Hlavní navigace

Asus a Gigabyte se topí v přebytku čipsetů Intel

14. 1. 2009

Sdílet

Společnosti Asustek a Gigabyte mají problém s velkými zásobami čipových sad Intel čtvrté řady. Lze proto očekávat pokles cen desek s těmito čipsety.

Oba přední tchajwanští výrobci základních desek, grafických karet i dalšího počítačového hardwaru nakoupili neskutečný počet čipsetů Intel čtvrté řady (P45, Q43...), jež byla představena ve druhém čtvrtletí loňského roku.

Tento krok se všeobecně vysvětluje tak, že obě firmy chtějí mít u Intelu dobré postavení, což znamená mít odběr v určité výši pro udržení velkoodběratelských slev. Například Asus získal čipsety spolu s velkou dodávkou procesorů Atom v polovině roku 2008, kdy jich byl nedostatek a výrobce je potřeboval pro své netbooky Eee. Atomy sice získal a se slevou, nicméně nyní má ve skladech 6-7 miliónů čipsetů v hodnotě kolem 180 miliónů dolarů (~3,7 miliardy korun). Gigabyte má jen o něco méně přeplněné sklady, je v nich přibližně 5 miliónů čipových sad. Aneb „Nechci slevu zadarmo.“

Obě společnosti proto doufají, že Intel odloží plánované vydání nových čipových sad. Naopak konkurenční výrobci by tyto nejraději viděli co nejdříve, protože jim se kvůli aktivitě obou hamižných firem čipsetů čtvrté řady nedostává.

příloha_ovladnete_sva_data

Každopádně lze očekávat, že ceny základních desek s těmito čipovými sadami by měly poklesnou, i když zřejmě nijak razantně.

 

Byl pro vás článek přínosný?