Hlavní navigace

Asus chystá MB s integrovanou DDR3 pamětí

10. 7. 2007

Sdílet

Nejnovějším počinem jedné z největších společností, zabývajících se výrobou základních desek, je model P5K3 Premium/WiFi-AP – základní deska s integrovanou operační pamětí DDR3 a čipovou sadou Intel P35

příloha_ovladnete_sva_data

Dominantní je integrace dvou 1GB paměťových modulů DDR3 přímo jako součást základní desky, a to včetně napojení chlazení k Heat-Pipe rozvodu, kterým jsou chlazeny Mosfety a kondenzátory okolo CPU patice, a samozřejmě také obě části čipové sady Intel P35.


Výhody tohoto řešení můžeme spatřovat ve snaze o lepší kompatibilitu, chlazení a především výkon integrovaných pamětí DDR3. Na druhou stranu, když se podíváte na toto řešení blíže, naleznete v něm spíš nevýhody, mezi které patří především chlazení. Chlazení pamětí je spojeno se všemi důležitými částmi základní desky, které vyzařují nějaké teplo. Navíc se trubice Heat-Pipe bude dozajista ohřívat od chladiče procesoru a tudíž se operační paměti budou spíše zahřívat než ochlazovat.

Dalším neduhem je omezená kapacita operační paměti, pevně nastavená na 2 GB. Pokud vám za několik let (ale troufneme si tvrdit i za několik měsíců - díky nenažranosti operačního systému Microsoft Windows Vista) přestane stačit, máte smůlu – upgrade není možný.

Jedinou předností tohoto řešení proti nákupu samotné desky P5K3 a DDR3 modulů je zaručená minimální pracovní frekvence, na které bude set pracovat stabilně. Ta hodnota je 1 500 MHz při napětí 1,8 V, kdežto defaultní nastavení je 1 066 MHz při 1,5 V.

Cena pro český trh dosud není známa, ale dá se očekávat, že bude vysoko nad hranicí 15 000 Kč.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?