnosti. Zvuk sestavy je překvapivě jasný a čistý, avšak připadal nám trochu plochý, zvláště ve vyšších frekvencích. Celkově hodnotíme tuto sestavu jako povedenou, neboť nabízí bohaté možnosti připojení, dostatečný výkon a relativně čistý zvuk. To vše za zhruba 3000 Kč s DPH.

Cena: cca 3000 Kč s DPH

Logitech X-530

Dalším produktem, který jsme měli možnost testovat, je Logitech X-530. Tato sestava využívá nové technologie FDD2 pro eliminaci nestejnoměrné odezvy u dvoupásmových reproduktorů. Výkon je v tomto případě menší než u předcházejícího modelu od Genius – u subwooferu činí 25 W, centrální reproduktor disponuje 15,5 W a satelity nabízejí 7,4 W. Z uvedených hodnot je jasné, že tato sestava se hodí spíše pro ozvučení menších místností. Ovládání hlasitosti nalezneme na jednom z předních reproduktorů, dálkové ovládání chybí. K sestavě máme možnost připojit pouze jeden zdroj signálu, což nám připadá poněkud nešťastné. Pokud chceme připojit DVD přehrávač nebo herní konzoli, musíme si zakoupit redukci. Zvuk sestavy je poměrně živý, avšak není příliš čistý a ti pozornější z nás uslyší šum. Prostorový dojem a celkové sladění sestavy je však na velmi dobré úrovni a z poslechu jsme tak získali silně kompaktní pocit. Sestavu můžeme doporučit hlavně těm z vás, kteří potřebují kvalitně ozvučit svůj počítač a nepožadují další vstupy audio signálu. Pozitivně hodnotíme také cenu, jež se pohybuje kolem 2000 Kč s DPH.

Cena: cca 2000 Kč s DPH

Creative Inspire 5.1 T6200

Creative Inspire 5.1 T6200 je další sestava určená primárně pro připojení k počítači. Nabízí však některé nezvyklé technologie, díky nimž převyšuje standard ve svojí kategorii. Výkon této sestavy se podobá předchozímu testovanému produktu od firmy Logitech. Výkon subwooferu činí 22 W, centrální reproduktor má výkon 18 W a čtyři satelity pak 7,5 W. Vysoce praktická je funkce, díky níž můžeme při nedostatku místa postavit zadní reproduktory na přední, a přesto si vychutnat prostřednictvím speciální technologie prostorový zvuk. Majitele levnějších zvukových karet bude také jistě zajímat technologie CMSS, která převádí běžný stereofonní zvuk do všech reproduktorů 5.1 systému. Tato funkce se navíc velmi snadno aktivuje na přiloženém dálkovém ovládání, které kromě ovládání hlasitosti obsahuje i výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Zvuk sestavy je jasný a čistý i při vysoké hlasitosti – rozhodně se jedná o jednu z nejlepších sestav ve své kategorii. Tato sestava je i díky své ceně velmi zajímavou volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat prostorový zvuk i ve stísněných podmínkách.

Cena: cca 2000 Kč s DPH

Teac XT-6

příloha_ovladnete_sva_data

Posledním produktem z naší nabídky 5.1 sestav budou reproduktory Teac XT-6. Tyto reproduktory nabízejí vcelku povedený design: satelity mají stříbrnou barvu, což je velmi příjemná změna po všech možných odstínech černé, jež jsme už v tomto testu viděli. Výkon reproduktorů není nepodobný předchozím sestavám – subwoofer nabízí 35 W a satelity disponují 11 W. Tato hodnota je pro ozvučení běžného pokoje zcela dostačující. Sada také obsahuje dálkové ovládání spojené s výstupem audio signálu pro sluchátka. Zvuk reproduktorů hodnotíme velmi dobře – sestava působí vyváženým dojmem. Jediným záporem by mohla být pro některé potenciální zákazníky vyšší cena, která se pohybuje kolem 3000 Kč s DPH. Faktem ale je, že celé zpracování reproduktorů se pohybuje na poměrně vysoké úrovni.

Cena: cca 3000 Kč s DPH

Byl pro vás článek přínosný?