Hlavní navigace

Apple výrazně ziskový, opční skandál pokračuje

29. 4. 2007

Sdílet

V probíhajícím skandálu kolem falšování akciových opcí přišly společnosti Apple jako na zavolanou výborné hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Zisk dosáhl 770 miliónů dolarů, celkové příjmy 5,26 miliardy, to odpovídá zisku 0,87 dolaru na akcii.

příloha_ovladnete_sva_data

Proti stejnému období minulého roku jde o výrazný nárůst, tehdy byl obrat 4,36 miliardy a zisk 410 miliónů.


Za první tři měsíce společnost dodala 1 517 000 počítačů Mac a neuvěřitelných 10 549 000 iPodů, to znamená roční nárůst o 36%, respektive 24%. Hlavní zisky společnosti plynou tradičně z prodeje v USA, kde se Apple těší oproti Evropě nebývalé oblibě, prodeje mimo USA tvořily „jen“ 43% výnosů firmy. Vedení společnosti je velmi odvážné i co se dalšího výhledu týče, budoucí zisky by mělo podpořit i červnové uvolnění mobilní novinky iPhone do volného prodeje

Vedle toho však pokračují problémy s podvodnými opcemi pro vedoucí manažery firmy. Rada ředitelů společnosti se zastala generálního ředitele Steva Jobse proti nařčením bývalého finančního ředitele Freda Andersona. Ten tvrdí, že o antedatování udělení opci rozhodl Jobs a že ho varoval, že k tomu potřebuje souhlas rady ředitelů. Rada však nyní Jobse podpořila (jak by také ne), zároveň se však odmítla přímo vyjádřit k obviněním vzneseným Andersonem a jeho advokátem.

Související články: Kdo se napakoval podvodem v Applu?

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?